Την ώρα που στην Τουρκία βρίσκονταν σε εξέλιξη ένα διπλωματικό θρίλερ σχετικά με τη διεξαγωγή ή μη των συνομιλιών μεταξύ Κίεβου και Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη, ο Ντόναλντ Τραμπ με μια παρέμβασή του «άδειασε» τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποβαθμίζοντας το ρόλο του στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τίποτα δεν θα συμβεί με οποιεσδήποτε πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες μέχρι να συζητήσει ο ίδιος απευθείας με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να συναντηθούμε με τον Πούτιν», τόνισε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους μέσα από το προεδρικό αεροσκάφος, Air Force One, στο περιθώριο της περιοδείας του στα αραβικά κράτη του Κόλπου.
Η ερώτηση μάλιστα που του έγινε ήταν «εάν είναι απογοητευμένος για την αντιπροσωπεία χαμηλόβαθμων αξιωματούχων που έστειλε η Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη». «Δεν έχω εικόνα. Δεν είμαι απογοητευμένος με τίποτα. Μόλις υπέγραψα συμφωνίες 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (σ.σ. με τα αραβικά κράτη του Κόλπου) και με ρωτάτε εάν είμαι απογοητευμένος από την αντιπροσωπεία; Δεν ξέρω τίποτα για την αντιπροσωπεία, δεν την έχω καν κοιτάξει», απάντησε και πρόσθεσε:
«Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να συναντηθώ εγώ με τον Πούτιν. Και προφανώς θα ταξίδευε στην Τουρκία εάν ήμουν και εγώ. Νομίζω πως δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα (σ.σ. στις συνομιλίες), είτε σας αρέσει είτε όχι, μέχρι να συναντηθώ εγώ μαζί του. Θα πρέπει να το λύσουμε γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει».
Η παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ έγινε τη στιγμή που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την Άγκυρα κατηγορούσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την απόφασή του να μη τον συναντήσει, υποστηρίζοντας πως αποτελεί ένδειξη ότι ο Ρώσος Πρόεδρος δεν επιθυμεί την ειρήνη. Κατά τον Ουκρανό Πρόεδρο, ο μόνος τρόπος για να υπάρξει μια συμφωνία είναι η πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Όμως ο Ντόναλντ Τραμπ με τις δηλώσεις «ακύρωσε» το μήνυμα του Ουκρανού Προέδρου για μια διαπραγμάτευση με τον Πούτιν, υιοθετώντας έμμεσα τη θέση του Κρεμλίνου, που έχει δηλώσει πως δεν αναγνωρίζει το ρόλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Το Κρεμλίνο επισημαίνει πως και τυπικά η προεδρική θητεία του Ζελένσκι έχει τερματιστεί, οπότε μια πιθανή συμφωνία ειρήνης, για να μην υπάρχει κίνδυνος να αμφισβητηθεί, θα πρέπει να φέρει την υπογραφή ενός Προέδρου, ο οποίος θα έχει τη νομιμότητα έχοντας αναδειχθεί μέσα από εκλογές.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα η Μόσχα, πριν από την παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας απευθείας συνάντησης Τραμπ – Πούτιν. Συγκεκριμένα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε ότι μια πιθανή συνάντηση Τραμπ – Πούτιν δεν εξαρτάται άμεσα από την πρόοδο όσον αφορά την ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία.
Βρετανός σύμβουλος στο πλευρό του Ζελένσκι για να μην εκνευρίσει τον Τραμπ
Ενδεικτική της σχέσης Τραμπ – Ζελένσκι είναι και η πληροφορία που μετέδωσε ο Guardian πως ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζόναθαν Πάουελ, στάλθηκε στην Τουρκία από την βρετανική ηγεσία ώστε να παράσχει συμβουλές σχετικά με το πώς ο Ζελένσκι θα πρέπει να χειριστεί τη συνάντηση με τους Ρώσους στην Κωνσταντινούπολη. Στόχος του Πάουελ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι να μην κάνει κάτι ο Ζελένσκι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα ένταση με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά με τις ενέργειές του να δείξει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ πως το εμπόδιο για την ειρήνη είναι ο Πούτιν.
Στο τραπέζι των συνομιλιών με ύβρεις και προσβολές
Τελικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεχόμενος πιέσεις και από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη για απευθείας διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους αντιπροσώπους, τους οποίους προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει ως «θέατρο» και «διακοσμητικούς». Οι δηλώσεις του προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση από τη Μόσχα, που με τη σειρά της αποκάλεσε τον Ζελένσκι «αποτυχημένο», «κλόουν» και «αξιοθρήνητο».
Σε αυτό το κλίμα οι δύο αντιπροσωπείες θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, για πρώτη φορά από το 2022, με πολλούς διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν πως θα είναι έκπληξη εάν η συνάντηση των δύο πλευρών δεν καταλήξει σε «ναυάγιο».