Κόσμος
Live – Τραμπ: Εξαιρετική η συζήτηση, Ρωσία και Ουκρανία θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις και για εκεχειρία και για το τέλος του πολέμου

Η τηλεφωνική επικοινωνίας μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν, άρχισε λίγο μετά τις 17:30 [ώρα Ελλάδας] της Δευτέρας (19/5) και κράτησε παραπάνω από δύο ώρες. Ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε την επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του ως «κατατοπιστική, ειλικρινή και πολύ χρήσιμη».
Μάλιστα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι «η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να βρουν συμβιβασμούς που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές» και φάνηκε ανοιχτός στην κατάρτιση Μνημονίου με το Κίεβο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ειρηνευτική συμφωνία.
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ – με ανάρτησή του στο Truth Social – ανέφερε πως «η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου».
Λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις στο live blog του iEidiseis.gr.
LIVE
Κρεμνλίνο: Πούτιν και Τραμπ συζήτησαν «εντυπωσιακές» προοπτικές για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν αυτό που ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε «εντυπωσιακές» προοπτικές για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τους στην τηλεφωνική τους επικοινωνία νωρίτερα, ανέφερε το Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για μια νέα ανταλλαγή κρατουμένων.
Το Reuters επικαλείται τον Γιούρι Ουσάκοφ, βοηθό εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, ο οποίος δήλωσε:
Οι Pρόεδροι μίλησαν επίσης λεπτομερώς για το μέλλον των σχέσεών μας και ο Πρόεδρος Τραμπ, μπορώ να πω, μίλησε αρκετά συναισθηματικά για τις προοπτικές αυτών των σχέσεων.
Τόνισε συγκεκριμένα ότι οι προοπτικές για τις διμερείς σχέσεις μετά την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης φαίνονται εντυπωσιακές και ότι ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, βλέπει τη Ρωσία ως έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Αμερικής σε εμπορικά και οικονομικά ζητήματα.
Ο Ουσακόφ δήλωσε ότι οι δύο χώρες επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες μιας ανταλλαγής κρατουμένων που κρατούνται στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία θα συμμετέχουν εννέα άτομα από κάθε πλευρά, αν και δεν είπε πότε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
Ο Τραμπ και ο Πούτιν τάσσονται και οι δύο υπέρ της αυτοπρόσωπης συνάντησης και θα αναθέσουν στις ομάδες τους να εργαστούν για την προετοιμασία μιας συνάντησης, δήλωσε ο Ουσακόφ, αλλά δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη ο τόπος.
Ερωτηθείς αν έχει συζητηθεί η άρση των αμερικανικών κυρώσεων, ο Ουσακόφ απάντησε: «Ξέρετε, ο Τραμπ ανέφερε ότι η Γερουσία, καταρχήν, έχει έτοιμο ένα νομοσχέδιο σχετικά με νέες κυρώσεις. Αλλά ο ίδιος δεν είναι υποστηρικτής των κυρώσεων, αλλά μάλλον της επίτευξης ορισμένων συμφωνιών».
Ο Ουσακόφ τόνισε τον θερμό χαρακτήρα της συζήτησης, λέγοντας ότι οι δύο άνδρες απευθύνθηκαν ο ένας στον άλλον με τα μικρά τους ονόματα και ο Πούτιν συνεχάρη τον Τραμπ για τη γέννηση του τελευταίου εγγονού του.
Ο Τραμπ είπε: «Βλαντιμίρ, μπορείς να με πάρεις τηλέφωνο οποιαδήποτε στιγμή, θα χαρώ να απαντήσω, θα χαρώ να μιλήσω μαζί σου».
Ζελένσκι: Ζήτησα από τον Τραμπ να μην πάρει αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς εμάς
«Ζήτησα από τον πρόεδρο Τραμπ να μην πάρει αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς εμάς πριν από τη συνομιλία του με τον Πούτιν», είπε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Αυτά είναι θέματα αρχής για εμάς και πολύ σημαντικά».
Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν σε ανταλλαγή κρατουμένων
Πούτιν και Τραμπ τάχθηκαν υπέρ της «εξομάλυνσης» των σχέσεων των χωρών τους, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο μετά το τηλεφώνημα των δύο ηγετών.
«Οι δύο πρόεδροι τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της εξομάλυνσης των [σ.σ. διμερών] σχέσεων» ανέφερε ο διπλωματικός σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, προετοιμάζεται μια «ανταλλαγή κρατουμένων», εννέα από τη μία πλευρά και άλλοι τόσοι από την άλλη.
Μια αναδρομή στις πρόσφατες επικοινωνίες Τραμπ με Πούτιν
Οι σχέσεις μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν από την έναρξη της δεύτερης θητείας του Αμερικανού προέδρου έχουν πάρει τη μορφή σαν σε «τρενάκι του λούνα παρκ», σημειώνει το BBC..
Ο Τραμπ, ο οποίος είχε ορκιστεί πριν από τη δεύτερη θητεία του ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία τις πρώτες 24 ώρες της θητείας του, έδωσε ώθηση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας νωρίτερα φέτος, όταν ανακοίνωσε ότι θα μιλούσε με τον Πούτιν τηλεφωνικά.
Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν στις 12 Φεβρουαρίου, σε αυτό που ο Τραμπ χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά παραγωγική» συζήτηση.
Ωστόσο, τον Μάρτιο, ο Τραμπ αποχώρησε από αυτή τη θέση, λέγοντας ότι ήταν «πολύ θυμωμένος» και «τσαντισμένος» με τον Πούτιν μετά από εβδομάδες προσπαθειών διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέκρινε τον Πούτιν για την επίθεση στην αξιοπιστία του Ζελένσκι και απείλησε να επιβάλει δασμούς 50% στις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο εάν ο Ρώσος πρόεδρος δεν συμφωνούσε σε κατάπαυση του πυρός, υπενθυμίζει το BBC.
Μελόνι: Γίνονται εργασίες για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών καλωσόρισαν την ετοιμότητα του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο Βατικανό, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.
Όπως επισημαίνεται, οι Εμανουέλ Μακρόν, Φρίντριχ Μερτς και Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικοινώνησαν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνομιλία του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Γίνονται εργασίες για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός το ταχύτερο δυνατόν και να οικοδομήσουν τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το γραφείο της Μελόνι προσθέτει ότι η προσφορά του Πάπα να φιλοξενήσει τις συνομιλίες έγινε δεκτή θετικά και πως η Ιταλία είναι έτοιμη να συμβάλει στη διευκόλυνση των επαφών και να εργαστεί για την ειρήνη.
