Κόσμος

Νετανιάχου: «Θα καταλάβουμε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας – Αντιμετώπιση του λιμού για διπλωματικούς λόγους»

«Δύο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν» αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ θα αναλάβει τον έλεγχο «ολόκληρης της περιοχής» της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σημειώνεται πως από την Κυριακή βρίσκεται σε εξέλιξη η ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα με την ονομασία «Άρματα του Γεδεών».

«Οι μάχες είναι έντονες και προχωράμε. Θα αναλάβουμε τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής της Λωρίδας», δήλωσε ο Νετανιάχου σε βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram. «Δεν θα υποχωρήσουμε. Αλλά για να πετύχουμε πρέπει να ενεργήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορούν να μας σταματήσουν», πρόσθεσε.

«Θα σταματήσουμε τον λιμό για διπλωματικούς λόγους»

Παράλληλα ο Νετανιάχου εξήγησε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να εμποδίσει τον λιμό στη Γάζα «για διπλωματικούς λόγους», λίγες ώρες αφού το γραφείο του ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί η είσοδος «στοιχειώδους ποσότητας τροφής για τον πληθυσμό» του παλαιστινιακού θύλακα.

«Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τον πληθυσμό να βυθιστεί στον λιμό για πρακτικούς λόγους και για διπλωματικούς λόγους», σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο βίντεο αυτό. Διευκρίνισε εξάλλου ότι οι «φίλοι» του Ισραήλ τού είπαν ότι δεν θα μπορούσαν να εξακολουθήσουν να στηρίζουν τη συνέχιση του πολέμου αν μεταδίδονται «εικόνες μαζικού λιμού» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Γερουσιαστές οι οποίοι γνωρίζω ότι στηρίζουν το Ισραήλ (…) ήρθαν και μου είπαν ‘Θα σας δώσουμε όλη τη βοήθεια που χρειάζεστε για να κερδίσετε τον πόλεμο (…) αλλά δεν μπορούμε να λαμβάνουμε εικόνες λιμού (από τη Γάζα)», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη νίκη μας, να νικήσουμε τη Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους, δεν μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο του λιμού», συνέχισε απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε για την απόφασή του να εισέλθει κάποια ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, για πρώτη φορά από τις 2 Μαρτίου, μεταξύ άλλων από προσωπικότητες της άκρας δεξιάς όπως ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν- Γκβιρ. «Δεν θα μας στηρίξουν», υπογράμμισε ο Νετανιάχου αναφερόμενος στους συμμάχους του Ισραήλ.

ΠΟΥ: «Δύο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν»

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε τη Δευτέρα για τον αυξανόμενο κίνδυνο λιμού στη Λωρίδα της Γάζας όπου «δύο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Ο κίνδυνος λιμού στη Γάζα αυξάνεται με την εσκεμμένη παρακράτηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, στο πλαίσιο του αποκλεισμού που συνεχίζεται», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην έναρξη της ετήσιας συνέλευσης των κρατών-μελών του οργανισμού στη Γενεύη.

«Δύο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν» ενώ «τόνοι τροφίμων είναι αποκλεισμένοι στα σύνορα, σε απόσταση μερικών λεπτών», δήλωσε ο ίδιος.

«Οι κλιμακούμενες εχθροπραξίες, οι εντολές εκκένωσης, η συρρίκνωση του ανθρωπιστικού χώρου και ο αποκλεισμός της βοήθειας οδηγούν σε εισροή θυμάτων στο σύστημα υγείας που βρίσκεται ήδη στα όριά του», δήλωσε σήμερα ο Τέντρος.

«Οι άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν ενώ τα φάρμακα περιμένουν στα σύνορα και οι επιθέσεις κατά των νοσοκομείων στερούν από τους ανθρώπους φροντίδα και τους αποθαρρύνουν να την αναζητήσουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Χιλιάδες ασθενείς χρειάζεται ακόμα να απομακρυνθούν από τη Γάζα για ιατρικούς λόγους, σύμφωνα με τον Τέντρος, που ζητά από τα κράτη-μέλη να δεχθούν επιπλέον ασθενείς και από το Ισραήλ να επιτρέψει τις απομακρύνσεις αυτές και να δώσει την άδεια για την είσοδο τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα. Τα Ηνωμένα έθνη, όπως και οι οργανισμοί διεθνούς βοήθειας που λειτουργούν στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλουν ελλείψεις εδώ και εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ταξί για… κροίσους: Χρέωσε 344 ευρώ για διαδρομή 350 μέτρων Chevron Left
Ταξί για… κροίσους: Χρέωσε 344 ευρώ για διαδρομή 350 μέτρων
Συνάντηση Βαρθολομαίου με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ' στο Βατικανό – Έκλεισαν νέο ραντεβού
Συνάντηση Βαρθολομαίου με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ' στο Βατικανό – Το νέο ραντεβού που έκλεισαν Chevron Right