Παρά τις διεθνείς πιέσεις για να σταματήσει η σοκαριστική ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική της.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, την Τρίτη (20/5) ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αποφάσισε να αποσύρει την αντιπροσωπεία του από τις συζητήσεις για κατάπαυση πυρός στη Γάζα, οι οποίες διεξάγονται στο Κατάρ.
Στο εμιράτο του Κόλπου, το οποίο πρόσφατα επισκέφθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα παραμείνει μόνο μία μικρή ομάδα χαμηλόβαθμων διπλωματών, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στην Ουάσιγκτον, ότι το Τελ Αβίβ είναι διατεθειμένο να συζητήσει μία κατάπαυση πυρός στην περιοχή –μόνο υπό προϋποθέσεις, ωστόσο.
Ο Ισραηλινός Στρατός θα καταλάβει περισσότερα εδάφη
Παράλληλα, ο Ισραηλινός Στρατός θα κλιμακώσει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, καταλαμβάνοντας περισσότερα εδάφη στον παλαιστινιακό θύλακα.
Όπως δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), στρατηγός Εγιάλ Ζάμιρ, στη διάρκεια επιθεώρησης στη Γάζα, «ενεργούμε σύμφωνα με δομημένο σχέδιο και προχωράμε στην επόμενη φάση. Η Χαμάς θα πληρώσει το τίμημα για την ανυπακοή της… Θα επεκτείνουμε τη δράση μας, θα καταλάβουμε περισσότερα εδάφη, θα ερευνήσουμε και θα καταστρέψουμε τρομοκρατικές υποδομές μέχρι τη συντριβή της».
Λίγο αργότερα το Ισραήλ ανακοίνωσε την είσοδο 93 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας.
«Ενενήντα τρία φορτηγά του ΟΗΕ που μετέφεραν βοήθεια, όπως αλεύρι για τα αρτοποιεία, βρεφικές τροφές, ιατρικά υλικά και φάρμακα, διέσχισαν σήμερα το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ για τη Γάζα», γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή του ο COGAT, οργανισμός του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, το οποίο εποπτεύει τις πολιτικές υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Η ΕΕ προχωρά σε κυρώσεις εις βάρος της κυβέρνησης Νετανιάχου
Την ίδια στιγμή εντείνεται η διεθνής κατακραυγή κατά του Ισραήλ, φτάνοντας έως και τις απειλές για κυρώσεις από ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια εντυπωσιακή στροφή στη στάση της προς το Ισραήλ προχώρησε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Κάγια Κάλας γνωστοποίησε σχεδόν παράλληλα ότι οι Βρυξέλλες θα αναθεωρήσουν τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Τελ Αβίβ.
Το ολλανδικό πρακτορείο ANP, επικαλούμενο τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Κάσπαρ Φέλντκαμπ, μετέδωσε ότι η Κάλας αποφάσισε να διατάξει την αναθεώρηση της Ευρωμεσογειακής Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ των ευρωπαϊκών κοινοτήτων και των κρατών – μελών τους, αφενός, και του κράτους του Ισραήλ, αφετέρου, λόγω παραβιάσεων στους κανόνες του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου στη Λωρίδα της Γάζας.
Η ίδια η Κάλας επιβεβαίωσε τις εξελίξεις, ενώ ανέφερε πως η απόφαση είναι «αναστρέψιμη. Επαφίεται στο Ισραήλ να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ , σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Διαρκή μηνύματα στον Νετανιάχου και από τις ΗΠΑ
Ο Νετανιάχου συνεχίζει να εκφράζει σταθερές θέσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις ακόμη και από τους πιο στενούς συμμάχους του Τελ Αβίβ. Είναι ενδεικτικό πως και οι ΗΠΑ δείχνουν σημάδια αποστασιοποίησης από την πολιτική του Ισραήλ.
Μάλιστα, σύμφωνα με εμπιστευτική πηγή που επικαλείται η Washington Post, τη Δευτέρα (19/5) η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, απέστειλε ένα αυστηρό τελεσίγραφο στο Ισραήλ, μέσω του οποίου απειλεί να αποσύρει την κρίσιμη υποστήριξη που του παρέχει, εάν ο Νετανιάχου δεν καταφέρει να τερματίσει τη σύγκρουση στη Γάζα.
«Οι άνθρωποι του Τραμπ ενημερώνουν το Ισραήλ: “Θα σας εγκαταλείψουμε, εάν δεν τερματίσετε αυτόν τον πόλεμο”», αποκάλυψε η ανώνυμη πηγή στην αμερικανική εφημερίδα, στην οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να αναφερθεί σε «ευαίσθητες διπλωματικές συζητήσεις».