Ζελένσκι: Υπό εξέταση συνάντηση κορυφής Ουκρανίας, Ρωσίας, ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανίας
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο και οι εταίροι του εξετάζουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής πολυμερούς συνάντησης κορυφής με τη συμμετοχή των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τερματισμό του πολέμου.
Ο Ζελένσκι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, μετά από δύο τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την ίδια ημέρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος ανέφερε ότι υπό εξέταση ως τόποι φιλοξενίας είναι η Τουρκία, το Βατικανό και η Ελβετία.
Γερμανία: Δέσμευση Ευρωπαίων ηγετών για αύξηση πίεσης στη Ρωσία μέσω κυρώσεων
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με Ευρωπαίους ηγέτες, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσμεύθηκαν να εντείνουν την πίεση προς τη Ρωσία μέσω νέων κυρώσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης.
Φον ντερ Λάιεν: Ευχαριστώ τον Τραμπ για τις άοκνες προσπάθειες
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι είχε καλή συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και με τους Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Αλεξάντερ Στουμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τραμπ–Πούτιν.
Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Τραμπ για τις άοκνες προσπάθειές του να επιτύχει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν ενεργά εμπλεκόμενες».
Και κατέληξε: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία».
Good call with President @realDonaldTrump together with President @EmmanuelMacron, Prime Minister @GiorgiaMeloni and President @alexstubb, Chancellor @_FriedrichMerz and President @ZelenskyyUa to get debriefed from his call with President Putin.
I want to thank President Trump…
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 19, 2025
Ο Τραμπ σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο
Ο Τραμπ θα εμφανιστεί στις 22:00 ώρα Ελλάδας σε εκδήλωση στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πιθανότατα θα δεχθεί ερωτήσεις από τα ΜΜΕ, σημειώνει ο Guardian.
Με δεδομένη τη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δεχθεί ερωτήσεις για το περιεχόμενο και την έκβαση της συνομιλίας.
Κρεμλίνο: Δεν συζητήθηκε χρονοδιάγραμμα εκεχειρίας στην Ουκρανία
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της δίωρης τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν συζητήθηκε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, ο Τραμπ τόνισε το ενδιαφέρον του για την επίτευξη συμφωνιών γρήγορα, χωρίς ωστόσο να τεθεί σαφής χρονικός ορίζοντας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν και το ενδεχόμενο ανταλλαγής εννέα Ρώσων με εννέα Αμερικανούς κρατούμενους, στο πλαίσιο των προσπαθειών βελτίωσης των διμερών σχέσεων ΗΠΑ–Ρωσίας.
Με ποιους ηγέτες μίλησε ο Τραμπ μετά την συνομιλία με τον Πούτιν
Μετά την ολοκλήρωση της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε με τους εξής ηγέτες:
- Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας
- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
- Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας
- Τζόρτζια Μελόνι, πρωθυπουργός της Ιταλίας
- Φρίντριχ Μερτς, καγκελάριος της Γερμανίας
- Αλεξάντερ Στουμπ, πρόεδρος της Φινλανδίας
Σύμφωνα με τον Τραμπ, τους ενημέρωσε όλους ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτική συμφωνία.
Ενδιαφέρον του Βατικανού να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι «το Βατικανό, που εκπροσωπείται από τον Πάπα Λέοντα ΙΔ’, έχει δηλώσει ότι θα ενδιαφερόταν να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις».
Τραμπ: «Ρωσία και Ουκρανία ξεκινούν άμεσα διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου»
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μόλις έκανε ανάρτηση στο Truth Social μετά τη δίωρη συνομιλία του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Συγκρεκριμένα, ο Αμερικανός Πρόεδρος έγραψε ότι πιστεύει ότι το τηλεφώνημα πήγε «πολύ καλά», προσθέτοντας ότι «η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και, το πιο σημαντικό, για τον τερματισμό του πολέμου».
Η ανάρτηση του Τραμπ
«Μόλις ολοκλήρωσα την δίωρη τηλεφωνική συνομιλία μου με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας. Πιστεύω ότι πήγε πολύ καλά. Η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για μια κατάπαυση του πυρός και, το σημαντικότερο, για τον τερματισμό του πολέμου. Οι όροι αυτής της συμφωνίας θα διαπραγματευτούν από τις δύο πλευρές, όπως και πρέπει, γιατί μόνο εκείνες γνωρίζουν λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης που κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να γνωρίζει.
Η διάθεση και το πνεύμα της συνομιλίας ήταν εξαιρετικά. Αν δεν ήταν, θα το έλεγα τώρα και όχι αργότερα.
Η Ρωσία επιθυμεί να αναπτύξει εκτεταμένες εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ μόλις τελειώσει αυτό το καταστροφικό “λουτρό αίματος”, και συμφωνώ. Υπάρχει τεράστια ευκαιρία για τη Ρωσία να δημιουργήσει τεράστιο αριθμό θέσεων εργασίας και πλούτου. Το δυναμικό της είναι ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ. Το ίδιο και η Ουκρανία, που μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από το εμπόριο, καθώς θα ξαναχτίζει τη χώρα της.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ξεκινήσουν άμεσα. Το γνωστοποίησα στον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, στον καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, και στον Πρόεδρο της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί τους αμέσως μετά τη συνομιλία μου με τον Πρόεδρο Πούτιν».

«Όχι» του Πούτιν σε άνευ όρων κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα (17/5), αλλά το Κρεμλίνο αρνήθηκε να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις της Ουάσινγκτον.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Σότσι μετά τη δίωρη συνομιλία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε το τηλεφώνημα αυτό ως «πολύ ουσιαστικό και ειλικρινές» και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη σύνταξη ενός μνημονίου για μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ωστόσο, ο Ρώσος ηγέτης αρνήθηκε να υποστηρίξει την προτεινόμενη άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες η οποία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ήταν ο κύριος στόχος της κλήσης.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι η Ρωσία υποστηρίζει τη διακοπή των εχθροπραξιών, αλλά επέμεινε ότι είναι απαραίτητο να «αναπτυχθούν οι πιο αποτελεσματικοί δρόμοι προς την ειρήνη». Το κρίσιμο είναι ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε την πεποίθησή του ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα «βαθύτερα αίτια» του πολέμου – μια αναφορά στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ρωσίας που θα υπονόμευαν την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Αυτές οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν τον εξαναγκασμό της Ουκρανίας να «αποναζιστικοποιηθεί» και να αποστρατιωτικοποιηθεί, τη μείωση των Ενόπλων Δυνάμεών της, την απαγόρευση λήψης δυτικής στρατιωτικής υποστήριξης και την επιβολή σαρωτικών περιορισμών στην κυριαρχία της.
