Κόσμος

Τηλεφώνημα Τραμπ – Πούτιν: Υποσχέσεις για ειρήνη χωρίς ημερομηνία

Πολλές υποσχέσεις, λίγες δεσμεύσεις. Όσα ειπώθηκαν στο δίωρο τηλεφώνημα Πούτιν - Τραμπ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

Το τηλεφώνημα που συγκέντρωσε τα βλέμματα όλου του πλανήτη κράτησε σχεδόν δύο ώρες. Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε διαδοχικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες, σε μια προσπάθεια να προωθήσει ειρηνευτική λύση στην Ουκρανία.

Το τηλεφώνημα των δύο ισχυρών ανδρών συνοδεύτηκε από έντονο παρασκήνιο, προσδοκίες, αλλά και προβληματισμό για την κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων.

Αμέσως μετά το τηλεφώνημα με τον Ρώσο Πρόεδρο, ο Τραμπ ανακοίνωσε μέσω του Truth Social ότι Ρωσία και Ουκρανία «θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και τερματισμό του πολέμου».

Παρόλα αυτά, παραμένει ασαφές πώς αυτές οι διαπραγματεύσεις θα διαφέρουν από τις ήδη υπάρχουσες που ξεκίνησαν την προηγούμενη Παρασκευή στην Τουρκία.

Τραμπ Πούτιν
AP Photo

«Υπάρχουν μεγάλα εγώ – και μια κόκκινη γραμμή που δεν θα αποκαλύψω»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ παραδέχτηκε ότι υπάρχει «κόκκινη γραμμή» για το πότε θα σταματήσει να πιέζει για ειρήνη, χωρίς όμως να αποκαλύψει ποια είναι.

«Εμπλέκονται μεγάλα εγώ», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Αυτό ήταν μια ευρωπαϊκή υπόθεση και έπρεπε να παραμείνει ως τέτοια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Πούτιν, τον ρώτησε ευθέως: «Πότε θα σταματήσουμε αυτό το μακελειό;»

Εκτίμησε δε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Όλη μου η ζωή είναι μια διαπραγμάτευση, μια μεγάλη συμφωνία. Αν πίστευα ότι ο Πούτιν δεν θέλει να τελειώσει αυτό, δεν θα ασχολούμουν καν», τόνισε

Έκανε δε γνωστό πως το Βατικανό εξέφρασε ενδιαφέρον να φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ έκλεισε την ανάρτησή του με τη φράση: «Ας ξεκινήσει η διαδικασία».

Πούτιν: «Εποικοδομητική και χρήσιμη» η συνομιλία με Τραμπ

Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ «ενημερωτική, ειλικρινή και πολύ χρήσιμη». Ο ίδιος δήλωσε πως «μια εκεχειρία στην Ουκρανία για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα είναι εφικτή, εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συμφωνίες».

Ζελένσκι: «Οι συνομιλίες ήταν θετικές»

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι στον Τραμπ πως «η Ρωσία ίσως προτείνει ιδιαίτερα δύσκολους όρους για εκεχειρία, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι δεν θέλει πραγματικά να τελειώσει ο πόλεμος».

Ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία εξετάζει κυρώσεις, αλλά ακόμη «δεν έχουμε καταλήξει».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο νέας συνάντησης υψηλού επιπέδου, είπε ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε Τουρκία, Βατικανό ή Ελβετίατρεις ουδέτερες χώρες που έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον.

«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»

Το Κρεμλίνο, ωστόσο, εμφανίζεται επιφυλακτικό, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να τονίζει, «Φυσικά όλοι θέλουν να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι Πούτιν και Τραμπ συζήτησαν ανταλλαγή εννέα Ρώσων και εννέα Αμερικανών κρατουμένων, καθώς και την πιθανότητα μελλοντικών άμεσων επαφών ανάμεσα σε Πούτιν και Ζελένσκι.

Σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης του Τραμπ με τους Ουκρανούς και Ευρωπαίους ηγέτες, αρκετοί συμμετέχοντες «έμειναν σοκαρισμένοι» επειδή ο Τραμπ δεν θέλησε να πιέσει τον Πούτιν με κυρώσεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, σχολίασε στο X πως η συνομιλία του Τραμπ με τον Πούτιν «ήταν αναμφισβήτητα μια νίκη για τον Πούτιν», καθώς «κατάφερε να αποκρούσει την πίεση για άμεση εκεχειρία και να συνεχίσει τις επιθέσεις, ενώ ταυτόχρονα κερδίζει έδαφος στις διαπραγματεύσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Προϋπολογισμός Chevron Left
Η διαιρεμένη χώρα μας και οι φόροι των… φτωχών - Τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού
Πόσο θα κρατήσει ο «καύσωνας» του Μαΐου: Ανατροπή του καιρού
Chevron Right