Κόσμος

Πούτιν και Τραμπ πρόθυμοι για ειρήνη, σε αναμμένα κάρβουνα ο Ζελένσκι και οι «απρόθυμοι» της ΕΕ

Τραμπ και Πούτιν στρώνουν τον δρόμο για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία - Βαθύ ρήγμα προκαλεί η στάση Κιέβου και Ευρωπαίων.
Βλαντιμίρ Πούτιν Ντόναλντ Τραμπ πρόεδροι Ρωσίας, ΗΠΑ συνάντηση
AP Photo / Evan Vucci

Σε συμφωνία προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, κατέληξαν οι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν τη Δευτέρα (19/5) και κράτησε παραπάνω από δύο ώρες. Οι δύο πρόεδροι συνομίλησαν στον ενικό και συμφώνησαν να αναθέσουν σε ομάδες εργασίες μια μεταξύ τους συνάντηση.

Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι δηλώνουν έτοιμοι να αυξήσουν την πίεση στη Μόσχα μέσω κυρώσεων, ενώ σε άλλο μήκος κύματος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο και οι εταίροι του εξετάζουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής πολυμερούς συνάντησης κορυφής με τη συμμετοχή των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας.

Πάντως, οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τη μεταξύ τους συνομιλία. Ο Πούτιν τη χαρακτήρισε «περιεκτική, ειλικρινή και ιδιαίτερα χρήσιμη». Από την πλευρά του, ο Τραμπ την περιέγραψε ως «εξαιρετική», ενώ αποκάλυψε ότι το Βατικανό έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Πούτιν: Συμβιβασμοί που θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές

Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εκτίμησε ότι οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου βρίσκονται στον σωστό δρόμο, ευχαριστώντας παράλληλα τον Αμερικανό ομόλογό του για την υποστήριξή του στην επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

«Θα ήθελα να επισημάνω πως η θέση της Ρωσίας είναι σαφής. Το κύριο ζήτημα για εμάς είναι να εξαλειφθούν τα βαθύτερα αίτια αυτής της κρίσης», τόνισε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.

Όπως δήλωσε, η Μόσχα θα προτείνει -και είναι έτοιμη να συνεργαστεί για αυτό με την ουκρανική πλευρά- ένα μνημόνιο σχετικά με πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, στο οποίο θα καθορίζονται τα βασικά σημεία.

Ακόμη τόνισε πως Μόσχα και Κίεβο πρέπει να αναζητήσουν συμβιβασμούς που θα είναι αποδεκτοί εκατέρωθεν και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «το ζήτημα, φυσικά, είναι η ρωσική και η ουκρανική πλευρά να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προθυμία για επίτευξη ειρήνης».

Βλαντίμιρ Πούτιν
AP / Alexander Kazakov

Ολόκληρη η δήλωση Πούτιν:

«Οι συνάδελφοί μου ζήτησαν να πω λίγα λόγια σχετικά με τα αποτελέσματα της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Πράγματι, αυτή η συνομιλία πραγματοποιήθηκε και διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι ήταν πολύ ενημερωτική και ιδιαίτερα ειλικρινής. Και συνολικά, κατά την άποψή μου, πολύ χρήσιμη από κάθε άποψη.

Πρώτα απ’ όλα, ευχαρίστησα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για την αμερικανική υποστήριξη στην επανέναρξη των άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όσον αφορά την ενδεχόμενη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που, όπως είναι γνωστό, είχαν διακοπεί από την ουκρανική πλευρά ήδη από το 2022.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τη θέση του αναφορικά με τη διακοπή των εχθροπραξιών και την κατάπαυση του πυρός, και από την πλευρά μου σημείωσα επίσης ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης. Πρέπει απλώς να καθορίσουμε τους πιο αποτελεσματικούς δρόμους προς την ειρήνη.

Συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα προτείνει και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ουκρανική πλευρά για τη σύνταξη μνημονίου σχετικά με μια ενδεχόμενη μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, το οποίο θα καθορίζει μια σειρά από θέσεις, όπως τις αρχές της διευθέτησης, τα χρονικά πλαίσια για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία και ούτω καθεξής, συμπεριλαμβανομένης και μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός για ορισμένο χρονικό διάστημα, εφόσον επιτευχθούν οι σχετικές συμφωνίες.