Αναμένεται συνομιλία Τραμπ με Ζελένσκι
Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι αμέσως μετά το πέρας της συνομιλίας Τραμπ με τον Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επικοινωνήσει με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Μάλιστα, νωρίτερα, μεταδόθηκε η πληροφορία από ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε τηλεφωνήσει «για λίγα λεπτά» στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πριν αρχίσει η συζήτηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η πρώτη αντίδραση του Κιέβου
«Ο Πούτιν μίλησε στους δημοσιογράφους μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρόεδρο Τραμπ», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ, ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Άντον Γκεραστσένκο.
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Ο Πούτιν είπε ότι η συνομιλία διήρκεσε πάνω από δύο ώρες και ήταν “ουσιαστική, ειλικρινής και πολύ χρήσιμη”. Σύμφωνα με τον Πούτιν, ο Πρόεδρος Τραμπ σημείωσε ότι η Ρωσία είναι υπέρ της ειρηνικής επίλυσης της “ουκρανικής κρίσης”. Είπε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι δυνατή εάν επιτευχθούν οι σχετικές συμφωνίες και ότι η “ανανέωση των επαφών” στην Κωνσταντινούπολη σημαίνει ότι οι πλευρές “βρίσκονται στον σωστό δρόμο”. Ας δούμε τώρα πώς θα σχολιάσει τη συζήτηση η αμερικανική πλευρά».
⚡️Putin spoke to journalists after his phone call with President Trump.
He said that the conversation lasted over two hours and was “meaningful, sincere and very useful.”
According to Putin, President Trump noted that Russia is for a peaceful resolution of the “Ukrainian… https://t.co/zOYZa3YdS3 pic.twitter.com/nESOYcTxYD
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) May 19, 2025
Πούτιν: «Έτοιμη η Ρωσία να συνεργαστεί με την Ουκρανία σε ένα Μνημόνιο»
«Η Ρωσία θα προτείνει και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ουκρανική πλευρά σε ένα μνημόνιο σχετικά με μια πιθανή μελλοντική συνθήκη ειρήνης με τον καθορισμό ορισμένων θέσεων», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στις πρώτες δηλώσεις του μετά την επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ακόμα, ο ίδιος τόνισε: «Όπως, για παράδειγμα, οι αρχές του διακανονισμού, το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας κ.ο.κ., συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός για ορισμένο χρονικό διάστημα, εάν επιτευχθούν οι σχετικές συμφωνίες».
Οι 3 όροι του Πούτιν για το Μνημόνιο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Η Ρωσία είναι έτοιμη να εργαστεί με την Ουκρανία για την κατάρτιση Mνημονίου σχετικά με μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως μετέδωσε το TASS.
Συγκεκριμένα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι το προτεινόμενο Μνημόνιο θα καθορίζει βασικές θέσεις, όπως είναι οι αρχές επίλυσης της σύγκρουσης, το χρονοδιάγραμμα για πιθανή ειρηνευτική συμφωνία και ενδεχομένως μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, υπό την προϋπόθεση επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
«Η Ρωσία προτείνει και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ουκρανική πλευρά για ένα Μνημόνιο σχετικά με πιθανό μελλοντικό ειρηνευτικό σύμφωνο, το οποίο θα ορίζει βασικές αρχές διευθέτησης, προθεσμίες και, εφόσον υπάρξει συμφωνία, ακόμη και προσωρινή εκεχειρία», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πούτιν: «Η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να βρουν συμβιβασμούς που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές»
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι είχε συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία διήρκεσε πάνω από 2 ώρες. Ακόμα, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη θέση του για την κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.
Μια κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία είναι δυνατή μετά την επίτευξη των σχετικών συμφωνιών, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Το Μνημόνιο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μπορεί να περιλαμβάνει θέματα εκεχειρίας και αρχών διευθέτησης, σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, τονίζοντας: «Η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να βρουν συμβιβασμούς που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε ιδιαίτερα τη συζήτηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς την ως «εποικοδομητική».
Τα πρώτα σχόλια του Πούτιν για την επικοινωνία με τον Τραμπ
«Είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικούς δρόμους προς την ειρήνη», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν για τη συνομιλία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Ολοκληρώθηκε η επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν
Η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πλέον λήξει, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οι δύο ηγέτες μίλησαν για περισσότερες από δύο ώρες σε μια κλήση που ο Πούτιν χαρακτήρισε «κατατοπιστική, ειλικρινή και πολύ χρήσιμη», όπως μετέδωσαν ρωσικά ενημέρωσης, τα οποία επικαλέστηκε το Sky News.
Επικοινωνία Τραμπ – Ζελένσκι «για λίγα λεπτά» πριν από το τηλεφώνημα με τον Πούτιν
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε για λίγο τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ, νωρίτερα σήμερα, πριν από την κλήση του Αμερικανού Προέδρου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε στο Reuters μία πηγή με γνώση του θέματος.
Μάλιστα, ο Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι «για λίγα λεπτά» πριν από την κλήση του με τον Ρώσο ομόλογό του, όπως δήλωσε η πηγή. Το Γραφείο του Ουκρανού Προέδρου δεν σχολίασε αμέσως όταν ρωτήθηκε από το Reuters σχετικά με το τηλεφώνημα.
Συνεχίζονται οι μάχες – Εκατέρωθεν κατηγορίες από Μόσχας και Κίεβο για επιθέσεις
Περισσότερα από τρία χρόνια μετά την κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι μάχες συνεχίζονται. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία ανέφεραν απόπειρες επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βομβαρδισμούς.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι κατέστρεψε ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή Μπέλγκοροντ, ενώ άλλα 34 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν στην Κριμαία και στην περιοχή Μπριάνσκ της δυτικής Ρωσίας. Αξιωματούχοι λένε ότι μια γυναίκα στο Μπέλγκοροντ σκοτώθηκε.
