Καθώς στη Γάζα η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται, όπου οι άνθρωποι λιμοκτονούν, ο Ντόναλντ Τραμπ παίρνει απόσταση από την πολιτική της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιαχου, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα φροντίσουν για τη «διόρθωση» της κατάστασης στην περιοχή, η οποία υπέστη ένα ακόμη κύμα έντονων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Την τελευταία ημέρα της περιοδείας του στον Κόλπο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Άμπου Ντάμπι: «Εξετάζουμε τη Γάζα. Και θα φροντίσουμε γι’ αυτό. Πολλοί άνθρωποι λιμοκτονούν». Όπως φαίνεται, υπάρχει μια αλλαγή στάσης από πλευράς Τραμπ, ο οποίος εδώ και αρκετό καιρό ουσιαστικά άφηνε… ανεξέλεγκτο τον Νετανιάχου.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνούνται επανειλημμένα ότι ο αυστηρός αποκλεισμός που επιβλήθηκε στην κατεστραμμένη περιοχή πριν από περισσότερες από 10 εβδομάδες έχει προκαλέσει λιμό και τα σχόλια του Τραμπ ερμηνεύονται ως απόδειξη των εντάσεων που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα με τον Νετανιάχου.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι η χώρα του «ανησυχεί» από την ανθρωπιστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γάζα.
Ερωτηθείς από το BBC εάν η κυβέρνηση Τραμπ έμεινε πλήρως πίσω από τη φύση της στρατιωτικής δράσης του Ισραήλ, δεδομένης της κλίμακας των πρόσφατων επιθέσεων και των βομβαρδισμών σε νοσοκομεία, κάλεσε για άλλη μια φορά τη Χαμάς να παραδοθεί και να απελευθερώσει τους ομήρους και είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη όσο υπάρχει η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση.
«Τούτου λεχθέντος, δεν είμαστε με οποιονδήποτε τρόπο αναίσθητοι στα δεινά του λαού της Γάζας και ξέρω ότι υπάρχουν ευκαιρίες εδώ για να τους παρέχουμε βοήθεια», σημείωσε ο Ρούμπιο.
Ο Τραμπ θέλει οι ΗΠΑ να πάρουν τη Λωρίδα της Γάζας
Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε από το Κατάρ ότι επιθυμία και σχέδιό του είναι πλέον οι ΗΠΑ να πάρουν τη Λωρίδα της Γάζας και να τη μετατρέψουν σε μια «ελεύθερη ζώνη».
«Έχω ιδέες για τη Γάζα που πιστεύω ότι είναι πολύ καλές, να την κάνουμε μια ζώνη ελευθερίας. Να την πάρουν οι ΗΠΑ και να την κάνουμε απλώς μια ζώνη ελευθερίας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Θα ήμουν περήφανος εάν την είχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, την έπαιρναν και την έκαναν ζώνη ελευθερίας».
Ο Τραμπ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινήσεις για το ποιες είναι ακριβώς οι «ιδέες» του για τη Λωρίδα της Γάζας και τι εννοεί όταν λέει πως θέλει να την κάνει μια «ζώνη ελευθερίας».
Υπενθυμίζεται, πάντως, πως πριν από λίγο καιρό, είχε ανακοινώσει πως σχέδιό του για τη Λωρίδα της Γάζας ήταν να μετατραπεί σε μια ισραηλινή ριβιέρα, με εκτοπισμό των Παλαιστίνιων από την περιοχή. «Είναι ένα υπέροχο μέρος και μπορούν να γίνουν σπουδαία πράγματα», είχε δηλώσει.
Η συγκεκριμένη πρόταση έδωσε το «πράσινο φως» στον Μπενιαμιν Νετανιάχου να ξεκινήσει και πάλι τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με το Ισραήλ να δηλώνει πλέον πως επιδίωξή του είναι η κατάληψη στη Λωρίδα της Γάζας να είναι μόνιμη.
