Κόσμος

Βρετανία: «Παγώνει» τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ λόγω Γάζας

«Η διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα βλάπτει τις σχέσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση», δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντέιβιντ Λάμι.
Εξαθλιωμένοι άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων
AP Photo / Abdel Kareem Hana

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, ανακοίνωσε το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ, με άμεση ισχύ.

Παράλληλα, το Λονδίνο κάλεσε την πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, Τζίπι Χοτοβέλι, αναφορικά με την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας από τις δυνάμεις που ελέγχει το Τελ Αβίβ.

«Η διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα βλάπτει τις σχέσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση», δήλωσε ο Λάμι.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι μπροστά σε αυτήν τη νέα επιδείνωση. Αυτή είναι ασύμβατη με τις αρχές που στηρίζουν τη διμερή μας σχέση», ανέφερε ακόμη στη Βουλή των Κοινοτήτων και πρόσθεσε: «Ειλικρινά, αποτελεί προσβολή των αξιών του βρετανικού λαού».

«Συνεπώς, σήμερα, ανακοινώνω ότι αναστείλαμε τις διαπραγματεύσεις με αυτήν την ισραηλινή κυβέρνηση για μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Δείχνουμε για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να ενεργούμε εναντίον εκείνων που διαπράττουν ειδεχθείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισήμανε επίσης ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Επίσης, η βρετανική κυβέρνηση γνωστοποίησε την επιβολή κυρώσεων εις βάρος Ισραηλινών εποίκων που, σύμφωνα με το Λονδίνο, συνδέονται με πράξεις βίας κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

Αυστηρό μήνυμα Στάρμερ στο Ισραήλ

Νωρίτερα την Τρίτη (20/5), ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι εκείνος, μαζί με τους ηγέτες της Γαλλίας και του Καναδά, είναι σοκαρισμένοι από τη στρατιωτική κλιμάκωση στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις για μια κατάπαυση του πυρός.

«Θέλω σήμερα να καταγραφεί ότι είμαστε σοκαρισμένοι από την κλιμάκωση (των επιχειρήσεων) από το Ισραήλ», δήλωσε ο Στάρμερ σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Όπως τόνισε σε σχετική ανακοίνωση η κυβέρνησή του, «δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε συζητήσεις για μια νέα, αναβαθμισμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με μια κυβέρνηση (του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν) Νετανιάχου που προωθεί σκανδαλώδεις πολιτικές στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα».

Κιρ Στάρμερ Σπίτι Φωτιά Λονδίνο
Justin Tallis/Pool via AP

Πρώτη αντίδραση από Ισραήλ: Καταδικάζουμε τις εξωτερικές πιέσεις

Μετά τη βρετανική ανακοίνωση ότι ανέστειλε τις διμερείς διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, σε απάντηση στην κλιμάκωση των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, η πρώτη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης ήταν να καταγγείλει «εξωτερικές πιέσεις».

«Εξωτερικές πιέσεις δεν θα εκτρέψουν το Ισραήλ από την πορεία του να υπερασπίζεται την ύπαρξη και την ασφάλειά του έναντι εχθρών που επιδιώκουν να το καταστρέψουν», ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αν, λόγω της αντι-ισραηλινής εμμονής της και εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων της, η βρετανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βλάψει τη βρετανική οικονομία, αυτό είναι δικαίωμά της», τόνισε το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

Βρετανία, Γαλλία και Καναδάς απείλησαν με μέτρα το Ισραήλ

Υπενθυμίζεται ότι με κοινή τους δήλωση, η Βρετανία, η Γαλλία και ο Καναδάς προειδοποίησαν την ισραηλινή κυβέρνηση ότι εάν δεν αλλάξει πορεία και δεν σταματήσει την «ανανεωμένη στρατιωτική επίθεση», αλλά και την «παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας», θα υπάρξουν συγκεκριμένα αντίμετρα.

Την ίδια ώρα, τα ισραηλινά πυρά πυκνώνουν πάνω από τη Γάζα με την ανθρωπιστική βοήθεια να είναι ισχνή και τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για δεκάδες χιλιάδες μωρά που μπορεί να πεθάνουν τα επόμενα 24ωρα.

Ο Τομ Φλέτσερ, υφυπουργός του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα, προειδοποίησε ότι «14.000 μωρά θα μπορούσαν να πεθάνουν σε 48 ώρες, εάν δεν φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια».

