Κόσμος

Γάζα: Αφού πρώτα οδήγησε τον πληθυσμό σε εξαθλίωση, το Ισραήλ επιτρέπει «ψίχουλα» σε ανθρωπιστική βοήθεια

Για «διπλωματικούς και πρακτικούς λόγους» επιτρέπει την ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, όπως είπε ο Νετανιάχου.
Λιμός στη Λωρίδα της Γάζας
AP Photo / Jehad Alshrafi

Το Ισραήλ θα αφήσει να περάσουν φορτηγά που μεταφέρουν τροφές για βρέφη στη Γάζα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (19/5) το υπουργείο Εξωτερικών.

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι θα επιτραπεί η είσοδος μικρής ποσότητας τροφίμων στον θύλακα έπειτα από δύο και πλέον μήνες αποκλεισμού, για «διπλωματικούς και πρακτικούς λόγους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ούτε η δήλωση από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, Έντεν Μπαρ Ταλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ, είχε διαφορετικό τόνο.

«Σήμερα, το Ισραήλ διευκολύνει την είσοδο φορτηγών με βρεφικές τροφές στη Γάζα. Τις ερχόμενες ημέρες, το Ισραήλ θα διευκολύνει την είσοδο δεκάδων φορτηγών με βοήθεια», ανέφερε ενώπιων των δημοσιογράφων.

Η κυνική δήλωση Νετανιάχου για τη Γάζα

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ θα αναλάβει τον έλεγχο «ολόκληρης της περιοχής» της Λωρίδας της Γάζας εν μέσω διεξαγωγής «ευρείας κλίμακας χερσαίων επιχειρήσεων» από τον στρατό στο βόρειο και το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Παράλληλα, εξήγησε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να εμποδίσει τον λιμό στη Γάζα «για διπλωματικούς λόγους», λίγες ώρες αφού το γραφείο του ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί η είσοδος «στοιχειώδους ποσότητας τροφής για τον πληθυσμό» του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου
Israeli Government Press Office via AP

«Οι μάχες είναι έντονες και προχωράμε. Θα αναλάβουμε τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής της Λωρίδας», δήλωσε ο Νετανιάχου σε βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram και πρόσθεσε: «Δεν θα υποχωρήσουμε. Αλλά, για να πετύχουμε, πρέπει να ενεργήσουμε με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην μπορούν να μας σταματήσουν».

«Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τον πληθυσμό να βυθιστεί στον λιμό για πρακτικούς και για διπλωματικούς λόγους», σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο βίντεο αυτό.

Διευκρίνισε ακόμη ότι οι «φίλοι» του Ισραήλ τού είπαν ότι δεν θα μπορούσαν να εξακολουθήσουν να στηρίζουν τη συνέχιση του πολέμου, αν μεταδίδονται «εικόνες μαζικού λιμού» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Γερουσιαστές οι οποίοι γνωρίζω ότι στηρίζουν το Ισραήλ (…) ήρθαν και μου είπαν: “Θα σας δώσουμε όλη τη βοήθεια που χρειάζεστε για να κερδίσετε τον πόλεμο (…), αλλά δεν μπορούμε να λαμβάνουμε εικόνες λιμού (από τη Γάζα)”», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη νίκη μας, να νικήσουμε τη Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους, δεν μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο του λιμού», συνέχισε απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε για την απόφασή του να εισέλθει κάποια ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, για πρώτη φορά από τις 2 Μαρτίου, μεταξύ άλλων από προσωπικότητες της άκρας δεξιάς όπως ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

«Δεν θα μας στηρίξουν», υπογράμμισε καταληκτικά ο Νετανιάχου, αναφερόμενος στους συμμάχους του Ισραήλ.

Προελαύνουν τα «Άρματα του Γεδεών» στη Γάζα

Σημειώνεται ότι μετά από 11 εβδομάδες πολιορκίας και σχεδόν πλήρους αποκλεισμού, το Ισραήλ ξεκίνησε μέσα στο Σαββατοκύριακο τη μεγαλύτερη χερσαία στρατιωτική επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας από την κατάρρευση της εκεχειρίας πριν δύο μήνες.

Στόχος της επιχείρησης «Άρμα του Γεδεών» είναι -σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό- ο «πλήρης έλεγχος» των περιοχών όπου επιχειρούν οι δυνάμεις του.