Την τελευταία ώρα, σύμφωνα με το οι BBC, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αναφέρουν θύματα ύστερα από ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Κραματόρσκ, στην περιοχή του Ντονέτσκ. Μάλιστα, νωρίτερα, ανέφεραν «πυρκαγιές μεγάλης κλίμακας που προκλήθηκαν από ρωσικά πλήγματα» στο χωριό Στάριι Σάλτιι, στο Χάρκοβο – δεν υπήρξαν θύματα.
Από μουσικό σχολείο στο Σότσι επικοινωνεί ο Πούτιν με τον Τραμπ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνομιλεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ βρίσκεται σε ένα από τα κτήρια του εκπαιδευτικού συγκροτήματος Sirius, στο Σότσι.
Όπως ανέφερε προηγουμένως ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιεί ταξίδι εργασίας στο Σότσι.
Στα σχέδιά του, σύμφωνα με το TASS, περιλαμβάνονται η επίσκεψη στο ειδικό μουσικό σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «Σίριους», καθώς και η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος «Ταλέντο και Επιτυχία».
Ο Πούτιν δεν έχει πολλούς λόγους να ανησυχεί
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επιδείξει με συνέπεια τη συνεχή αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να επιτίθεται στην Ουκρανία αντί να συμμετάσχει σε ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες.
Έχει δείξει μόνο περιφρόνηση για την ειρηνευτική διαδικασία, όπως επισημαίνει το BBC. Πριν από τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, την περασμένη εβδομάδα, άφησε τους πάντες να μαντεύουν μέχρι την τελευταία στιγμή για το ποιον θα στείλει και τελικά έστειλε προσβλητικά χαμηλού επιπέδου αντιπροσωπεία.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ενθαρρυνθεί από τη φιλική ρητορική και δράση του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και από όλη την πίεση που άσκησε ο Αμερικανός Πρόεδρος στην Ουκρανία και όχι στη Ρωσία.
Πάντως, όσον αφορά στους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας, έχει περάσει μια εβδομάδα από την προθεσμία της 12ης Μαΐου που έθεσε ο λεγόμενος «Συνασπισμός των Προθύμων» στη Ρωσία να σταματήσει τα πυρά ή να αντιμετωπίσει εξοντωτικές κυρώσεις.
Η προθεσμία παρήλθε και δεν υπήρξαν συνέπειες. Τι είναι, λοιπόν, πραγματικά πρόθυμος και ικανός να κάνει ο «Συνασπισμός των Προθύμων»; Αυτό μπορεί να είναι ένα υψηλό διακύβευμα για τον Ντόναλντ Τραμπ και την Ουκρανία, αλλά αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν βρει νέους μοχλούς πίεσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει λόγους να ανησυχεί.
Αυτή είναι η τρίτη επίσημη τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με Πούτιν - Η δεύτερη κράτησε δύο ώρες
Σημειώνεται πως οι δύο ηγέτες έχουν συνομιλήσει συνολικά τρεις φορές από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ. Η πρώτη επίσημα ανακοινωθείσα τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου.
Το δεύτερο τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου, με το Κρεμλίνο να ανακοινώνει πως η συνομιλία διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια κλήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Και ανεπίσημες επικοινωνίες;
Το Κρεμλίνο δήλωσε τον Μάρτιο ότι ενδέχεται να υπήρξε και τουλάχιστον άλλη μια επικοινωνία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, πέρα από αυτές που έχουν ανακοινωθεί επίσημα.
Στο βιβλίο του «Πόλεμος» του 2024, ο δημοσιογράφος της Washington Post, Μπομπ Γούντγουορντ, ανέφερε ότι ο Τραμπ είχε άμεσες συνομιλίες – έως και επτά – με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αφότου έφυγε από τον Λευκό Οίκο το 2021.
Όταν ρωτήθηκε αν αυτό ίσχυε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Τραμπ απάντησε: «Αν το έκανα, είναι έξυπνο». Το Κρεμλίνο διέψευσε πάντως την αναφορά του Γούντγουορντ, όπως και τις πληροφορίες των Reuters, Washington Post και Axios, για συνομιλία στις αρχές Νοεμβρίου.
Politico: Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου για την επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν
Ο Ντόναλντ Τραμπ το πρωί της Δευτέρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επικοινωνία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εκφράζοντας την ελπίδα πως «αυτή θα μπορούσε να είναι μια πολύ παραγωγική ημέρα». Ωστόσο, όπως σχολιάζει το Politico, το ερώτημα τους ενός εκατομμυρίου παραμένει: «Πώς θα αντιδράσει ο Τραμ αν δεν υπάρξει πραγματική πρόοδος σήμερα;».
Στην Ευρώπη ανησυχούν πως είτε θα προσπαθήσει να επιβάλει μια καταστροφική συμφωνία για την Ουκρανία, είτε απλώς θα εγκαταλείψει την ιδέα της ειρήνης – συν την υποστήριξη των ΗΠΑ στο πεδίο της μάχης. Το δεύτερο σενάριο αναφέρθηκε από τον Τζ. Ντ. Βανς ως πιθανή αντίδραση των ΗΠΑ σε περίπτωση αδιεξόδου στην τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν.
Πριν το τηλεφώνημα στον Πούτιν, ο Τραμπ μίλησε και με τον Ζελένσκι
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία. Σημειώνεται πως από τον Λευκό Οίκο έχει ανακοινωθεί πως ο Τραμπ θα συνομιλήσει με τον Ζελένσκι και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν.
Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο προέδρων συνεχίζεται εδώ και περίπου μια ώρα
Οι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζουν την τηλεφωνική επικοινωνία τους, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου μια ώρα.
Οι περιοχές στην Ουκρανία που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ρώσων
Καθώς Τραμπ και Πούτιν συνομιλούν για την πιθανότητα τερματισμού του πολέμου, η Ρωσία συνεχίζει τα εδαφικά κέρδη και το σφυροκόπημα σε πόλεις της Ουκρανίας.
Μια υπενθύμιση των περιοχών που έχει καταλάβει από την αρχή του πολέμου και της προώθησης του ρωσικού στρατού το τελευταίο διάστημα. (Χάρτες από ISW)
Τι θα μπορούσε να προσφέρει ο Τραμπ στον Πούτιν
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Τραμπ θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει στον Πούτιν «οικονομικά οφέλη» και την αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και «του υπόλοιπου κόσμου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς.
«Η πρόταση από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πάντα πως υπάρχουν πολλά οικονομικά οφέλη από την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του υπόλοιπου κόσμου, αλλά δεν πρόκειται να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη όσο συνεχίζετε η αιματοχυσία στην Ουκρανία», δήλωσε ο Βανς.
