Σε κρίσιμο σταυροδρόμι φαίνεται να εισέρχεται η διεθνής σκηνή με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά το Κρεμλίνο τηρεί σιγήν ιχθύος.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Βραζιλίας αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή, ενώ η ΕΕ εντείνει την πίεση στη Ρωσία με νέο πακέτο κυρώσεων.
Στον «αέρα» η επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία
Το Κρεμλίνο διατηρεί σιγή ιχθύος σχετικά με την ενδεχόμενη αυριανή συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Το Σαββατοκύριακο, ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον Ουκρανό ομόλογό του σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, είχε δηλώσει αρχικά πως θα δεχόταν μόνο εάν υπήρχε κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών. Ωστόσο, η παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρότεινε πως είναι καιρός να «εκτεθεί» ο Πούτιν, φαίνεται να άλλαξε τα δεδομένα.
Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι το Κρεμλίνο εξέδωσε νέα ανακοίνωση, εξακολουθώντας, ωστόσο, να μην ξεκαθαρίζει αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα παρευρεθεί στην Κωνσταντινούπολη για τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η πρόταση του Πούτιν για απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη εξακολουθεί να ισχύει.
Πρόσθεσε πως η σύνθεση της ρωσικής αποστολής θα αποκαλυφθεί μόλις ο Πούτιν δώσει την εντολή — επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τη θέση του από χθες.
Ωστόσο, το Κρεμλίνο επέμεινε ότι η ρωσική αποστολή θα βρίσκεται αύριο στην Κωνσταντινούπολη περιμένοντας την ουκρανική αντιπροσωπεία.
«Αυτός είναι ο πόλεμός του»: Ο Ζελένσκι ασκεί πίεση στον Πούτιν
Ο Ουκρανός πρόεδρος συνεχίζει να ασκεί πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν να παρευρεθεί στις αυριανές προτεινόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία.
Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο Ζελένσκι δήλωσε: «Κάθε έκκληση για μακροχρόνια και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός έχει σημασία», και συμπλήρωσε: «Το ίδιο σημαντικές είναι και οι εκκλήσεις για άμεσες διαπραγματεύσεις στο ανώτατο επίπεδο».
Περιέγραψε τον Πούτιν ως «τον άνθρωπο που αποφασίζει για όλα στη Ρωσία» και δήλωσε πως είναι εκείνος που «οφείλει να δώσει λύση στον πόλεμο».
«Αυτός είναι ο πόλεμός του, επομένως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν μαζί του», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πίεση από τον πρόεδρο της Βραζιλίας στον Πούτιν
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, πήρε θέση σχετικά με τις προτεινόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία.
Δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο να παραστεί στις συνομιλίες.
Ο Λούλα επισκέφθηκε τη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την επέτειο των 80 ετών από τη Νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμμετέχοντας σε μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Πραγματοποίησε επίσης διμερή συνάντηση με τον Πούτιν.
«Η Βραζιλία μοιράζεται πολιτικά, εμπορικά, πολιτιστικά, επιστημονικά και τεχνολογικά συμφέροντα με τη Ρωσία», δήλωσε ο Λούλα, προσθέτοντας:
«Είμαστε δύο μεγάλες χώρες σε αντίθετες ηπείρους» και σημείωσε: «Έχουμε μια ευκαιρία να επεκτείνουμε σημαντικά τις εμπορικές μας σχέσεις σε αυτή τη σημαντική ιστορική συγκυρία».
Μία ημέρα πριν τις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νουέλ Μπαρό, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, ο Μπαρό ανέφερε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει τώρα σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την κατάρτιση ακόμα αυστηρότερων κυρώσεων.
Το νέο πακέτο συμφωνήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση των πρεσβευτών της ΕΕ και αναμένεται να εγκριθεί επίσημα από τους υπουργούς Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα.
Οι κυρώσεις αναμένεται να στοχεύσουν ξανά τον λεγόμενο «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας, δηλαδή παλαιά πλοία που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων που υπόκεινται σε εμπάργκο.
Ήδη 153 δεξαμενόπλοια του «σκιώδους στόλου» έχουν συμπεριληφθεί στις κυρώσεις, ενώ το νέο πακέτο αναμένεται να ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των πλοίων που έχουν τεθεί υπό κυρώσεις σε περισσότερα από 350.