Αυτή η πίεση φέρεται να έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς το Ισραήλ κινητοποιεί επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις και κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.
Η πηγή επιβεβαίωσε στην Washington Post ότι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυριακής (18/5), ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την επανέναρξη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας απλώς ως «πρακτική διαδικασία». Χαρακτηριστικά, φέρεται να είπε στους αξιωματούχους ότι επρόκειτο για «απλώς για μια τεχνική λεπτομέρεια».

Ο Νετανιάχου «δεν έχει την πολιτική βούληση» να τερματίσει τον πόλεμο
Παρά το γεγονός ότι διαθέτει «μια τεράστια πλειοψηφία στην Κνεσέτ και στο Ισραήλ», η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει τον τερματισμό των εχθροπραξιών, η πηγή ισχυρίστηκε ότι ο Νετανιάχου «δεν έχει την πολιτική βούληση» να το πράξει.
Άλλωστε, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός άναψε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο τη μεγαλύτερη χερσαία στρατιωτική επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας από την κατάρρευση της εκεχειρίας πριν δύο μήνες.
Στόχος της επιχείρησης «Άρμα του Γεδεών» είναι -σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό- ο «πλήρης έλεγχος» των περιοχών όπου επιχειρούν οι δυνάμεις του.
Σύμφωνα με την Washington Post, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την πιθανή μαζική λιμοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας ως διπλωματική «κόκκινη γραμμή», η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ζωτική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ ζητούν από χώρες να υποδεχθούν πρόσφυγες της Γάζας
Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι εσωτερικές πιέσεις που δέχεται και η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη Γάζα, παρότι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ δείχνει το τελευταίο διάστημα να απομακρύνεται από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Μέσα σε όλα αυτά, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ήρθαν σε επαφή με διάφορες χώρες, προκειμένου να τις παροτρύνουν να αποδεχθούν την «εθελοντική» επανεγκατάσταση Παλαιστινίων που εγκαταλείπουν τη Γάζα για να γλυτώσουν από τις ισραηλινές επιχειρήσεις.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως εξετάσει το ενδεχόμενο εκτοπισμού των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας πριν από την ανοικοδόμηση του θύλακα, ενώ το Ισραήλ προειδοποίησε για μια νέα επίθεση τον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα, ο οποίος έχει σχεδόν στο σύνολό του εκτοπιστεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023.
Απαντώντας σε ένα ερώτημα κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο Ρούμπιο δήλωσε: «Δεν υπάρχουν απελάσεις».
«Αυτό που συζητήσαμε με ορισμένες χώρες, είναι εάν κάποιος είναι πρόθυμος να πάει αλλού για ένα χρονικό διάστημα διότι είναι άρρωστος, διότι τα παιδιά του έχουν ανάγκη να πάνε σχολείο, ή οτιδήποτε άλλο, υπάρχουν χώρες στην περιοχή που είναι έτοιμες να τον υποδεχθούν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για προσωπικές αποφάσεις σε εθελούσια βάση».
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Τζεφ Μέρκλεϊ, απάντησε δηκτικά: «Εάν δεν υπάρχει πόσιμο νερό, δεν υπάρχουν τρόφιμα και βομβαρδισμοί σημειώνονται παντού, πρόκειται πραγματικά για μια εθελοντική απόφαση;».
Σημειώνεται ότι το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, μετέδωσε πρόσφατα πως η κυβέρνηση Τραμπ επεξεργάζεται ένα σχέδιο που προβλέπει τη μόνιμη μετεγκατάσταση έως και ενός εκατομμυρίου Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας στη Λιβύη.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν διευκρίνισε ποιες χώρες προσέγγισαν οι ΗΠΑ, όμως αρνήθηκε ότι η Λιβύη είναι μεταξύ αυτών.

Την ίδια ώρα ο Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε «ευχαριστημένος» που βλέπει πως η ανθρωπιστική βοήθεια εντέλει έφθασε στη Γάζα, έπειτα από έναν δίμηνο αποκλεισμό.
Απαντώντας σε επισήμανση ότι η πρωταρχική βοήθεια των 100 φορτηγών είναι ανεπαρκής, δεδομένης της απειλής του λιμού, ο Ρούμπιο ανέφερε: «Κατανοώ την άποψή σας, σύμφωνα με την οποία οι ποσότητες δεν είναι επαρκείς, όμως είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε ότι η απόφαση πάρθηκε».