Κρεμλίνο: Η Ρωσία είναι έτοιμη για «επίπονες και χρονοβόρες» εργασίες για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης
Η Μόσχα είναι έτοιμη για «επίπονες» και ενδεχομένως «μακρές» προσπάθειες για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φάνηκε να εξέφραζε την απογοήτευσή του για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις χαμηλού επιπέδου.
«Υπάρχει αρκετά επίπονη και, ίσως, σε ορισμένους τομείς, χρονοβόρα εργασία μπροστά μας για τη διευθέτηση, η οποία συνδέεται με μεγάλο αριθμό λεπτομερειών που πρέπει να συζητηθούν. Η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη για αυτή την εργασία», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Ο Πούτιν μιλάει από το Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα, ο Τραμπ από την Ουάσινγκτον
Το Reuters αναφέρει ότι ο Πούτιν μιλάει από το Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο Τραμπ βρίσκεται στην Ουάσινγκτον στον Λευκό Οίκο.
Η κατ’ ιδίαν συνάντηση στο τηλεφώνημα Τραμπ με Πούτιν
Τα μηνύματα από Λευκό Οίκο και Κρεμλίνο είναι πως θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Διεθνείς αναλυτές σημειώνουν πως η τηλεφωνική επικοινωνία «κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι η καθοριστική εξέλιξη», καθώς οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να αφήσουν τα βασικά σημεία για μια συζήτηση σε μια συνάντηση των δύο ηγετών.
Όπως τονίζουν για τον Πούτιν μια σύνοδος κορυφής θα εξυπηρετούσε ως έξοδο της Ρωσίας από τη διεθνή απομόνωση, ενώ για τον Τραμπ θα μπορούσε να ενισχύσει το αφήγημά του ότι μόνο αυτός μπορεί να πετύχει μια τελική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.
Σε εξέλιξη η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τις ελπίδες του για μια «παραγωγική μέρα».
Ο Πούτιν σηκώνει το τηλέφωνο έχοντας δυνατά χαρτιά στα χέρια του
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλάει στο τηλέφωνο με τον Ντόναλντ Τραμπ γνωρίζοντας πως έχει δυνατά χαρτιά και μπορεί να προωθήσει τους δικούς του σχεδιασμούς, όπως ανέφεραν και δημοσίευμα του Bloomberg (δείτε προηγούμενη ανάρτηση).
Ο Ρώσος Πρόεδρος φαίνεται να έχει προετοιμαστεί για έναν μακροχρόνιο πόλεμο και οι απειλές για νέες κυρώσεις προφανώς δεν «τρομάζουν» το Κρεμλίνο καθώς τα πιο σημαντικά μέτρα έχουν ήδη επιβληθεί και η ρωσική οικονομία έχει επιδείξει μια απρόσμενη ανθεκτικότητα, έχοντας και την υποστήριξη της Κίνας και των άλλων διεθνών συμμάχων της Ρωσίας.
Ακόμη και η απειλή για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διαδικασία της μεσολάβησης δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τον Πούτιν, καθώς έχει το πλεονέκτημα στο πεδίο των μαχών κερδίζοντας διαρκώς εδάφη στην ανατολική Ουκρανία. Οι δε Ευρωπαίοι είναι αμφίβολο σε τι βαθμό μπορούν να συνεχίσουν την υποστήριξη στο Κίεβο χωρίς τις ΗΠΑ. Όπως είχε πει και ο Ντόναλντ Τραμπ στην επεισοδιακή συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι… «εσύ δεν έχεις κανένα χαρτί».
Sky News: Τραμπ και Πούτιν θα συζητήσουν για μια κατ΄ ιδίαν συνάντηση
Ο αναλυτής άμυνας και ασφάλειας του Sky News, Μάικλ Κλαρκ, αναμένει ότι η συζήτηση Τραμπ με Πούτιν θα επικεντρωθεί στην οργάνωση μιας συνάντησης κορυφής των δύο ηγετών.
Η Φινλανδία θα δώσει πυρομαχικά στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Η Φινλανδία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά αξίας 90 εκατομμυρίων ευρώ χρησιμοποιώντας τα έσοδα από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχει δεσμεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας το 2022, δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας.
Η ΕΕ έχει εκτιμήσει ότι 210 δισεκατομμύρια ευρώ από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται στην Ένωση των 27 χωρών, κυρίως με τη μορφή κρατικών ομολόγων που η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας είχε αποθηκεύσει ως αποθέματα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πέρυσι ότι τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη του στρατού του Κιέβου μέσω ενός ταμείου που διοικείται από την ΕΕ.
«Καταφέραμε να διαπραγματευθούμε πρόσθετη χρηματοδότηση για την υποστήριξη της Φινλανδίας προς την Ουκρανία» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Άντι Χάκανεν. «Τα προϊόντα αγοράζονται από τη φινλανδική βιομηχανία για να ενισχυθεί η εγχώρια απασχόληση και αποστέλλονται στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την άμυνα της. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα».
Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει το θέμα. Έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι όποια κίνηση που σχετίζεται με πώληση ή κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα ήταν παράνομη, θα παραβίαζε τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο και θα αντιμετωπίζονταν δικαστικά.
Παραγωγικές οι επαφές Βανς - Ζελένσκι
Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Βανς και του Ζελένσκι ήταν «παραγωγικές», όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ.Ντ. Βανς.
Σχόλιο Sky News: Παθητική η στάση των ΗΠΑ βάσει των δηλώσεων Βανς
«Υπερβολικά παθητικό», χαρακτήρισε ο ανταποκριτής του Sky News στις ΗΠΑ, Τζέιμς Μάθιους, τα σχόλια του Τζ. Ντ. Βανς για τη στάση των ΗΠΑ σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια πρόοδος μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν. Σημειώνεται πως ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ανέφερε πως η αντίδραση των ΗΠΑ θα είναι πως «αυτός δεν είναι δικός πόλεμος» και θα αποχωρήσουν οριστικά από τη μεσολάβηση.
Η Ουάσινγκτον λέει «ναι» σε κατ’ ιδίαν συνάντηση Τραμπ με Πούτιν
«Ο πρόεδρος θα ήταν σίγουρα ανοιχτός σε κάτι τέτοιο», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου όταν ρωτήθηκε εάν ο Τραμπ θα επιθυμούσε μια προσωπική συνάντηση με τον Πούτιν.
