Μετά από 11 εβδομάδες πολιορκίας και σχεδόν πλήρους αποκλεισμού, το Ισραήλ ξεκίνησε μέσα στο Σαββατοκύριακο τη μεγαλύτερη χερσαία στρατιωτική επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας από την κατάρρευση της εκεχειρίας πριν δύο μήνες.
Στόχος της επιχείρησης «Άρμα του Γεδεών» είναι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο «πλήρης έλεγχος» των περιοχών όπου επιχειρούν οι δυνάμεις του.
Πέντε ισραηλινές μεραρχίες έχουν πλέον εισβάλει εντός του παλαιστινιακού θύλακα, με βομβαρδισμούς να συνεχίζονται αδιάκοπα από αέρος. Νοσοκομεία και καταυλισμοί προσφύγων επλήγησαν, με περισσότερους από 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές υγείας. Στόχοι των επιθέσεων ήταν το Ινδονησιακό Νοσοκομείο στον Βορρά, η Χαν Γιουνίς στο Νότο και το προσφυγικό στρατόπεδο της Τζαμπαλίγια.
«Μόνο η επιστροφή των ομήρων θα μας σταματήσει», λέει το Ισραήλ
Το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές πως μοναδικός στόχος της επιχείρησης είναι η επιστροφή των 58 ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Γάζα – εκ των οποίων οι 23 φέρονται να είναι ζωντανοί. Όπως δήλωσε ο ισραηλινός στρατός την Κυριακή, «μόνο η επιστροφή των ομήρων θα σταματήσει τις επιχειρήσεις».
Από την πλευρά της η Χαμάς, μέσω ανώτερου στελέχους της στο BBC, κατηγορεί το Ισραήλ για πλήρη αδιαλλαξία στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Ντόχα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η παλαιστινιακή οργάνωση έχει εκφράσει διάθεση να απελευθερώσει όλους τους ομήρους σε μία φάση, με αντάλλαγμα μόνιμη κατάπαυση του πυρός, πλήρη ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα και είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Το Ισραήλ απορρίπτει τη συνολική λύση και επιδιώκει μόνο προσωρινές συμφωνίες με αντάλλαγμα δύο ή τρεις ομήρους» δήλωσε η ίδια πηγή, κατηγορώντας την κυβέρνηση Νετανιάχου πως δεν έχει εξουσιοδοτήσει την ομάδα διαπραγμάτευσης να λάβει ουσιώδεις αποφάσεις.
Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα
Καθώς οι συγκρούσεις εντείνονται, ο αποκλεισμός συνεχίζεται, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για άμεσο κίνδυνο λιμού. Η διεθνής κοινότητα έχει αυξήσει τις πιέσεις προς το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό, ενώ χιλιάδες τόνοι βοήθειας παραμένουν παγιδευμένοι στα σύνορα.
Αργά το βράδυ της Κυριακής, το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί η είσοδος «βασικής ποσότητας τροφίμων» στη Γάζα, μετά από σύσταση του στρατού. Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως η βοήθεια δεν θα πρέπει να φτάσει στα χέρια της Χαμάς και ότι θα δοθεί με αυστηρό έλεγχο.
Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι έχει δεχτεί κρούσεις για την επανέναρξη της διανομής βοήθειας, ενώ ο Νετανιάχου τόνισε πως «μια κρίση πείνας θα μπορούσε να υπονομεύσει τη νέα στρατιωτική επίθεση».