Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από Aaa σε Aa1, με σταθερή προοπτική, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, επικαλούμενος την αύξηση του αμερικανικού χρέους και το κόστος για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
«Διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ και το Κογκρέσο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μέτρα για την αντιστροφή της τάσης των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε ετήσια βάση και του αυξανόμενου κόστους δανεισμού.
Δεν θεωρούμε ότι μπορούν να επιτευχθούν η μείωση των δαπανών και του ελλείμματος με το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που βρίσκεται υπό συζήτηση», σημειώνει ο οίκος Moody’s, αναφερόμενος ειδικότερα στις μειώσεις των φόρων που προωθεί ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Λευκός Οίκος καταγγέλλει «συνωμοσία κατά του Τραμπ»
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη οργή του για την αξιολόγηση της Moody’s.
Ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, ο Στίβεν Τσανγκ, καταφέρθηκε μέσω X εναντίον οικονομολόγου του οίκου, του Μαρκ Ζάντι, «συμβούλου του (Δημοκρατικού πρώην προέδρου Μπαράκ) Ομπάμα» και «δωρητή της (Δημοκρατικής ατυχήσασας υποψήφιας για την προεδρία το 2016 Χίλαρι) Κλίντον», τον οποίο χαρακτήρισε ορκισμένο αντίπαλο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Κανένας δεν παίρνει την ‘ανάλυσή’ του στα σοβαρά. Έχει αποδειχτεί πως κάνει λάθος ξανά και ξανά», πρόσθεσε ο κ. Τσανγκ.
Mark Zandi, the economist for Moody’s, is an Obama advisor and Clinton donor who has been a Never Trumper since 2016. Nobody takes his “analysis” seriously. He has been proven wrong time and time again. https://t.co/l1dUFM5BRY
— Steven Cheung (@StevenCheung47) May 16, 2025
Πάντως το γεγονός πως κι αυτός ο οίκος αξιολόγησης –ο τελευταίος από τους τρεις λεγόμενους «μεγάλους» που το διατηρούσε ακόμη στο ούτως καλούμενο τριπλό άλφα– στέρησε από το αμερικανικό δημόσιο την κορυφαία αξιολόγηση χαρακτηρίζεται πλήγμα για την κυβέρνηση Τραμπ.
Για πρώτη φορά, ο Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο του δημοσίου των ΗΠΑ από την βαθμίδα AAA στην Aa1 με σταθερή προοπτική, απόφαση που δικαιολόγησε επικαλούμενος τα υψηλά ελλείμματα, το βαρύ χρέος της Ουάσιγκτον και το κόστος της εξυπηρέτησής του.
«Η υποβάθμιση μπορεί να υποδηλώνει ότι οι επενδυτές θα απαιτήσουν υψηλότερες αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα», δήλωσε ο Tracy Chen, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global Investment Management. Ενώ τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία ανέκαμψαν ως απάντηση σε προηγούμενες υποβαθμίσεις των ΗΠΑ από τη Fitch και την S&P, «μένει να δούμε αν η αγορά αντιδρά διαφορετικά, καθώς ο χαρακτήρας-καταφύγιο του Treasury και του δολαρίου ΗΠΑ μπορεί να είναι κάπως αβέβαιος».
Η κίνηση αυτή γίνεται σε μια εποχή που το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού αγγίζει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ή περισσότερο από το 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Μια ασθενέστερη αμερικανική οικονομία στον απόηχο ενός παγκόσμιου δασμολογικού πολέμου πρόκειται να αυξήσει το έλλειμμα, καθώς οι κρατικές δαπάνες συνήθως αυξάνονται όταν η δραστηριότητα επιβραδύνεται.
Ο Fitch είχε υποβαθμίσει το αξιόχρεο των ΗΠΑ το 2023, στο AA+, επικαλούμενος τις επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις με αφορμή το όριο δανεισμού. Ο Standard and Poor’s ήταν ο πρώτος που το είχε υποβαθμίσει –το 2011– στη βαθμίδα AA+, όπου το διατηρεί.
Τον Μάιο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε στους νομοθέτες ότι οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε μη βιώσιμη πορεία: «Οι αριθμοί του χρέους είναι πράγματι τρομακτικοί» και μια κρίση θα συνεπαγόταν «μια ξαφνική στάση της οικονομίας, καθώς η πίστωση θα εξαφανιζόταν», είπε. «Έχω δεσμευτεί ότι αυτό δεν θα συμβεί».