Το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που θα μπορούσε να αποδειχθεί κομβικό για τις εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας, στις 17:00, όπως έχει ανακοινωθεί.
Οι επικεφαλής του «Συνασπισμού των Προθύμων», Εμανουέλ Μακρόν, Κιρ Στάρμερ και Φρίντριχ Μερτς είχαν επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να προλάβουν μια αρνητική εξέλιξη για το Κίεβο από τη συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο.
Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο, που έκανε και σχετική ανάρτηση, με τον Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε και η Τζόρτζια Μελόνι, παρότι η πρωθυπουργός της Ιταλίας φαίνεται να έχει αποστασιοποιηθεί από τους σχεδιασμούς του «Συνασπισμού των Προθύμων», ιδιαίτερα σχετικά με την αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία και τις εγγυήσεις ασφαλείας, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Η Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να πιέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αποδεχτεί την πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών χωρίς όρους. «Ο πρόεδρος Πούτιν πρέπει να δείξει ότι θέλει την ειρήνη, αποδεχόμενος την εκεχειρία 30 ημερών χωρίς όρους, η οποία έχει προταθεί από τον πρόεδρο Τραμπ και υποστηρίζεται από την Ουκρανία και την Ευρώπη», σημείωσε ο Μακρόν σε ανάρτησή του.
I spoke tonight with @POTUS, @Keir_Starmer, @Bundeskanzler and @GiorgiaMeloni after our talks in Kyiv and Tirana.
Tomorrow, President Putin must show he wants peace by accepting the 30-day unconditional ceasefire proposed by President Trump and backed by Ukraine and Europe.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 18, 2025
Επίσης, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ συζήτησε την Κυριακή για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.
► Τραμπ – Πούτιν: Το τηλεφώνημα που μπορεί να αλλάξει τον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας
Τι φοβούνται Κίεβο και Ευρωπαίοι
Τόσο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όσο και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, επιχείρησαν να αναδείξουν το αναμενόμενο «ναυάγιο» στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης ως απόδειξη ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν επιθυμεί την ειρήνη στην Ουκρανία και μοναδική επιδίωξή του είναι να κερδίζει χρόνο για να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε πως δεν είχε διάθεση να υιοθετήσει αυτήν την προσέγγιση, τουλάχιστον όχι πριν συνομιλήσει ο ίδιος με τον Ρώσο Πρόεδρο. Ο Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας προδιαγράψεις πως οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης θα αποτύγχαναν, εμφανίστηκε έτοιμος να προχωρήσει σε μια συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και σε πρώτη φάση να έχει μαζί του μια τηλεφωνική επικοινωνία.
Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο που έχει καταθέσει στο τραπέζι ο πρόεδρος των ΗΠΑ προβλέπει την αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία και στις ανατολικές περιοχές που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός από την έναρξη του πολέμου (περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας), αλλά και τη δέσμευση για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που απηχεί σε σημαντικό βαθμό τους όρους που έχει θέσει η Ρωσία και φαίνεται πως παρασκηνιακά έχει πάρει την έγκριση της Μόσχας. Το Κίεβο για την ώρα απορρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο παραχώρησης εδαφών, αν και οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν.
Το γεγονός πως οι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχουν μια τηλεφωνική επικοινωνία και οι σχεδιασμοί για και μια κατ’ ιδίαν συνάντηση – χωρίς τον Ζελένσκι – για να «λήξουν» το ουκρανικό, προκαλεί τεράστια ανησυχία στο Κίεβο και στους Ευρωπαίους συμμάχους του. Αυτό που φοβούνται είναι πως ενδεχομένως να βρεθούν προ τετελεσμένων και να κληθούν απλώς να λάβουν απόφαση επί ενός διλήμματος «lose – lose», όπου καμία από τις διαθέσιμες επιλογές δεν θα οδηγεί σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα για την Ουκρανία και την Ευρώπη.