Κόσμος

Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΗΠΑ – Συρίας: Συνάντηση Τραμπ – αλ Σαράα και τηλεδιάσκεψη με Ερντογάν

Συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ με τον νέο ηγέτη της Συρίας και στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP

Νέα δεδομένα δημιουργεί η στροφή του Ντόναλντ Τραμπ για την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στη Συρία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα άρει τις κυρώσεις στο νέο συριακό καθεστώς του Αχμέντ αλ Σαράα, ο οποίος αναγνωριζόταν μέχρι σήμερα ως «τρομοκράτης» από τις αμερικανικές αρχές.

Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP

Υπενθυμίζεται πως ο Αχμέντ αλ Σαράα, γνωστός και ως «Αλ Γκολάνι», ηγήθηκε των μαχητών της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σάμ, η οποία συνδεόταν στο παρελθόν με την Αλ Κάιντα, για την ανατροπή του 50ετούς καθεστώτος των Άσαντ στη Συρία.

Ο Αχμέντ αλ Σαράα, που είχε την υποστήριξη της Τουρκίας αλλά και των αραβικών κρατών του Κόλπου, είχε και συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, με μεσολάβηση του πρίγκιπα διάδοχου του θρόνου και ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Επιπλέον το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος βρίσκεται στο Ριάντ, είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τη συμμετοχή των Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και Αχμέντ αλ Σαράα.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε κατά τη συνάντηση του Τραμπ με τον αλ Σαράα, λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής του Αμερικανού προέδρου με προέδρους έξι αραβικών χωρών και μια ημέρα μετά την υπογραφή εμπορικών, οικονομικών και αμυντικών συμφωνιών, ύψους σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, κατά την τηλεδιάσκεψη ο Ερντογάν εξήρε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις κυρώσεις κατά της Συρίας, την οποία και χαρακτήρισε ως «ιστορικής σημασίας». Δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τη συριακή κυβέρνηση, η οποία έχει αποκηρύξει πλέον τον ISIS και την τζιχαντιστική τρομοκρατία.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις κατά της Συρίας θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες. «Πιστεύω ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να άρουν τις κυρώσεις προς τη Συρία θα αποτελέσει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες χώρες που εφαρμόζουν κυρώσεις», ανέφερε.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. «Οι προσπάθειές μας για να σταματήσει ο κύκλος βίας στη Γάζα συνεχίζονται. Ήρθε η ώρα να δοθεί ένα τέλος στην ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Γάζα», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Το «αίνιγμα» της Κωνσταντινούπολης: Ποιος θα κάτσει στο τραπέζι μαζί τον Ζελένσκι
Τροπολογία αίρει τους περιορισμούς συμμετοχής σε εταιρείες του εξωτερικού για συζύγους και συγγενείς πρώτου βαθμού πολιτικών
Κατατέθηκε τροπολογία που αίρει τους περιορισμούς συμμετοχής σε εταιρείες του εξωτερικού για συγγενείς πολιτικών Chevron Right