Πάντως το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε πως προς το παρόν δεν προετοιμάζεται μια συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ντόναλντ Τραμπ.
Λευκός Οίκος: Ο Τραμπ έχει απογοητευτεί και από τις δύο πλευρές
Στόχος του Τραμπ στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν είναι «να υπάρξει εκεχειρία», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει «απογοητευτεί πολύ και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης».
Ερωτηθείσα εάν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλλουν και νέες κυρώσεις στη Ρωσία, σημείωσε πως «όλα είναι στο τραπέζι» στο μέλλον. «Ο πόλεμος δεν θα είχε ξεκινήσει εάν ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν στον Λευκό Οίκο το 2022».
Ahead of Pres. Trump’s call with Russian Pres. Putin, White House press sec. Karoline Leavitt told @RachelVScott that Trump has "made it clear to both sides that he wants to see a peaceful resolution and a ceasefire as soon as possible.” https://t.co/jJ8niIJH7V pic.twitter.com/e4J4i63cs2
— ABC News (@ABC) May 19, 2025
Το μήνυμα του Κρεμλίνου πριν την επικοινωνία Τραμπ με Πούτιν
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε πως στην τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Πούτιν συζητηθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες φιλοξενήθηκαν από την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη.
Υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία προτιμά να επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία μέσω πολιτικών διπλωματικών μέσων, ο Πεσκόφ τόνισε: «Εκτιμούμε τις πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Πολιτειών και είμαστε ευγνώμονες στην αμερικανική πλευρά γι’ αυτό. Εάν αυτές οι πρωτοβουλίες μας βοηθήσουν πραγματικά να επιτύχουμε τους στόχους μας με ειρηνικά μέσα, αυτό θα ήταν σίγουρα προτιμότερο».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο οποίος αξιολόγησε την πιθανότητα μιας συνάντησης πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ Πούτιν και Τραμπ, δήλωσε ότι αυτό εξαρτάται από τις αποφάσεις των δύο ηγετών, προσθέτοντας: «Η συνάντηση πρέπει να είναι παραγωγική και καλά προετοιμασμένη».
Λευκός Οίκος: Ο Τραμπ θα μιλήσει με τον Ζελένσκι μετά το τηλεφώνημα με Πούτιν - «Πρώτα η Αμερική»
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λίβιτ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων δήλωσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα τηλεφωνήσει στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι αφού μιλήσει με τον Πούτιν.
«Νομίζω ότι μπορώ να συνοψίσω την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου με δύο λέξεις – η Αμερική πρώτα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να θέτουμε τον αμερικανικό λαό και τον Αμερικανό φορολογούμενο πάνω απ’ όλα.»
«Και γι’ αυτό ο πρόεδρος κινείται όσο πιο γρήγορα μπορεί και εργάζεται υπερωρίες για να τερματίσει αυτές τις συγκρούσεις τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Γάζα, καθώς και τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας». Πρόσθεσε: «Θα ακούσετε απευθείας από τον πρόεδρο ή εμένα μετά την ολοκλήρωση αυτών των τηλεφωνικών κλήσεων σήμερα».
Βανς: Αν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν οριστικά από τη μεσολάβηση
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, JD Vance, ανέφερε πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία τότε «τελικά, οι ΗΠΑ θα πρέπει να πουν ότι αυτός δεν είναι ο πόλεμός μας».
Πρόσθεσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν – ο οποίος αναμένεται να συνομιλήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ – «εχει κάνει κάποιες παραχωρήσεις, έχει κάνει κάποια σοβαρά βήματα σε αυτές τις συνομιλίες, αλλά νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου φτάνουμε σε αδιέξοδο και γι’ αυτό ο πρόεδρος μιλάει μαζί του στο τηλέφωνο»
«Δεν φαίνεται να ξέρει» πώς να βγει από τον πόλεμο, σημείωσε για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ένα μικρό αδιέξοδο εδώ», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Νομίζω ότι ο πρόεδρος θα ζητήσει από τον πρόεδρο Πούτιν να είναι ειλικρινής για τις προθέσεις του».
«Είναι ο πόλεμος του Τζο Μπάιντεν. Είναι ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν είναι δικός μας πόλεμος. Θα προσπαθήσουμε να τον τερματίσουμε, αλλά αν δεν μπορέσουμε να τον τερματίσουμε, τελικά θα πούμε: “ξέρετε κάτι, Άξιζε μια προσπάθεια, αλλά δεν θα τη συνεχίσουμε πια”».
Το ρίσκο του Πούτιν
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, το ρίσκο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι να το «παρακάνει» και να ωθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να είναι η βασική επιθυμία του, να προχωρήσει τελικά σε μια αυστηρότερη τάση, υιοθετώντας τη θέση των Ευρωπαίων για επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων και περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει ιδιωτικά στους Ευρωπαίους ότι ο Τραμπ ενδέχεται να επιτρέψει την προώθηση νομοσχεδίου κυρώσεων από τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, αν η Ρωσία δεν μετακινηθεί από τις θέσεις της – και ίσως το καταστήσει σαφές και στον Πούτιν.
«Προειδοποιούμε τη Ρωσία εδώ και σχεδόν δύο μήνες ότι αυτό έρχεται αν δεν υπάρξει πρόοδος», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο στο CBS. «Τώρα ήρθε η ώρα».
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, που είχε συναντήσει τον Γκράχαμ και τον Τραμπ τον Μάρτιο, δήλωσε από το Ταλίν ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» πως το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα. «Όλα εξαρτώνται από το πώς θα πάει η συνομιλία Τραμπ-Πούτιν τη Δευτέρα», είπε.
Τι είπαν οι Ευρωπαίοι στον Τραμπ – Απογοητευμένος ο Ζελένσκι
Λίγο μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, την Παρασκευή, σε τηλεφωνική επικοινωνία, οι Μέρτς (Γερμανία), Μακρόν (Γαλλία) και Στάρμερ (Ηνωμένο Βασίλειο) προειδοποίησαν τον Τραμπ ότι ο Πούτιν τον παραπλανά, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Υπάρχει ο φόβος ότι ο Τραμπ θα φανεί αποτυχημένος εάν πιέσει για μια κακή συμφωνία σε βάρος της Ουκρανίας.