Παρεμπιπτόντως, οι επαφές μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνάντηση και τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη έχουν επανεκκινήσει, και αυτό μας δίνει λόγο να πιστεύουμε ότι, γενικά, βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.

Θα ήθελα να τονίσω για ακόμη μία φορά ότι η συνομιλία ήταν πολύ εποικοδομητική και τη θεωρώ εξαιρετικά σημαντική. Το ζήτημα, φυσικά, είναι να επιδείξουν η ρωσική και η ουκρανική πλευρά τη μέγιστη επιθυμία για ειρήνη και να βρουν συμβιβασμούς που να ικανοποιούν όλες τις πλευρές. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να επισημάνω ότι η θέση της Ρωσίας είναι εν γένει σαφής: Το βασικό για εμάς είναι να εξαλειφθούν τα βαθύτερα αίτια αυτής της κρίσης».

Τραμπ: Η συνομιλία με τον Πούτιν πήγε πολύ καλά

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν πήγε πολύ καλά και πως Ρωσία και Ουκρανία «θα αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός».

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως το Βατικανό, «όπως εκπροσωπείται από τον πάπα (Λέοντα ΙΔ’), έχει εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον για να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις», ενώ υπογράμμισε ακόμη πως η Μόσχα «επιθυμεί εμπορικές συναλλαγές μεγάλης κλίμακας με τις ΗΠΑ, όταν τελειώσει αυτό το καταστροφικό “λουτρό αίματος”», καθώς και ότι

Ντόναλντ Τραμπ
AP / Alex Brandon

Αναλυτικά η ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social:

«Μόλις ολοκλήρωσα τη δίωρη τηλεφωνική επικοινωνία μου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Πιστεύω ότι πήγε πολύ καλά.

Η Ρωσία και η Ουκρανία θα αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και, το πιο σημαντικό, για τον τερματισμό του πολέμου. Οι όροι αυτής (της συμφωνίας) θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών, όπως άλλωστε μπορεί αποκλειστικά να γίνει, αφού γνωρίζουν λεπτομέρειες που κανείς άλλος δεν θα γνώριζε.

Ο τόνος και το πνεύμα της συζήτησης ήταν εξαιρετικοί. Αν δεν ήταν, θα το έλεγα ευθέως χωρίς καθυστέρηση.

Η Ρωσία επιθυμεί εμπορικές συναλλαγές μεγάλης κλίμακας με τις ΗΠΑ όταν τελειώσει αυτό το καταστροφικό “λουτρό αίματος”, κάτι που με βρίσκει σύμφωνο. Υπάρχει μια απίστευτη ευκαιρία για τη Ρωσία να δημιουργήσει τεράστιο αριθμό νέων θέσεων εργασίας και πλούτο. Οι δυνατότητες (που θα προκύψουν) είναι απεριόριστες.

Ομοίως, η Ουκρανία μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από το εμπόριο, στη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ξεκινήσουν αμέσως.

Έχω ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσικι, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, σε επικοινωνία που είχα αμέσως μετά το τηλεφώνημα με τον πρόεδρο Πούτιν.

Το Βατικανό, όπως εκπροσωπείται από τον πάπα (Λέοντα ΙΔ’), έχει εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον για να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις. Ας ξεκινήσει η διαδικασία».

Η θέση του Κρεμλίνου για τη συνομιλία Πούτιν – Τραμπ

Το Κρεμλίνο, με τη σειρά του, έκανε γνωστό ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ τάχθηκαν υπέρ της «εξομάλυνσης» των σχέσεων των χωρών τους, μετά το τηλεφώνημα διάρκειας «δύο ωρών και πέντε λεπτών» μεταξύ των δύο ηγετών.

Πούτιν και Τραμπ «τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της εξομάλυνσης των (διμερών) σχέσεων», ανέφερε ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ, ενημερώνοντας τηλεφωνικά τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, προετοιμάζεται μια «ανταλλαγή κρατουμένων», από τη μία πλευρά και άλλοι τόσοι από την άλλη, ενώ ανέφερε πως ο Πούτιν χαιρέτισε επίσης τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι δύο πρόεδροι «συζήτησαν πολλά θέματα», μεταξύ των οποίων και αυτό για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, λέγοντας μάλιστα ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου χαιρέτισε την πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον, καθώς και ότι προσέφερε τη βοήθεια της Μόσχας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της «ειλικρινούς συζήτησης», όπως τη χαρακτήρισε ο Ουσακόφ, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο για όλα τα θέματα». Μάλιστα, αποκάλυψε πως οι δύο άνδρες απευθύνθηκαν ο ένας στον άλλον με τα μικρά τους ονόματα και ο Πούτιν συνεχάρη τον Τραμπ για τη γέννηση του τελευταίου εγγονού του.