Γάζα: Ο φόβος και ο πανικός κυριεύουν τους κατοίκους
Υπήρχε ευρεία ελπίδα ότι η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα παύση των εχθροπραξιών ή σε μια ανανέωση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Ωστόσο, όχι μόνο δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά οι επιδρομές και οι βομβαρδισμοί των τελευταίων 72 ωρών έχουν αυξήσει τα επίπεδα βίας στη Γάζα σε επίπεδα υψηλότερα από ό,τι εδώ και αρκετές εβδομάδες, αναφέρει ο Guardian.
Ο αριθμός των νεκρών πλησιάζει αυτόν που παρατηρήθηκε τις πρώτες ημέρες της εκ νέου επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, μετά την κατάρρευση μιας εύθραυστης εκεχειρίας τον Μάρτιο. Ορισμένοι αξιωματούχοι στα παλαιστινιακά εδάφη αναφέρουν ότι τα θύματα από τις επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι στρατιωτικές δυνάμεις που ελέγχει το Τελ Αβίβ, την Τετάρτη (14/5) και την Πέμπτη (15/5), ανέρχονται σε 250.
Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των θυμάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Παρασκευής (16/5) ποικίλλουν. Ο Μοχάμεντ αλ-Μουγκαγίρ, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Γάζας, δήλωσε την Παρασκευή 16 Μαΐου ότι 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα μεσάνυχτα και έπειτα. Αυτό σημαίνει ότι σε λιγότερο από 72 ώρες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 300 άνθρωποι.
Ο Γιούσεφ αλ-Σουλτάν, 40 ετών, από την περιοχή Σαλατίν, δυτικά της Μπέιτ Λαχίγια, δήλωσε: «Η ισραηλινή κατοχή βομβάρδισε το σπίτι δίπλα στο δικό μου, χτυπώντας το άμεσα, ενώ οι κάτοικοί του βρίσκονταν μέσα. Υπάρχει ένα τεράστιο κύμα εκτοπισμού μεταξύ των αμάχων. Φόβος και πανικός μας κυριεύουν στη μέση της νύχτας».
Η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά 57 από τους περίπου 250 ομήρους που συνελήφθησαν στην επίθεσή της 7ης Οκτώβριο 2023. Το Ισραήλ λέει ότι ο αποκλεισμός και οι εντατικοποιημένοι βομβαρδισμοί από τα μέσα Μαρτίου έχουν ως στόχο να ασκήσουν πίεση στην ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους. Λιγότεροι από τους μισούς πιστεύεται ότι είναι ακόμα ζωντανοί.
Καμία ανθρωπιστική οργάνωση στη Γάζα από τις 2/3
Μια μη κυβερνητική οργάνωση, που συστάθηκε από το μηδέν και έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, το «Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα» (GHF), ανακοίνωσε την Τετάρτη 14 Μαΐου ότι σκοπεύει να αρχίσει να διανέμει βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα.
Από τις 2 Μαρτίου καμία ανθρωπιστική οργάνωση δεν έχει καταφέρει να περάσει βοήθεια στο εσωτερικό της Γάζας, με τα 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της να απειλούνται με «μαζικό λιμό», όπως καταγγέλλουν πολλές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ή η Oxfam, εάν δεν αρθεί ο ισραηλινός αποκλεισμός.
Λίγα στοιχεία είναι γνωστά για το «Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα», το οποίο συστάθηκε τον Φεβρουάριο και έχει έδρα τη Γενεύη. Οι ΗΠΑ επεσήμαναν την προηγούμενη εβδομάδα ότι στηρίζουν αυτήν την πρωτοβουλία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν εάν συμβάλλουν άμεσα σε αυτή.
Το Ίδρυμα προβλέπει τη διανομή σχεδόν 300 εκατομμυρίων γευμάτων για αρχική περίοδο 90 ημερών.
«Το GHF επέμεινε στο γεγονός ότι μια αποτελεσματική ανθρωπιστική απάντηση θα πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο του άμαχου πληθυσμού της Γάζας» και επεσήμανε ότι ζήτησε από το Ισραήλ να ορίσει και να εγγυηθεί την ασφάλεια «επαρκούς αριθμού τοποθεσιών στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ικανών να φιλοξενήσουν τις δραστηριότητες του GHF», σύμφωνα με επιστολή του εκτελεστικού του διευθυντή Τζέικ Γουντ προς τις ισραηλινές Αρχές.