Ο Ζελένσκι συμμετείχε επίσης στην κλήση, εμφανιζόμενος αποκαρδιωμένος και εξαντλημένος από τις εξελίξεις. Ο ίδιος και οι σύμμαχοί του θεωρούσαν πως είχαν εξασφαλίσει δέσμευση από τον Τραμπ για νέες κυρώσεις, εάν η Ρωσία αρνούνταν να δεχτεί εκεχειρία από την προηγούμενη Δευτέρα – κάτι που τελικά δεν συνέβη.
Bloomberg: Ο Πούτιν πιστεύει πως έχει το πάνω χέρι με τον Τραμπ - «Δεν έχει πρόθεση για παραχωρήσεις»
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί ότι κρατά δυνατά χαρτιά ενόψει της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να αποτρέψουν τον Αμερικανό πρόεδρο από το να επισπεύσει μια συμφωνία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόσωπο που γνωρίζει τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου, ο Πούτιν είναι βέβαιος ότι οι δυνάμεις του μπορούν να διασπάσουν τις ουκρανικές άμυνες μέχρι το τέλος του έτους και να καταλάβουν πλήρως τις τέσσερις περιοχές που έχει ήδη διεκδικήσει για λογαριασμό της Ρωσίας (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια). Αυτό σημαίνει ότι ο Πούτιν δεν σκοπεύει να προσφέρει σοβαρές παραχωρήσεις στον Τραμπ, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, που φοβούνται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιχειρήσει να επιβάλει μια συμφωνία ανεξαρτήτως κόστους.
«Δυστυχώς, στην παρούσα φάση του πολέμου δεν υπάρχουν σοβαρά κίνητρα για τη Ρωσία να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός», δήλωσε ο Μάικλ Κόφμαν του Carnegie Endowment σε συνέδριο στο Ταλίν της Εσθονίας.
Παρά τις δημόσιες δηλώσεις για ειρήνη, ο Πούτιν είναι έτοιμος για μακρόχρονο πόλεμο, εάν αυτό απαιτείται για να πετύχει τους στόχους του, και φαίνεται αδιάφορος απέναντι στο ενδεχόμενο νέων αμερικανικών κυρώσεων, σύμφωνα με δύο άλλες πηγές κοντά στο Κρεμλίνο τις οποίες επικαλείται το Bloomberg. Η ρωσική οικονομία έχει προσαρμοστεί στις διεθνείς κυρώσεις και η Μόσχα έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι τέτοιες απειλές δεν θα αλλάξουν τις επιδιώξεις της.
«Ο Τραμπ θέλει από τον Πούτιν να συμφωνήσει σε ανακωχή, αλλά ο Πούτιν δεν θέλει καθόλου», δήλωσε ο πολιτικός σύμβουλος Σεργκέι Μάρκοφ. «Ωστόσο, ο Πούτιν δεν επιδιώκει να τινάξει τις συνομιλίες στον αέρα. Προσπαθεί να τις διατηρήσει ζωντανές, παράλληλα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις». «Ο Πούτιν έχει αποθρασυνθεί από το γεγονός ότι μπορεί να απαιτεί τα μέγιστα από την Ουκρανία χωρίς σοβαρές συνέπειες από την κυβέρνηση Τραμπ», δήλωσε η αναλύτρια Μπότα Ίλιας του think tank Prism. «Δεν εμπιστεύεται τον Τραμπ, αλλά θα προσπαθήσει να τον φέρει πιο κοντά στο ρωσικό όραμα περί εκεχειρίας».
Τι φοβούνται Κίεβο και Ευρωπαίοι
Τόσο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όσο και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, επιχείρησαν να αναδείξουν το αναμενόμενο «ναυάγιο» στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης ως απόδειξη ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν επιθυμεί την ειρήνη στην Ουκρανία και μοναδική επιδίωξή του είναι να κερδίζει χρόνο για να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε πως δεν είχε διάθεση να υιοθετήσει αυτήν την προσέγγιση, τουλάχιστον όχι πριν συνομιλήσει ο ίδιος με τον Ρώσο Πρόεδρο. Ο Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας προδιαγράψεις πως οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης θα αποτύγχαναν, εμφανίστηκε έτοιμος να προχωρήσει σε μια συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και σε πρώτη φάση να έχει μαζί του μια τηλεφωνική επικοινωνία.
Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο που έχει καταθέσει στο τραπέζι ο πρόεδρος των ΗΠΑ προβλέπει την αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία και στις ανατολικές περιοχές που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός από την έναρξη του πολέμου (περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας), αλλά και τη δέσμευση για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που απηχεί σε σημαντικό βαθμό τους όρους που έχει θέσει η Ρωσία και φαίνεται πως παρασκηνιακά έχει πάρει την έγκριση της Μόσχας. Το Κίεβο για την ώρα απορρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο παραχώρησης εδαφών, αν και οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν.
Το γεγονός πως οι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχουν μια τηλεφωνική επικοινωνία και οι σχεδιασμοί για και μια κατ’ ιδίαν συνάντηση – χωρίς τον Ζελένσκι – για να «λήξουν» το ουκρανικό, προκαλεί τεράστια ανησυχία στο Κίεβο και στους Ευρωπαίους συμμάχους του. Αυτό που φοβούνται είναι πως ενδεχομένως να βρεθούν προ τετελεσμένων και να κληθούν απλώς να λάβουν απόφαση επί ενός διλήμματος «lose – lose», όπου καμία από τις διαθέσιμες επιλογές δεν θα οδηγεί σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα για την Ουκρανία και την Ευρώπη.
Οι «Πρόθυμοι» πιέζουν τον Τραμπ πριν τη συνομιλία με Πούτιν
Οι επικεφαλής του «Συνασπισμού των Προθύμων», Εμανουέλ Μακρόν, Κιρ Στάρμερ και Φρίντριχ Μερτς είχαν επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να προλάβουν μια αρνητική εξέλιξη για το Κίεβο από τη συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο.
Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο, που έκανε και σχετική ανάρτηση, με τον Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε και η Τζόρτζια Μελόνι, παρότι η πρωθυπουργός της Ιταλίας φαίνεται να έχει αποστασιοποιηθεί από τους σχεδιασμούς του «Συνασπισμού των Προθύμων», ιδιαίτερα σχετικά με την αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία και τις εγγυήσεις ασφαλείας, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Η Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να πιέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αποδεχτεί την πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών χωρίς όρους. «Ο πρόεδρος Πούτιν πρέπει να δείξει ότι θέλει την ειρήνη, αποδεχόμενος την εκεχειρία 30 ημερών χωρίς όρους, η οποία έχει προταθεί από τον πρόεδρο Τραμπ και υποστηρίζεται από την Ουκρανία και την Ευρώπη», σημείωσε ο Μακρόν σε ανάρτησή του.