Πέντε ισραηλινές μεραρχίες έχουν πλέον εισβάλει εντός του παλαιστινιακού θύλακα, με βομβαρδισμούς να συνεχίζονται αδιάκοπα από αέρος.

Νοσοκομεία και καταυλισμοί προσφύγων επλήγησαν, με περισσότερους από 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Στόχοι των επιθέσεων ήταν το Ινδονησιακό Νοσοκομείο στον βορρά, η Χαν Γιουνίς στον νότο και το προσφυγικό στρατόπεδο της Τζαμπαλίγια.

AP Photo/Ohad Zwigenberg

Σοκαριστική η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Καθώς οι συγκρούσεις εντείνονται, ο αποκλεισμός συνεχίζεται, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για άμεσο κίνδυνο λιμού. Η διεθνής κοινότητα έχει αυξήσει τις πιέσεις προς το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό, ενώ χιλιάδες τόνοι βοήθειας παραμένουν παγιδευμένοι στα σύνορα.

Ενδεικτικά, το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (Ocha) ανέφερε τη Δευτέρα (19/5) ότι είναι «σε συνομιλίες» με το Ισραήλ σχετικά με τους τρόπους επανάληψης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ να επιτρέψει μια μικρή ποσότητα έπειτα από δίμηνο αποκλεισμό.

«Οι ισραηλινές Αρχές μας προσέγγισαν προκειμένου να επαναλάβουμε την παράδοση περιορισμένης βοήθειας, και αυτή τη στιγμή είμαστε σε συνομιλίες μαζί τους για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό δεδομένων των συνθηκών επί του πεδίου», αναφέρει ανακοίνωση της Ocha, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

AP Photo/Jehad Alshrafi

Σήκωσε… φωνή μέχρι και η Φον ντερ Λάιεν

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τη Δευτέρα (19/5) πως η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα «είναι απαράδεκτη» και έκανε έκκληση να φθάσει αμέσως η βοήθεια στους αμάχους στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Για δύο μήνες τώρα, καμία ανθρωπιστική προμήθεια δεν έχει εισέλθει στη Γάζα. Η βοήθεια πρέπει να φθάσει στους αμάχους που τη χρειάζονται αμέσως και ο αποκλεισμός της Γάζας πρέπει να αρθεί τώρα», ανέφερε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψης στο Λονδίνο.

Φον ντερ Λάιεν
AP Photo/Virginia Mayo

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, αποκάλεσε από την πλευρά του «αφόρητη την κατάσταση στη Γάζα», λέγοντας πως η κυβέρνηση εργάζεται με συμμάχους, προκειμένου για τον συντονισμό μιας απόκρισης στη σύγκρουση.

«Είναι μια πραγματικά σοβαρή, απαράδεκτη, αφόρητη κατάσταση και γι’ αυτό εργαζόμαστε εντατικά προκειμένου να συντονιστούμε με άλλους ηγέτες για το πώς αποκρινόμαστε σε αυτό», τόνισε στους δημοσιογράφους.

Ισραήλ: «Μόνο η επιστροφή των ομήρων θα μας σταματήσει»

Το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές πως μοναδικός στόχος της επιχείρησης είναι η επιστροφή των 58 ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Γάζα -εκ των οποίων οι 23 φέρονται να είναι ζωντανοί.

Όπως δήλωσε ο Ισραηλινός Στρατός την Κυριακή (18/5), «μόνο η επιστροφή των ομήρων θα σταματήσει τις επιχειρήσεις». Από την πλευρά της η Χαμάς, μέσω ανώτερου στελέχους της στο BBC, κατηγορεί την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ για πλήρη αδιαλλαξία στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Ντόχα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παλαιστινιακή οργάνωση έχει εκφράσει διάθεση να απελευθερώσει όλους τους ομήρους σε μία φάση, με αντάλλαγμα μόνιμη κατάπαυση του πυρός, πλήρη ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα και είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Το Ισραήλ απορρίπτει τη συνολική λύση και επιδιώκει μόνο προσωρινές συμφωνίες με αντάλλαγμα δύο ή τρεις ομήρους», δήλωσε η ίδια πηγή, κατηγορώντας την κυβέρνηση Νετανιάχου πως δεν έχει εξουσιοδοτήσει την ομάδα διαπραγμάτευσης να λάβει ουσιώδεις αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Σεισμός Σεισμογράφος Chevron Left
Σεισμός τώρα στην Κρήτη