Το GHF αναγνώρισε ότι «το χρονοδιάγραμμα είναι αυστηρό, αλλά η κατάσταση επί του πεδίου απαιτεί επείγουσα δράση».
«Εργαλείο εξόντωσης» ο ισραηλινός αποκλεισμός
Από την πλευρά του, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε την Πέμπτη 15 Μαΐου το Ισραήλ ότι έχει καταστήσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας ένα «εργαλείο εξόντωσης», καθώς μπλοκάρεται η είσοδος κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας στο παλαιστινιακό έδαφος από τις 2 Μαρτίου.
«Ο αποκλεισμός που επιβλήθηκε από το Ισραήλ ξεπέρασε το πλαίσιο κάθε στρατιωτικής τακτικής για να γίνει ένα εργαλείο εξόντωσης», δήλωσε ο Φεντερίκο Μπορέλο, προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής της ΜΚΟ σε ανακοίνωση.
Επίσης, επέκρινε τα σχέδια «που έχουν στόχο να στοιβάξουν τα δύο εκατομμύρια των κατοίκων της Γάζας σε μια ακόμη πιο περιορισμένη περιοχή, καθιστώντας παράλληλα το υπόλοιπο του εδάφους ακατοίκητο».
«Το σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης να κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει από τις πολιτικές υποδομές της Γάζας και να συγκεντρώσει τον παλαιστινιακό λαό σε μια πολύ μικρή περιοχή, συνιστά στυγερή κλιμάκωση των εγκλημάτων της κατά της ανθρωπότητας που συνεχίζονται, της εθνοκάθαρσης και των γενοκτονικών ενεργειών που διαπράττει», υπογράμμισε ακόμη η οργάνωση.
Η ανθρωπιστική βοήθεια σαπίζει στις αποθήκες
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στη Γάζα, αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει ότι μερίδες τροφίμων, που θα μπορούσαν να ταΐσουν 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε ένα μήνα, σαπίζουν σε αποθήκες ανά τον κόσμο εξαιτίας των περικοπών της αμερικανικής βοήθειας και κινδυνεύουν να καταστούν άχρηστες.
Σύμφωνα με πέντε πρόσωπα που γνωρίζουν την κατάσταση και τα οποία επικαλείται το Μέσο, τα αποθέματα τροφίμων φυλάσσονται σε τέσσερις αμερικανικές κυβερνητικές αποθήκες από τότε που η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε τον Ιανουάριο να διακόψει τα παγκόσμια προγράμματα αρωγής.
Οι πηγές αυτές είναι τρία πρόσωπα που στο παρελθόν εργάζονταν στην Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης και δύο πρόσωπα από οργανώσεις αρωγής.
Κάποια από αυτά τα τρόφιμα πρόκειται να λήξουν ίσως και τον Ιούλιο και πιθανόν να καταστραφούν, είτε με αποτέφρωση, είτε να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφές ή να απορριφθούν με άλλους τρόπους, είπαν δύο από τις πηγές.
Οι αποθήκες, τις οποίες διαχειρίζεται το Τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (BHA) της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) περιέχουν μεταξύ 60.000 ως 66.000 μετρικούς τόνους τροφίμων που έχουν προμηθεύσει Αμερικανοί αγρότες και παρασκευαστές, σύμφωνα με τα πέντε αυτά πρόσωπα.
Ένας αχρονολόγητος κατάλογος απογραφής για τις αποθήκες που βρίσκονται στο Τζιμπουτί, στη Νότια Αφρική, στο Ντουμπάι και στο Χιούστον, αναφέρει ότι οι αποθήκες περιέχουν περισσότερους από 66.000 τόνους προϊόντων, ανάμεσά τους μπισκότα υψηλής ενέργειας, φυτικά έλαια και ενισχυμένα δημητριακά.
Οι προμήθειες αυτές εκτιμάται ότι έχουν αξία μεγαλύτερη των 98 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το έγγραφο που εξέτασε το Reuters, το οποίο μοιράστηκε αξιωματούχος ανθρωπιστικής οργάνωσης και επιβεβαίωσε ως «επικαιροποιημένο» μια αμερικανική κυβερνητική πηγή.
