Κόσμος

«Μιλάει» η γάτα σας; Εφαρμογή μεταφράζει το νιαούρισμα σε λέξεις

Μπορεί η γάτα σας να «μιλήσει»; Η Baidu ετοιμάζει AI εφαρμογή που μεταφράζει ήχους ζώων.
Μετάφραση για γάτες και σκύλους με νέα εφαρμογή
i9370/shutterstock

Η Baidu θέλει να κατοχυρώσει πατέντα για σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αποκωδικοποιεί τους ήχους των ζώων, όπως γάτες, με απλά λόγια… «μετάφραση νιαουρίσματος».

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι θέλει να σας πει η γάτα σας;

Μια κινεζική τεχνολογική εταιρεία προσπαθεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, επιχειρώντας να μεταφράσει τα νιαουρίσματα των γατών και άλλους ήχους ζώων στην ανθρώπινη γλώσσα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Baidu, η οποία διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης της Κίνας, κατέθεσε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Εθνική Υπηρεσία Πνευματικής Ιδιοκτησίας της χώρας, παρουσιάζοντας ένα νέο σύστημα που μετατρέπει τις φωνές των ζώων, όπως αυτές των γατών, σε λόγο που μπορούν να κατανοήσουν οι άνθρωποι, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα.

Όπως γράφει το Reuters, η καινοτομία αυτή εντάσσεται στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας να ερμηνεύσει την επικοινωνία των ζώων. Η πατέντα της Baidu είναι μια από τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη μετάφραση της ζωικής συμπεριφοράς και των φωνητικών ενδείξεων.

Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

Μετάφραση για γάτες και σκύλους με νέα εφαρμογή
sk zhao/unsplash

Σύμφωνα με το έγγραφο της πατέντας, το προτεινόμενο σύστημα θα καταγράφει δεδομένα από τα ζώα (γάτες, σκύλους κλπ)– όπως ήχους, συμπεριφορικά μοτίβα και φυσιολογικά σήματα – τα οποία θα υποβάλλονται σε επεξεργασία και θα αναλύονται από μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, σχεδιασμένα να αναγνωρίζουν τη συναισθηματική τους κατάσταση.

Στη συνέχεια, αυτές οι συναισθηματικές καταστάσεις θα αντιστοιχίζονται με συγκεκριμένες έννοιες και θα μεταφράζονται σε ανθρώπινη γλώσσα, επιτρέποντας, όπως αναφέρει η Baidu, «βαθύτερη συναισθηματική επικοινωνία και κατανόηση μεταξύ ζώων και ανθρώπων, βελτιώνοντας την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας μεταξύ των ειδών».

«Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για την κατάθεση της αίτησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Baidu, όταν ρωτήθηκε για το πότε μπορεί να μετατραπεί η πατέντα σε λειτουργικό προϊόν. «Επί του παρόντος, βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο».

Η Baidu υπήρξε από τις πρώτες τεχνολογικές εταιρείες στην Κίνα που έκαναν σημαντικές επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη μετά την εμφάνιση του ChatGPT της OpenAI το 2022. Τον περασμένο μήνα παρουσίασε το πιο πρόσφατο μοντέλο της, το Ernie 4.5 Turbo, το οποίο, όπως υποστηρίζει, σημείωσε κορυφαίες επιδόσεις σε πολλαπλές δοκιμές. Παρ’ όλα αυτά, το chatbot Ernie δεν έχει καταφέρει ακόμα να κερδίσει σημαντικό μερίδιο στην αγορά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν γίνει και άλλες προσπάθειες για την κατανόηση της επικοινωνίας των ζώων με χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Στο πλαίσιο του CETI (Cetacean Translation Initiative), διεθνείς ερευνητές χρησιμοποιούν στατιστική ανάλυση και τεχνολογία AI από το 2020 για να μελετήσουν πώς επικοινωνούν οι φάλαινες.

Παράλληλα, το Earth Species Project, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2017 και υποστηρίζεται από τον Reid Hoffman του LinkedIn, στοχεύει επίσης στην αποκωδικοποίηση των ζωικών ήχων μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Η πατέντα της Baidu πυροδότησε αρκετά σχόλια στις κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ της Τετάρτης. Ορισμένοι χρήστες ενθουσιάστηκαν με την προοπτική να κατανοούν καλύτερα τις γάτες ή άλλα κατοικίδια, ενώ άλλοι κράτησαν επιφυλακτική στάση.

«Ενώ ακούγεται εντυπωσιακό, θα πρέπει να δούμε πώς αποδίδει σε πραγματικές εφαρμογές», σχολίασε ένας χρήστης στο Weibo.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
ΠΑΣΟΚ Βουλή Chevron Left
ΠΑΣΟΚ: Όλη η πρόταση για Προανακριτική για τα Τέμπη - Τι αναφέρει για Καραμανλή