Κόσμος

«Πώς θα καταλάβετε εάν ένας τουρίστας είναι κατάσκοπος της Ρωσίας»

Τουρίστας ή μήπως… κατάσκοπος; Η Λετονία καλεί τους πολίτες να εντοπίζουν… ρώσους σαμποτέρ. «Προσοχή στους απεριποίητους τουρίστες».
«Πώς θα καταλάβετε εάν ένας τουρίστας είναι κατάσκοπος της Ρωσίας»
Shutterstock

Ένα αρκετά ασυνήθιστο εγχειρίδιο με οδηγίες, που ορισμένες αγγίζουν τα όρια της κατασκοπευτικής υστερίας, εξέδωσε η Λετονία, προειδοποιώντας τους πολίτες της ότι μπορεί να υπάρχουν ρώσοι σαμποτέρ και κατάσκοποι ανάμεσά τους.

Μάλιστα, ο οδηγός αυτός περιέχει συμβουλές προς τους Λετονούς για το πώς να εντοπίσουν… κατασκόπους της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», στην ετήσια έκθεσή της, η Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας Άμυνας της Λετονίας, γνωστή ως MIDD, προσέφερε συμβουλές στον πληθυσμό των σχεδόν δύο εκατομμυρίων κατοίκων της για το πώς να εντοπίζουν πιθανούς πράκτορες που έχουν σταλεί από τη Ρωσία.

«Πώς θα καταλάβετε εάν ένας τουρίστας είναι κατάσκοπος της Ρωσίας»

Μια άθλια, ατημέλητη εμφάνιση και «ανεπαρκής υγιεινή» μπορεί να είναι ένα αποκαλυπτικό σημάδι ότι ένας πράκτορας κινείται υπογείως. Άλλα προειδοποιητικά σημάδια είναι η υπερβολικά αδιάκριτη κουβέντα με τους ντόπιους, το κοντό, στρατιωτικού τύπου κούρεμα ή οι τουρίστες που δεν γνωρίζουν την περιοχή αλλά διαθέτουν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό εξοπλισμού επιβίωσης στην ύπαιθρο, όπως εξειδικευμένα ιατρικά κιτ, χάρτες ή ραδιόφωνα.

Η MIDD, μία από τις τρεις υπηρεσίες ασφαλείας της Λετονίας, δήλωσε ότι τα παραπάνω θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους πολίτες να εντοπίσουν πράκτορες που παρακολουθούν «κρίσιμες υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις» για σαμποτάζ, σχεδιασμό στοχευμένων δολοφονιών ή υποκίνηση αναταραχών.

Όπως αναφέρει ο οδηγός, οι ρώσοι πράκτορες έχουν βελτιώσει το «παιχνίδι» τους τα τελευταία χρόνια, με εκπαίδευση σε μεταμφιέσεις που τους κάνουν να μοιάζουν με χαμαιλέοντα, γεγονός που τους έκανε πιο δύσκολο να εντοπιστούν.

«Η ουκρανική εμπειρία δείχνει ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες είναι σε θέση να προσαρμοστούν στο περιβάλλον και τις συνθήκες στις οποίες χρησιμοποιούνται ομάδες αναγνώρισης-σαμποτέρ», δήλωσε η MIDD. «Τα μέλη τους μπορεί να μην ανταποκρίνονται οπτικά στο κλασικό προφίλ των αναγνωριστών-σαμποτέρ».

Οι πράκτορες θα μπορούσαν να ανήκουν σε ομάδες που παραμένουν κοντά σε ευαίσθητες περιοχές, να παριστάνουν τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ή να κοιμούνται σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς να δείχνουν ενδιαφέρον για τη φύση, πρόσθεσε η υπηρεσία.

Ωστόσο, η υπηρεσία ασφαλείας προειδοποίησε τους απλούς πολίτες κατά της αυτοδικίας για ύποπτους ρώσους πράκτορες, τονίζοντας ότι η αστυνομία και ο στρατός είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να αναλάβουν δράση όταν προκύπτουν υποψίες.

Τα περιστατικά που έχουν θορυβήσει τη Δύση

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Λετονίας ανέφερε ότι η κρατική ασφάλεια είχε εκδώσει παρόμοιες αλλά λιγότερο λεπτομερείς συμβουλές για τον εντοπισμό κατασκόπων προς το κοινό, ώστε αυτό να αναφέρει ύποπτη δραστηριότητα, πριν από δύο χρόνια, μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Καθώς οι εντάσεις με τη Δύση έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έχουν τεθεί σε ύψιστη επιφυλακή για τυχόν ρωσικά σαμποτάζ εν μέσω ενός κύματος κυβερνοεπιθέσεων, εμπρησμών και ζημιών σε υποθαλάσσια καλώδια που αποδίδονται στη Μόσχα. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς.

Την Τετάρτη (14/5), οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς της Γερμανίας δήλωσαν ότι τρεις ουκρανοί υπήκοοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τη σχεδίαση επιθέσεων με βόμβες σε δέματα στη Γερμανία για λογαριασμό του ρωσικού κράτους.

Τον περασμένο Ιούλιο, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας θορυβήθηκαν από τρεις ξεχωριστές εκρήξεις σε πακέτα που είχαν σταλεί από τη Λιθουανία και πυροδοτήθηκαν στο Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Λειψία στη Γερμανία, και κοντά στη Βαρσοβία, στην Πολωνία. Οι υπηρεσίες πληροφοριών υποπτεύονται ότι πρόκειται για εκστρατεία που σχεδιάστηκε από τη Ρωσία.

Η τελευταία γερμανική περίπτωση προκάλεσε εκκλήσεις αξιωματούχων να ενισχύσουν την άμυνα της χώρας έναντι των υβριδικών απειλών.

Ο Thomas Strobl, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπου συνελήφθη ένας από τους τρεις, συνέκρινε τον αντίκτυπο της αποκάλυψης της συνωμοσίας με «τεκτονικό σεισμό». «Πρέπει να προσαρμοστούμε σε νέες καταστάσεις κινδύνου», δήλωσε. «Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο, αλλά ούτε και σε πραγματική ειρήνη πλέον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
αφρικανική σκόνη Αθήνα Chevron Left
Θολό τοπίο στην Αθήνα: Αφρικανική σκόνη και σύννεφα - Εικόνες από Λυκαβηττό και Καλλιμάρμαρο
Συναγερμός για την κακοκαιρία INES: Ισχυρές καταιγίδες απόψε - Οι περιοχές
κακοκαιρία Chevron Right