Επίσης, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ συζήτησε την Κυριακή για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Κλιμακώνεται το ρωσικό σφυροκόπημα στην Ουκρανία
Επί του πεδίου οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας συνεχίστηκαν με εντατικό ρυθμό.
Ρωσικό drone έπληξε το Σάββατο ένα μικρό λεωφορείο στην επαρχία Σούμι, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων, ενώ πλήγμα στην επαρχία του Κιέβου σκότωσε χθες μία γυναίκα, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε 273 drones εναντίον της Ουκρανίας, αριθμός «ρεκόρ», όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Γιούλια Σβιριντένκο.
Παράλληλα ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την κατάληψη μιας νέας περιοχής στην επαρχία Ντονέτσκ.
Συναγερμός στην Ουκρανία για το τηλεφώνημα Τραμπ – Πούτιν
Ο μεγάλος ουκρανικός φόβος είναι ότι οι δύο ηγέτες θα «μαγειρέψουν» το δικό τους ειρηνευτικό σχέδιο στο τηλεφώνημα του Τραμπ -ο οποίος λέει ότι θα τηλεφωνήσει στον Ζελένσκι αμέσως μετά- και στη συνέχεια θα προσπαθήσουν ενδεχομένως να επιβάλουν τους όρους του Πούτιν υπό την ανανεωμένη απειλή της απόσυρσης της ζωτικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ έχει επίσης μοχλό πίεσης προς τη Ρωσία, αν επιλέξει να τον χρησιμοποιήσει. Με αυξανόμενες απώλειες και μια τεταμένη οικονομία, το Κρεμλίνο θέλει αναμφίβολα να αποφύγει να πιέσει έναν θυμωμένο Τραμπ προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης και ενδεχομένως του διπλασιασμού της αμερικανικής υποστήριξης για την ουκρανική πολεμική προσπάθεια.
Όπως πάντα, το πρόβλημα παραμένει: ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι προς το παρόν πρόθυμες να αποδεχθούν τους ελάχιστους όρους της άλλης, να συμβιβαστούν αρκετά ώστε να ικανοποιήσουν την άλλη πλευρά.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνομιλίες -είτε απευθείας, πρόσωπο με πρόσωπο, είτε τηλεφωνικά- είναι άσκοπες. Αν μη τι άλλο, μπορούν να αναδείξουν πόσο μακριά βρίσκονται πραγματικά οι δύο πλευρές.
Αλλά αυτό που μπορεί να σημαίνει είναι ότι, ακόμη και υπό την πίεση των ΗΠΑ, ακόμη και μετά από μια απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ, τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο μπορεί να επιλέξουν να συνεχίσουν να πολεμούν.
Η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με Πούτιν αναμένεται να γίνει σήμερα στις 10:00 ώρα Ουάσινγκτον (17:00 ώρα Ελλάδας), ενώ το Κρεμλίνο επεσήμανε ότι είναι σε εξέλιξη προετοιμασίες για αυτή.
Τραμπ – Πούτιν: Το τηλεφώνημα που μπορεί να αλλάξει τον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας
Εκτός της πραγματικής μάχης στα εδάφη της Ουκρανίας -όπου οι ρωσικές επιδρομές drones έχουν ενταθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες- σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα μία μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών και των συμμάχων τους: Ποιος θα βρεθεί πιο κοντά στο αυτί του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φαίνεται να απογοητεύεται όλο και περισσότερο από τις προσπάθειες μεσολάβησης για ειρήνη.
Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τηλεφωνική του επικοινωνία, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αργότερα σήμερα Δευτέρα (19/5), μπορεί να έχει τόσο καθοριστική σημασία.
Η Μόσχα και το Κίεβο ανταγωνίζονται αμφότεροι να αποδείξουν ότι ο άλλος είναι το πραγματικό εμπόδιο για την ειρήνη, ελπίζοντας να επηρεάσουν την ευμετάβλητη γνώμη του Τραμπ, τουλάχιστον για λίγο, προς το μέρος τους, όπως σχολιάζει σε δημοσίευμά του το CNN.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι θα μιλήσουν επίσης στον Τραμπ πριν από το τηλεφώνημα με τον Πούτιν, εν μέσω ανησυχιών ότι η άποψη του αμερικανού προέδρου για τη σύγκρουση μπορεί να διαμορφωθεί από το με ποιον θα μιλήσει τελευταίος.
Μόλις τον περασμένο μήνα, αφού μίλησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, ο Τραμπ έκανε μερικά από τα πιο επικριτικά του σχόλια προς τον Πούτιν, καταδικάζοντάς τον για την εκτόξευση πυραυλικής επίθεσης στο Κίεβο, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα αν ο ρώσος ηγέτης εννοούσε σοβαρά τον τερματισμό του πολέμου.
Όσο θα διαρκέσει το σημερινό κρίσιμο τηλεφώνημα, ο Πούτιν -ο οποίος έχει αρνηθεί να αποδεχθεί την 30ήμερη κατάπαυση του πυρός που ζήτησε ο Τραμπ και συμφώνησε η Ουκρανία- θα έχει το αυτί του Τραμπ στη διάθεσή του. Θα μπορούσε να το «αξιοποιήσει» με διάφορα επιχειρηματικά κίνητρα, κολακεία ή και «δηλητήριο» – αν ο Πούτιν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα εξυπηρετήσει τους σκοπούς του.
Ο Τραμπ και ο Πούτιν φαίνεται ήδη να μοιράζονται την ακλόνητη πεποίθηση ότι μόνο αυτοί έχουν την προσωπική εξουσία και τις ικανότητες να διευθετήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ οι Ευρωπαίοι και οι ίδιοι οι Ουκρανοί θα κάνουν τελικά ό,τι τους πουν.
Οι απογοητευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα -οι πρώτες απευθείας μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών εδώ και χρόνια- φαίνεται ότι υπογράμμισαν την αίσθηση του ίδιου του Τραμπ για τη βαρύνουσα σημασία μιας συμφωνίας. Το «ναυάγιο» τον ενθάρρυνε να επανέλθει, καλώντας απευθείας τον Πούτιν, στις ειρηνευτικές προσπάθειες από τις οποίες μόλις πρόσφατα είχε απειλήσει να αποχωρήσει.