Ένα αυστηρό τελεσίγραφο στο Ισραήλ απέστειλε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του οποίου απειλεί να αποσύρει την κρίσιμη υποστήριξη που του παρέχει, εάν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν καταφέρει να τερματίσει τη σύγκρουση στη Γάζα, σύμφωνα με εμπιστευτική πηγή που επικαλείται η Washington Post.
«Οι άνθρωποι του Τραμπ ενημερώνουν το Ισραήλ: “Θα σας εγκαταλείψουμε, εάν δεν τερματίσετε αυτόν τον πόλεμο”», αποκάλυψε η ανώνυμη πηγή στην αμερικανική εφημερίδα, στην οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να αναφερθεί σε «ευαίσθητες διπλωματικές συζητήσεις».
Αυτή η πίεση φέρεται να έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς το Ισραήλ κινητοποιεί επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις και κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.
Η πηγή επιβεβαίωσε στην Washington Post ότι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυριακής (18/5), ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την επανέναρξη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας απλώς ως «πρακτική διαδικασία». Χαρακτηριστικά, φέρεται να είπε στους αξιωματούχους ότι επρόκειτο για «απλώς για μια τεχνική λεπτομέρεια».
Ο Νετανιάχου «δεν έχει την πολιτική βούληση» να τερματίσει τον πόλεμο
Παρά το γεγονός ότι διαθέτει «μια τεράστια πλειοψηφία στην Κνεσέτ και στο Ισραήλ», η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει τον τερματισμό των εχθροπραξιών, η πηγή ισχυρίστηκε ότι ο Νετανιάχου «δεν έχει την πολιτική βούληση» να το πράξει.
Άλλωστε, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός άναψε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο τη μεγαλύτερη χερσαία στρατιωτική επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας από την κατάρρευση της εκεχειρίας πριν δύο μήνες.
Στόχος της επιχείρησης «Άρμα του Γεδεών» είναι -σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό- ο «πλήρης έλεγχος» των περιοχών όπου επιχειρούν οι δυνάμεις του.
Σύμφωνα με την Washington Post, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την πιθανή μαζική λιμοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας ως διπλωματική «κόκκινη γραμμή», η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ζωτική υποστήριξη των ΗΠΑ.
Η κίνηση Βανς που έδειξε τις προθέσεις των ΗΠΑ
Λίγο πριν το δημοσίευμα της Washington Post, το Axios ανέφερε ότι παρότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, σκεφτόταν να ταξιδέψει την Τρίτη (20/5) στο Ισραήλ, τελικά αποφάσισε να μην το κάνει, λόγω της εκτεταμένης στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε στη Γάζα.
Επικαλούμενο ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο, γράφει πως η κυβέρνηση Τραμπ ενημέρωσε το Σάββατο (17/5) την ισραηλινή κυβέρνηση ότι ο Βανς σκεφτόταν να κάνει μια στάση στο Ισραήλ μετά την παρουσία του στην ορκωμοσία του Πάπα Λέοντα ΙΔ’, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Πρόσθετες συζητήσεις έγιναν μεταξύ των δύο πλευρών για την προετοιμασία της επίσκεψης. Αρκετές ώρες αργότερα, ωστόσο, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διέψευσε αναφορές του ισραηλινού Τύπου πως οι υλικοτεχνικοί περιορισμοί απέτρεψαν την επέκταση του ταξιδιού του αντιπροέδρου των ΗΠΑ πέρα από τη Ρώμη.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος που σύμφωνα με το Axios γνωρίζει τι πραγματικά συνέβη κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών, ανέφερε ότι ο Βανς έκανε πίσω, καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες ότι ένα ταξίδι στο Ισραήλ αυτήν τη στιγμή θα εκληφθεί από την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ και άλλες χώρες της περιοχής ως νομιμοποίηση της επιχείρησης «Άρμα του Γεδεών» στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που οι ΗΠΑ πιέζουν για κατάπαυση του πυρός και συμφωνία για απελευθέρωση των ομήρων.
Σε εκείνο το σημείο, είπε ο αξιωματούχος, ο αντιπρόεδρος πήρε την απόφαση να μην πάει.
«Σταγόνα στον ωκεανό» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, δήλωσε ότι εννέα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών επιτράπηκε να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα (19/5), κάνοντας λόγο για «μια σταγόνα στον ωκεανό» έπειτα από 11 εβδομάδες αποκλεισμού.
Η άδεια από το Ισραήλ να ξαναρχίσει η ροή μιας περιορισμένης βοήθειας μέσω του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, είναι «μια καλοδεχούμενη εξέλιξη που πρέπει να συνεχιστεί», αλλά «είναι σταγόνα στον ωκεανό και πολύ περισσότερη βοήθεια πρέπει να επιτραπεί να εισέλθει στη Γάζα από αύριο το πρωί», δήλωσε μέσω σχετικής ανακοίνωσης.
«Για να μειωθούν οι λεηλασίες, πρέπει να υπάρχει τακτική ροή βοήθειας και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει έχουν άδεια να χρησιμοποιούν πολλαπλές διαδρομές. Τα εμπορικά αγαθά πρέπει να συμπληρώνουν τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε ο Φλέτσερ.
Λίγο νωρίτερα, ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι πέντε φορτηγά του ΟΗΕ που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων βρεφικών τροφών, επιτράπηκε να περάσουν στη Γάζα από το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ.
«Σήμερα, το Ισραήλ διευκολύνει την είσοδο φορτηγών με βρεφικές τροφές στη Γάζα. Τις ερχόμενες ημέρες, το Ισραήλ θα διευκολύνει την είσοδο δεκάδων φορτηγών με βοήθεια», δήλωσε νωρίτερα ο Έντεν Μπαρ Ταλ, γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ.
Όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των φορτηγών που έχουν ήδη περάσει στη Λωρίδα της Γάζας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Όρεν Μαρμορστάιν, απάντησε ότι «πρέπει να εξακριβώσει τον ακριβή αριθμό» από τον COGAT, τον οργανισμό του υπουργείου Άμυνας που εποπτεύει τις πολιτικές υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
«Η ιδέα είναι να έχουμε έναν σημαντικό αριθμό (φορτηγών) μέσα στις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.
Εδώ και εβδομάδες, υπηρεσίες του ΟΗΕ και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Γάζα προειδοποιούν για τις ελλείψεις σε τρόφιμα, πόσιμο νερό, καύσιμα και φάρμακα στο παλαιστινιακό έδαφος, όπου μαίνεται πόλεμος τους τελευταίους 19 και πλέον μήνες.
«Δύο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν» στη Γάζα, ενώ «τόνοι τροφίμων έχουν μπλοκαριστεί στα σύνορα», δήλωσε τη Δευτέρα (19/5) ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγέσους.