Κόσμος

Γαλλία: Δημιουργεί φυλακή υψηλής ασφαλείας για ναρκέμπορους στη ζούγκλα του Αμαζονίου

Στη Γαλλία έχουν καταγραφεί πολλές επιθέσεις στις φυλακές, τις οποίες ο Ζεράλντ Νταρμανάν χαρακτήρισε ως «τρομοκρατικά περιστατικά».
Γαλλία Εμανουέλ Μακρόν Ζεράλντ Νταρμανέν
AP | Michel Euler

Η Γαλλία, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (17/5), θα κατασκευάσει μια νέα φυλακή υψίστης ασφαλείας στο υπερπόντιο τμήμα της Γαλλικής Γουιάνας. Εκεί αναμένεται να φυλακίζονται διακινητές ναρκωτικών και ριζοσπάστες ισλαμιστές, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Ζεράλντ Νταρμανάν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο Ζεράλντ Νταρμανάν δήλωσε στη Le Journal du Dimanche (JDD) ότι η φυλακή θα στοχεύει το οργανωμένο έγκλημα «σε όλα τα επίπεδα» της αλυσίδας εφοδιασμού ναρκωτικών. Η εγκατάσταση αξίας 400 εκατ. ευρώ, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει ήδη από το 2028, θα κατασκευαστεί σε μια απομονωμένη τοποθεσία βαθιά μέσα στη ζούγκλα του Αμαζονίου, δηλαδή στη βορειοδυτική περιοχή Σεν Λοράν ντι Μαρονί.

Το σχέδιο ανακοινώθηκε ύστερα από μια σειρά βίαιων περιστατικών που συνδέονται με εγκληματικές συμμορίες, επομένως φυλακές και προσωπικό έγιναν στόχοι σε όλη τη Γαλλία κατά τους τελευταίους μήνες. Η φυλακή θα φιλοξενεί έως και 500 άτομα, με μια ξεχωριστή πτέρυγα σχεδιασμένη να φιλοξενεί τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες.

Γιατί επελέγη η Γαλλική Γουιάνα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στη Γαλλία δήλωσε ότι η νέα φυλακή θα διέπεται από ένα «εξαιρετικά αυστηρό σωφρονιστικό καθεστώς», σχεδιασμένο να «εξουδετερώνει τους πιο επικίνδυνους διακινητές ναρκωτικών». Ακόμα, ο ίδιος ανέφερε ότι η εγκατάσταση θα χρησιμοποιηθεί για την κράτηση ατόμων «στην αρχή της διαδρομής των ναρκωτικών», καθώς και ως «μόνιμο μέσο για την απομάκρυνση των επικεφαλής των δικτύων διακίνησης ναρκωτικών» στην ηπειρωτική Γαλλία.

Η Γαλλική Γουιάνα είναι μια περιοχή της Νότιας Αμερικής, που ανήκει στη Γαλλία. Οι κάτοικοί της έχουν δικαίωμα ψήφου στις γαλλικές εκλογές και πρόσβαση στο γαλλικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και σε άλλες επιδοτήσεις. Η απόστασή της από τη γαλλική ενδοχώρα σημαίνει ότι οι βαρόνοι των ναρκωτικών «δεν θα μπορούν πλέον να έχουν καμία επαφή με τα εγκληματικά τους δίκτυα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζεράλντ Νταρμανάν.

Πάντως, οι γαλλικές Αρχές αγωνίζονται εδώ και καιρό να ελέγξουν τη διείσδυση των κινητών τηλεφώνων στο δίκτυο των φυλακών, καθώς δεκάδες χιλιάδες είναι γνωστό ότι κυκλοφορούν στις γαλλικές φυλακές.

Επιθέσεις σε πολλές φυλακές στη Γαλλία

Μάλιστα, η κυβέρνηση στη Γαλλία ανακοίνωσε νέα νομοθεσία που αποσκοπεί στην πάταξη της δραστηριότητας των εγκληματικών συμμοριών. Τα μέτρα θα δημιουργήσουν έναν ειδικό κλάδο της Εισαγγελίας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και, επίσης, θα εισαχθούν πρόσθετες εξουσίες για τους αστυνομικούς και ένα ειδικό προστατευόμενο καθεστώς για τους πληροφοριοδότες.

Ακόμα, αναμένεται η δημιουργία νέων φυλακών υψίστης ασφαλείας – συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης στη Γαλλική Γουιάνα – για την κράτηση των πιο ισχυρών βαρόνων ναρκωτικών, με αυστηρότερους κανόνες που θα διέπουν τις επισκέψεις και την επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Στη Γαλλία έχουν καταγραφεί πολλές επιθέσεις στις φυλακές τους τελευταίους μήνες, τις οποίες ο Ζεράλντ Νταρμανάν χαρακτήρισε ως «τρομοκρατικά περιστατικά» που έρχονται ως απάντηση στη νέα νομοθεσία της κυβέρνησης. Οι δράστες των επιθέσεων αυτών έχουν πυρπολήσει οχήματα έξω από τις φυλακές. Σε ορισμένα περιστατικά οι δράστες αυτών των επιθέσεων αυτοχαρακτηρίστηκαν ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Τέλος ο Λίνεκερ από το BBC μετά από 26 χρόνια λόγω αντισημιτικής ανάρτησης Chevron Left
Τέλος ο Λίνεκερ από το BBC μετά από 26 χρόνια λόγω αντισημιτικής ανάρτησης