Κόσμος

Ανησυχία και στα κρατικά ρωσικά ΜΜΕ: Για πρώτη φορά μιλούν για «ήττα», «λάθη» των στρατηγών στο Χάρκοβο

Η Ρωσία μιλά πλέον ανοιχτά για «δυσκολίες» στο πεδίο των μαχών. Τα τρία κρίσιμα ερωτήματα για τον Πούτιν.

«Σπάνια παραδοχή» χαρακτηρίζει δημοσίευμα του BBC τα όσα μετέδωσε χθες η ρωσική κρατική τηλεόραση, η οποία αντί να επιχειρήσει να «τρομοκρατήσει» με τις επιτυχίες του Κρεμλίνου, ανέφερε το εξής:

«Στην πρώτη γραμμή της ειδικής επιχείρησης (στην Ουκρανία), αυτή ήταν η πιο δύσκολη εβδομάδα μέχρι στιγμής». Αυτά ήταν τα λόγια του παρουσιαστή Ντμίτρι Κισέλεφ, ο οποίος πρόσθεσε πως «ήταν ιδιαίτερα δύσκολα κατά μήκος του μετώπου του Χάρκοβο, όπου μετά από επίθεση από εχθρικές δυνάμεις που ξεπερνούσαν αριθμητικά τις δικές μας, τα (ρωσικά) στρατεύματα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πόλεις που είχαν προηγουμένως απελευθερώσει».

Η Μόσχα είχε καταλάβει αυτές τις περιοχές πριν από μήνες, αλλά μετά από μια αστραπιαία αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού, ο ρωσικός στρατός έχασε σημαντικό έδαφος στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δίνουν μια πιο «γενναία» περιγραφή στα πράγματα. Επισήμως, αυτό που συνέβη στην περιοχή του Χάρκοβο δεν αναφέρεται από τη Ρωσία ως «υποχώρηση».

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε τις φήμες ότι τα ρωσικά στρατεύματα διέφυγαν ντροπιασμένα από το Μπαλακλιά, το Κουπιάνσκ και το Ιζιούμ», ισχυρίστηκε η τελευταία έκδοση της κυβερνητικής εφημερίδας Rossiyskaya Gazeta. «Δεν τράπηκαν σε φυγή. Αυτή ήταν μια προσχεδιασμένη ανασυγκρότηση.», αναφέρθηκε επίσης.

Στον ιστότοπο Moskovsky Komsomolets, ένας στρατιωτικός αναλυτής είχε διαφορετική άποψη, μιλώντας για λάθη των στρατηγών στο μέτωπο:

«Είναι ήδη σαφές ότι υποτιμήσαμε τον εχθρό. Οι ρωσικές δυνάμεις άργησαν πολύ να αντιδράσουν και ήρθε η κατάρρευση… Ως αποτέλεσμα, υποστήκαμε μια ήττα και προσπαθήσαμε να ελαχιστοποιήσουμε την απώλεια, αποσύροντας τα στρατεύματά μας για να μην περικυκλωθούν».

Εντωμεταξύ, αυτή η «ήττα» έχει πυροδοτήσει οργή στα φιλορωσικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης και στους «πατριώτες» Ρώσους μπλόγκερ, οι οποίοι κατηγόρησαν τον στρατό τους για λάθη.

Το ίδιο και ο ισχυρός ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ. «Εάν σήμερα ή αύριο δεν γίνουν αλλαγές στη στρατηγική», προειδοποίησε ο κ. Καντίροφ, «θα αναγκαστώ να μιλήσω με την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και την ηγεσία της χώρας για να τους εξηγήσω την πραγματική κατάσταση επί τόπου….»

Σε δύσκολη θέση ο Πούτιν;

Έχει περάσει πάνω από μισός χρόνος από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.  Τις ημέρες που ακολούθησαν, πολλοί Ρώσοι πολιτικοί, σχολιαστές και αναλυτές στην τηλεόραση, προέβλεπαν ότι αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» θα ολοκληρωνόταν εντός ημερών.

Έλεγαν επίσης ότι ο ουκρανικός λαός θα χαιρετούσε τα ρωσικά στρατεύματα ως απελευθερωτές, αλλά και ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα κατέρρεε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

 Όμως αυτό δεν συνέβη. Αντίθετα, πάνω από έξι μήνες αργότερα, ο ρωσικός στρατός χάνει έδαφος.

poutin bbc

Κρίσιμα ερωτήματα

Το BBC θέτει λοιπόν ένα βασικό ερώτημα: θα έχει αυτό πολιτικές συνέπειες για τον Βλαντιμίρ Πούτιν;

Για περισσότερα από 20 χρόνια, ο Πούτιν απολάμβανε τη φήμη του νικητή στη ρωσική ελίτ και να μοιάζει «ανίκητος». Αυτό όμως άλλαξε μετά τις 24 Φεβρουαρίου (σ.σ. ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Οι τελευταίοι έξι μήνες δείχνουν ότι η απόφαση του Ρώσου προέδρου να εισβάλει στην Ουκρανία ήταν ένας μεγάλος λάθος υπολογισμός. Ανήμπορη να εξασφαλίσει μια γρήγορη νίκη, η Ρωσία «εγκλωβίστηκε» σε μια μακρά, αιματηρή επίθεση και υπέστη μια σειρά από ντροπιαστικές ήττες.

Όταν η αύρα του αήττητου ενός αυταρχικού ηγέτη εξασθενεί, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην εικόνα του.

Για την ιστορία, η ήττα της Ρωσίας από την Ιαπωνία οδήγησε στην πρώτη Ρωσική Επανάσταση του 1905. Οι στρατιωτικές αποτυχίες στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, πυροδότησαν την Επανάσταση του 1917 και το τέλος του Τσάρου.

Πάντως, δημόσια, ο Πούτιν δεν έχει καμία πρόθεση να καταλήξει ως ο ηττημένος.

Τη Δευτέρα (12/9), ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε στους δημοσιογράφους: «Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί έως ότου εκπληρωθούν όλα τα καθήκοντα που είχαν τεθεί αρχικά».

Αυτό φέρνει το BBC να θέσει ακόμα ένα βασικό ερώτημα: Tι θα κάνει στη συνέχεια ο κ. Πούτιν;

Θα «πατήσει το κουμπί» η Ρωσία;

Από αυτά που λένε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, φαίνονται ήδη σημάδια, ότι οι αποτυχίες στο πεδίο της μάχης αποδίδονται στη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

«Το Κίεβο, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, ξεκίνησε μια αντεπίθεση», μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση.

Υπάρχει λοιπόν άλλο ένα άβολο ερώτημα που βρίσκεται στο παρασκήνιο εδώ και μήνες, σύμφωνα με το BBC: Εάν δεν μπορέσει να πετύχει τη νίκη μέσω συμβατικών όπλων, θα χρησιμοποιήσει ο Πούτιν πυρηνική ενέργεια;

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ανοιχτά σημάδια για πανικό από το Κρεμλίνο. Ο πρόεδρος της Ρωσίας φαίνεται ακόμα να πιστεύει ότι η «ειδική επιχείρηση» θα στραφεί υπέρ του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νόσησα με κορονοϊό, πότε και ποιο εμβόλιο κάνω - Νέες οδηγίες
Φθινοπωρινή ισημερία 2022: Πότε μπαίνει επίσημα το φθινόπωρο
Chevron Right