Οι ηγέτες των τριών χωρών Κιρ Στάρμερ, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρκ Κάρνεϊ  δήλωσαν σε κοινό τους ανακοινωθέν: «Εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη νέα στρατιωτική επίθεση και δεν άρει τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια, θα λάβουμε περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα σε απάντηση».

Την ίδια ώρα, κάλεσαν τη Χαμάς να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση των ομήρων που κρατά από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, χαρακτηρίζοντάς την «ειδεχθή».

Ωστόσο, οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν πως, ενώ στηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα απέναντι στην τρομοκρατία, η συνεχιζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση είναι απολύτως δυσανάλογη.

AP Photo/Jehad Alshrafi

Νετανιάχου: Θα ελέγξουμε όλη τη Γάζα

Παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εμφανίστηκε αμετακίνητος. Σε νέο βίντεο-μήνυμα, δήλωσε: «Το Ισραήλ θα επιτύχει πλήρη νίκη με την απελευθέρωση των 58 ομήρων που κρατά η Χαμάς και την ολοκληρωτική καταστροφή της οργάνωσης».

Ταυτόχρονα, το ισραηλινό επιτελείο κάλεσε τους κατοίκους της νότιας πόλης Καν Γιουνίς να εκκενώσουν άμεσα προς τα δυτικά παράλια, προειδοποιώντας για «άνευ προηγουμένου επίθεση» στην περιοχή.

Παρά τις μέχρι τώρα σταθερές θέσεις, ακόμη και οι ΗΠΑ δείχνουν σημάδια αποστασιοποίησης από την πολιτική του Ισραήλ.

ΔΙΚΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ
Yair Sagi / Pool Photo via AP

Μέχρι και οι ΗΠΑ παίρνουν απόσταση από το Ισραήλ

Παρά τις μέχρι τώρα σταθερές θέσεις, ακόμη και οι ΗΠΑ δείχνουν σημάδια αποστασιοποίησης από την πολιτική του Ισραήλ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα (19/5) η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, απέστειλε ένα αυστηρό τελεσίγραφο στο Ισραήλ, μέσω του οποίου απειλεί να αποσύρει την κρίσιμη υποστήριξη που του παρέχει, εάν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν καταφέρει να τερματίσει τη σύγκρουση στη Γάζα, σύμφωνα με εμπιστευτική πηγή που επικαλείται η Washington Post.

«Οι άνθρωποι του Τραμπ ενημερώνουν το Ισραήλ: “Θα σας εγκαταλείψουμε, εάν δεν τερματίσετε αυτόν τον πόλεμο”», αποκάλυψε η ανώνυμη πηγή στην αμερικανική εφημερίδα, στην οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να αναφερθεί σε «ευαίσθητες διπλωματικές συζητήσεις».

Αυτή η πίεση φέρεται να έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς το Ισραήλ κινητοποιεί επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις και κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πηγή επιβεβαίωσε στην Washington Post ότι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυριακής (18/5), ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την επανέναρξη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας απλώς ως «πρακτική διαδικασία». Χαρακτηριστικά, φέρεται να είπε στους αξιωματούχους ότι επρόκειτο για «απλώς για μια τεχνική λεπτομέρεια».

Ο Νετανιάχου «δεν έχει την πολιτική βούληση» να τερματίσει τον πόλεμο

Παρά το γεγονός ότι διαθέτει «μια τεράστια πλειοψηφία στην Κνεσέτ και στο Ισραήλ», η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει τον τερματισμό των εχθροπραξιών, η πηγή ισχυρίστηκε ότι ο Νετανιάχου «δεν έχει την πολιτική βούληση» να το πράξει.

Άλλωστε, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός άναψε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο τη μεγαλύτερη χερσαία στρατιωτική επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας από την κατάρρευση της εκεχειρίας πριν δύο μήνες.

Στόχος της επιχείρησης «Άρμα του Γεδεών» είναι -σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό- ο «πλήρης έλεγχος» των περιοχών όπου επιχειρούν οι δυνάμεις του.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την πιθανή μαζική λιμοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας ως διπλωματική «κόκκινη γραμμή», η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ζωτική υποστήριξη των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
The 2Night Show Chevron Left
The 2Night Show: Η Αντιγόνη Μακρή και ο Βαγγέλης Χαρισόπουλος καλεσμένοι στον ΑΝΤ1
Μέθανα: Οριοθετήθηκε η φωτιά σύμφωνα με την πυροσβεστική (Βίντεο)
φωτιά Chevron Right