Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του διερευνά το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Συρία, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον προσωρινό πρόεδρο της χώρας, Άχμεντ αλ-Σαράα.
Η έκτακτη συνάντηση, αδιανόητη πριν από λίγους μήνες, ήταν σύντομη αλλά σημαντική, σχολιάζει σε ανάλυσή του το BBC.
«Νομίζω ότι έχει δυνατότητες», σημείωσε ο Τραμπ μετά τη συνάντησή του στο Ριάντ, διάρκειας 37 λεπτών, με τον πρώην Σύρο μαχητή που είχε συνδεθεί στο παρελθόν με την Αλ Κάιντα.
Βιντεοσκοπημένο υλικό από τη συνομιλία τους σε ένα πολυτελές βασιλικό παλάτι της Σαουδικής Αραβίας, κατέγραψε κάποια αρχική αμηχανία, καθώς μιλούσαν μέσω μεταφραστή.
Δίπλα τους καθόταν ένας χαρούμενος Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε μαζί τους μέσω τηλεφώνου.
Ο Τραμπ αναγνώρισε ότι ήταν αυτοί οι δύο ηγέτες που τον έπεισαν να άρει και τις κυρώσεις των ΗΠΑ για τη Συρία.
Ο Τραμπ αποκάλεσε τον Σαράα «σκληρό τύπο»
«Σκληρός τύπος, πολύ ισχυρό παρελθόν», περιέγραψε αργότερα ο Τραμπ τον Σαράα στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν με την ισχυρή αμερικανική αντιπροσωπεία του στην πρώτη επίσημη τετραήμερη περιοδεία του.
Από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο, ο Σαράα φορά δυτικά επιχειρηματικά κοστούμια και προσπαθεί να παρουσιαστεί ως πρόεδρος για όλους τους Σύρους.
«Είναι ένα νέο φως στην άκρη αυτού του τούνελ», αναφώνησε η Χιντ Καμπαουάτ, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας στην προσωρινή κυβέρνηση. Η ίδια δήλωσε στην εκπομπή Newshour του BBC ότι ζητούμενο (της συριακής πλευράς) είναι η ανακούφιση από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα από την «Ημέρα της Απελευθέρωσης».
Συρία, η «Βόρεια Κορέα της Μέσης Ανατολής»
Η απόφαση των ΗΠΑ προκάλεσε πανηγυρισμούς σε ολόκληρη τη χώρα όπου το 90% των Σύρων λέγεται ότι ζει σε συνθήκες φτώχειας, μετά από μια δεκαετία και πλέον εμφυλίου πολέμου και βαθιάς δυστυχίας.
Η άρση των περιορισμών που αποκόπτουν τη Συρία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη εμπλοκή των οργανισμών βοήθειας και θα ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις και το εμπόριο.
«Είμαστε η Βόρεια Κορέα της Μέσης Ανατολής», ανέφερε σε δημοσιογράφο του BBC ένας ρεσεψιονίστ ξενοδοχείου στη Δαμασκό, τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ζήτησε άλλο ένα ηλεκτρονικό κλειδί ξενοδοχείου. Με δάκρυα στα μάτια παραπονέθηκε ότι «δεν έχουμε αρκετές κάρτες, έχουμε ελλείψεις σε όλα».
Μπορεί επίσης να βοηθήσει να πεισθούν κάποιοι από τα εκατομμύρια Σύρους που ζουν στην εξορία να σκεφτούν πιο σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Και θα μπορούσε να βοηθήσει μια νεοσύστατη κυβέρνηση να πληρώσει τους μισθούς, να αρχίσει την ανοικοδόμηση και να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τις στερήσεις της καθημερινής ζωής, σημειώνει το BBC.
Όμως, η διάλυση του τεράστιου δικτύου κυρώσεων που στραγγαλίζει τώρα τη Συρία θα πάρει χρόνο.
«Ορισμένες κυρώσεις μπορούν να αρθούν αμέσως με τη χρήση προεδρικών διαταγμάτων», σχολίασε δημοσιογράφος του Bloomberg Economics και πρόσθεσε: «Αλλά, η άρση των πολυεπίπεδων κυρώσεων δεν θα είναι εύκολη και θα απαιτήσει πραγματική δέσμευση από την κυβέρνηση Τραμπ».
Τα ανταλλάγματα που προσδοκά ο Τραμπ από τη Συρία
Οι νέοι φίλοι της Δαμασκού, συμπεριλαμβανομένων περιφερειακών δυνάμεων όπως η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, που τώρα τοποθετούνται για να διαμορφώσουν τη νέα Συρία, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο Τραμπ και η ομάδα του θα παραμείνουν ενδιαφερόμενοι.
Ωστόσο, έχει καταστήσει σαφές ότι περιμένει κάτι σε αντάλλαγμα, αν πρόκειται να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων. Το πρώτο σημείο στον κατάλογό του είναι «η προσχώρηση στις συμφωνίες του Αβραάμ».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί αυτή τη διαδικασία εξομάλυνσης με το Ισραήλ, στην οποία έχουν προσχωρήσει πολλά αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ως ένα από τα επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής του στην πρώτη του θητεία.
Όπως ανέφερε στο BBC Σαράα, που επαινείται από τους φίλους του ως πραγματιστής, κατανοεί τη σημασία της οικοδόμησης μιας σχέσης εργασίας με τον γείτονά του (το Ισραήλ), παρόλο που το Τελ Αβίβ συνεχίζει να βομβαρδίζει αυτό που αποκαλεί «τρομοκρατικούς στόχους» – αεροπορικές βάσεις, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αποθήκες όπλων – επιμένοντας ότι θα μπορούσαν να «πέσουν σε λάθος χέρια».
Τον περασμένο μήνα, ο Σύρος ηγέτης φέρεται να είπε σε έναν επισκέπτη βουλευτή των ΗΠΑ, τον Κόρι Μιλς, ότι η Δαμασκός ήταν έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Τελ Αβίβ και να ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ υπό «τις κατάλληλες συνθήκες».
Τα ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε παροτρύνει τον πρόεδρο Τραμπ να μην άρει τις κυρώσεις. Παραμένει καχύποπτος απέναντι στον Σαράα και τις δυνάμεις του HTS, καθώς και σε άλλες ομάδες που περιλαμβάνουν ξένους μαχητές στις τάξεις τους.
Η απομάκρυνση των ξένων μαχητών είναι ένα ακόμη αίτημα της Ουάσιγκτον -είναι μία από τις πάρα πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει τώρα ο ηγέτης της Συρίας.
Ο πρόεδρος Τραμπ χαιρέτισε αυτήν τη στιγμή ως «μια ευκαιρία για μεγαλείο». Εκατομμύρια Σύριοι απλώς καλωσορίζουν μια μεγαλύτερη ευκαιρία να αρχίσουν επιτέλους οι ζωές τους να αλλάζουν προς το καλύτερο.