Ο Τραμπ είπε: «Βλαντιμίρ, μπορείς να με πάρεις τηλέφωνο οποιαδήποτε στιγμή, θα χαρώ να απαντήσω, θα χαρώ να μιλήσω μαζί σου», ενώ ο σύμβουλος του Πούτιν συνόψισε για τη συζήτηση, χαρακτηρίζοντας τη «ουσιαστική και πολύ χρήσιμη».

Το Κρεμλίνο στη Μόσχα, πρωτεύουσα της Ρωσίας
AP Photo / Pavel Bednyakov

Ζελένσκι: Εξετάζεται η διεξαγωγή πολυμερούς συνάντησης κορυφής

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, γνωστοποίησε ότι το Κίεβο και οι εταίροι του εξετάζουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής πολυμερούς συνάντησης κορυφής.

Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, μετά από τις δύο τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα (19/5), ανέφερε ότι σε αυτήν τη συνάντηση κορυφής προβλέπεται η συμμετοχή των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επίσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τερματισμό του πολέμου, ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και τόνισε πως υπό εξέταση ως τόποι φιλοξενίας είναι η Τουρκία, το Βατικανό και η Ελβετία.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι ανέφερε πως επαναβεβαίωσε στον ομόλογό του των ΗΠΑ τις «κόκκινες γραμμές» του, λέγοντας ότι δεν θα ενδώσει στις συνεχείς απαιτήσεις της Ρωσίας, οι οποίες περιλαμβάνουν τον πλήρη έλεγχο πέντε ουκρανικών περιοχών.

«Η Ουκρανία δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά της στα δικά της εδάφη», σημείωσε και δεσμεύτηκε ξανά για μια συμφωνημένη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο πράγματα που θέλει να πετύχει, αλλά δεν τα έχει καταφέρει ακόμη:

Ο Ντόναλντ Τραμπ να καταδικάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη συνεχιζόμενη εισβολή του (στην Ουκρανία) και να απειλήσει σοβαρά με περαιτέρω κυρώσεις, για να τον αναγκάσει σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε επίσης κατάπαυση του πυρός πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

Φον ντερ Λάιεν: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον Ζελένσκι

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαίωσε πως η ίδια και άλλοι ηγέτες της ΕΕ, καθώς και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ομόλογό του της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τις άοκνες προσπάθειές του για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να εμπλέκονται (στη διαδικασία). Θα εξακολουθήσουμε να υποστηρίζουμε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι με στόχο την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία», έγραψε σε ανάρτησή της στο Χ (πρώην Twitter).

Διευκρίνισε πως οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ που ενημερώθηκαν για την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν ήταν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ και ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς.

Μελόνι: ΕΕ και ΗΠΑ χαιρέτισαν την κίνηση του Πάπα

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι και Aμερικανοί ηγέτες χαιρέτισαν την ετοιμότητα του Πάπα Λέοντος ΙΔ’ να φιλοξενήσει τις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας στο Βατικανό.

Το γραφείο του Μελόνι ανέφερε ότι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Εμανουέλ Μακρόν και Φρίντριχ Μερτς μίλησαν με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά από την επικοινωνία που είχε εκείνος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Γίνονται εργασίες για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία», ανέφερε το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του.

Όπως προστίθεται, «από αυτή την άποψη, η προθυμία του Αγίου Πατέρα να φιλοξενήσει τις συνομιλίες στο Βατικανό θεωρήθηκε θετική. Η Ιταλία είναι έτοιμη από την πλευρά της να διευκολύνει τις επαφές και να εργαστεί για την ειρήνη».

Μελόνι
AP Photo/Thibault Camus

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Klavdia Chevron Left
Klavdia: Το μήνυμά της για τη Γενοκτονία των Ποντίων
«Βλαντιμίρ, θα χαρώ να με πάρεις τηλέφωνο οποιαδήποτε στιγμή» - Πούτιν και Τραμπ μιλούσαν στον ενικό
Τραμπ Πούτιν Chevron Right