Θα μπορούσαν να ταΐζουν όλη τη Γάζα για ενάμισι μήνα
Οι ποσότητες αυτές θα μπορούσαν να ταΐσουν περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους για τρεις μήνες ή ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας για 1,5 μήνα, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters που χρησιμοποιεί στοιχεία από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση παγκοσμίως.
Η υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι ένας τόνος τροφίμων -που συνήθως περιλαμβάνει δημητριακά, όσπρια και λάδι- μπορεί να ικανοποιήσει τις ημερήσιες διατροφικές ανάγκες σχεδόν 1.660 ανθρώπων.
Το κλείσιμο της USAID και περικοπές στις δαπάνες για ανθρωπιστική βοήθεια από τον Τραμπ συντελέστηκαν, καθώς τα παγκόσμια επίπεδα πείνας αυξάνονται εξαιτίας των συγκρούσεων και της κλιματικής αλλαγής, που ωθούν περισσότερους ανθρώπους προς τη φτώχεια απαξιώνοντας δεκαετίες προόδου.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, 343 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολύ υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας παγκοσμίως.
Από αυτούς, 1,9 εκατομμύριο άνθρωποι μαστίζονται από καταστροφική πείνα και βρίσκονται στο χείλος του λιμού. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι στη Γάζα και στο Σουδάν, αλλά και σε θύλακες του Νότιου Σουδάν, της Αϊτής και του Μαλί.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο επιβλέπει την USAID, δήλωσε απαντώντας σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τα αποθέματα τροφίμων ότι η υπηρεσία εργάζεται για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση των προγραμμάτων αρωγής και τη μεταφορά τους μέχρι τον Ιούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας κατάργησης της USAID.
Κάποιες ποσότητες από τα τρόφιμα της USAID θα καταστραφούν
Παρότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει εξαιρέσει κάποια ανθρωπιστικά προγράμματα -περιλαμβανομένων εκείνων στη Γάζα και στο Σουδάν- η ακύρωση συμβολαίων και το «πάγωμα» των πόρων που απαιτούνται για να πληρωθούν οι προμηθευτές, οι μεταφορείς και οι εργολάβοι, έχουν ως αποτέλεσμα να παραμένουν εγκαταλειμμένα σε τέσσερις αποθήκες τα αποθέματα τροφίμων, είπαν οι πηγές.
Μια πρόταση να παραδοθούν τα αποθέματα σε οργανώσεις αρωγής που θα μπορούν να τα διανείμουν έχει «παγώσει», σύμφωνα με την αμερικανική πηγή και με δύο πρώην πηγές της USAID που γνωρίζουν για την πρόταση.
Η υπηρεσία έχει ως επικεφαλής τον Τζέρεμι Λιούουιν, έναν 28χρονο πρώην υπάλληλο της υπηρεσίας Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας του Έλον Μασκ, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διάλυση της USAID.
Σχεδόν 500 τόνοι μπισκότων υψηλής ενέργειας που είναι αποθηκευμένοι στο Ντουμπάι, πρόκειται να λήξουν τον Ιούλιο, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο της USAID και με έναν αξιωματούχο ανθρωπιστικής οργάνωσης ο οποίος γνωρίζει τα πρακτικά απογραφής των αποθηκών.
Τα μπισκότα μπορούν να ταΐσουν τουλάχιστον 27.000 υποσιτισμένα παιδιά τον μήνα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.
Τα μπισκότα τώρα πιθανόν θα καταστραφούν ή θα μετατραπούν σε ζωοτροφή, σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο της USAID, ο οποίος προσθέτει ότι συνήθως μέσα σε ένα χρόνο μόνο περίπου 20 τόνοι τροφίμων μπορούν να καταστραφούν με αυτό τον τρόπο εξαιτίας της καταστροφής κατά τη μεταφορά ή της αποθήκευσης.
Ποσότητες αυτών των τροφίμων προορίζονταν στο παρελθόν για τη Γάζα και για το Σουδάν που μαστίζεται από λιμό, πρόσθεσε ο πρώην αξιωματούχος.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε άμεσα σε ερωτήματα για τις ποσότητες τροφίμων που είναι αποθηκευμένες και κινδυνεύουν να λήξουν, ούτε για το εάν αυτές θα καταστραφούν.
Η USAID σχεδιάζει να απολύσει σχεδόν όλο το προσωπικό της σε δύο φάσεις -την 1η Ιουλίου και στις 2 Σεπτεμβρίου- καθώς προετοιμάζεται να κλείσει, σύμφωνα με ειδοποίηση που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο τον Μάρτιο.
Οι δύο πρώην πηγές της USAID είπαν ότι πολλοί από τους απαραίτητους υπαλλήλους που απαιτούνται για να διαχειριστούν τις αποθήκες ή να μεταφέρουν τις προμήθειες θα αποχωρήσουν τον Ιούλιο.
Εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο πεινούν
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο, αντιστοιχώντας σε τουλάχιστον 38% όλων των συνεισφορών που καταγράφονται από τα Ηνωμένα Έθνη.
Πέρσι διέθεσαν 61 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια προς το εξωτερικό, εκ των οποίων λίγο περισσότερο από το ήμισυ μέσω της USAID, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Η επισιτιστική βοήθεια των ΗΠΑ περιλαμβάνει έτοιμα προς χρήση θεραπευτικά τρόφιμα (RUTF) όπως μπισκότα υψηλής ενέργειας και Plumpy’Nut, μια πάστα με βάση τα φιστίκια.
Η Ναβίν Σάλεμ, ιδρύτρια της Edesia, μιας αμερικανικής εταιρείας παραγωγής Plumpy’Nut, δήλωσε ότι η λήξη των συμβάσεων μεταφοράς από την USAID έχει δημιουργήσει συσσώρευση τεράστιων ποσοτήτων, αναγκάζοντας έτσι την εταιρεία να νοικιάσει μια επιπλέον αποθήκη για να αποθηκεύσει τη δική της παραγωγή.
Το απόθεμα που προέκυψε από αυτή την εξέλιξη είναι 5.000 τόνων και αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ θα μπορούσε να θρέψει περισσότερα από 484.000 παιδιά, είπε η ίδια.
Η UNICEF, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, προειδοποίησε στα τέλη Μαρτίου ότι τα αποθέματα RUTF εξαντλούνται σε 17 χώρες λόγω περικοπών στη χρηματοδότηση, αναγκάζοντας ενδεχομένως 2,4 εκατομμύρια παιδιά που πάσχουν από σοβαρό οξύ υποσιτισμό να μείνουν χωρίς αυτές τις κρίσιμες προμήθειες για το υπόλοιπο του έτους.
Οι περικοπές της κυβέρνησης Τραμπ προκάλεσαν χάος
Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, το οποίο συντονίζει τις προσπάθειες βοήθειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο εξωτερικό, βυθίστηκε στο χάος από τις περικοπές της κυβέρνησης Τραμπ, ανέφεραν οι πέντε πηγές.
Το προσωπικό του γραφείου ήταν μεταξύ χιλιάδων υπαλλήλων της USAID που τέθηκαν σε διοικητική άδεια εν αναμονή των απολύσεών τους.
Τρεις πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η σύμβαση για τη συντήρηση των αποθηκών της USAID στην πόλη-λιμάνι Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής ακυρώθηκε, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική διανομή της βοήθειας. Το Reuters δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο.
Δύο πρώην αξιωματούχοι της USAID δήλωσαν ότι οι εγκαταστάσεις στο Τζιμπουτί και στο Ντουμπάι θα παραδοθούν σε μια ομάδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία δεν έχει ακόμη συσταθεί. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολίασε. Ένας εκπρόσωπος του WFP, το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση των ΗΠΑ, αρνήθηκε να σχολιάσει για τα αποθέματα τροφίμων.
Ερωτηθείς εάν διεξάγονται συζητήσεις για την αποδέσμευσή τους, ο εκπρόσωπος δήλωσε: «Εκτιμούμε ιδιαίτερα την υποστήριξη όλων των δωρητών μας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με εταίρους για να υποστηρίξουμε τις ανάγκες των πιο ευάλωτων που έχουν επείγουσα ανάγκη βοήθειας που σώζει ζωές».