Η Βρετανία «παγώνει» τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, ανακοίνωσε το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ, με άμεση ισχύ.
Παράλληλα, το Λονδίνο κάλεσε την πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, Τζίπι Χοτοβέλι, αναφορικά με την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας από τις δυνάμεις που ελέγχει το Τελ Αβίβ.
«Η διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα βλάπτει τις σχέσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση», δήλωσε ο Λάμι.
«Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι μπροστά σε αυτήν τη νέα επιδείνωση. Αυτή είναι ασύμβατη με τις αρχές που στηρίζουν τη διμερή μας σχέση», ανέφερε ακόμη στη Βουλή των Κοινοτήτων και πρόσθεσε: «Ειλικρινά, αποτελεί προσβολή των αξιών του βρετανικού λαού».
«Συνεπώς, σήμερα, ανακοινώνω ότι αναστείλαμε τις διαπραγματεύσεις με αυτήν την ισραηλινή κυβέρνηση για μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Δείχνουμε για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να ενεργούμε εναντίον εκείνων που διαπράττουν ειδεχθείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισήμανε επίσης ο Βρετανός ΥΠΕΞ.
Επίσης, η βρετανική κυβέρνηση γνωστοποίησε την επιβολή κυρώσεων εις βάρος Ισραηλινών εποίκων που, σύμφωνα με το Λονδίνο, συνδέονται με πράξεις βίας κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.
Αυστηρό μήνυμα Στάρμερ στο Ισραήλ
Νωρίτερα την Τρίτη (20/5), ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι εκείνος, μαζί με τους ηγέτες της Γαλλίας και του Καναδά, είναι σοκαρισμένοι από τη στρατιωτική κλιμάκωση στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις για μια κατάπαυση του πυρός.
«Θέλω σήμερα να καταγραφεί ότι είμαστε σοκαρισμένοι από την κλιμάκωση (των επιχειρήσεων) από το Ισραήλ», δήλωσε ο Στάρμερ σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Όπως τόνισε σε σχετική ανακοίνωση η κυβέρνησή του, «δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε συζητήσεις για μια νέα, αναβαθμισμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με μια κυβέρνηση (του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν) Νετανιάχου που προωθεί σκανδαλώδεις πολιτικές στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα».

Το Ισραήλ αντέδρασε στις βρετανικές πιέσεις: Καταδικάζουμε τις εξωτερικές πιέσεις
Μετά τη βρετανική ανακοίνωση ότι ανέστειλε τις διμερείς διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, σε απάντηση στην κλιμάκωση των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, η πρώτη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης ήταν να καταγγείλει «εξωτερικές πιέσεις».
«Εξωτερικές πιέσεις δεν θα εκτρέψουν το Ισραήλ από την πορεία του να υπερασπίζεται την ύπαρξη και την ασφάλειά του έναντι εχθρών που επιδιώκουν να το καταστρέψουν», ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.
«Αν, λόγω της αντι-ισραηλινής εμμονής της και εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων της, η βρετανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βλάψει τη βρετανική οικονομία, αυτό είναι δικαίωμά της», τόνισε το ισραηλινό ΥΠΕΞ.
Βρετανία, Γαλλία και Καναδάς απείλησαν με μέτρα το Ισραήλ
Υπενθυμίζεται ότι με κοινή τους δήλωση, η Βρετανία, η Γαλλία και ο Καναδάς προειδοποίησαν την ισραηλινή κυβέρνηση ότι εάν δεν αλλάξει πορεία και δεν σταματήσει την «ανανεωμένη στρατιωτική επίθεση», αλλά και την «παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας», θα υπάρξουν συγκεκριμένα αντίμετρα.
Την ίδια ώρα, τα ισραηλινά πυρά πυκνώνουν πάνω από τη Γάζα με την ανθρωπιστική βοήθεια να είναι ισχνή και τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για δεκάδες χιλιάδες μωρά που μπορεί να πεθάνουν τα επόμενα 24ωρα.
Ο Τομ Φλέτσερ, υφυπουργός του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα, προειδοποίησε ότι «14.000 μωρά θα μπορούσαν να πεθάνουν σε 48 ώρες, εάν δεν φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια».
Οι ηγέτες των τριών χωρών Κιρ Στάρμερ, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσαν σε κοινό τους ανακοινωθέν: «Εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη νέα στρατιωτική επίθεση και δεν άρει τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια, θα λάβουμε περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα σε απάντηση».
Την ίδια ώρα, κάλεσαν τη Χαμάς να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση των ομήρων που κρατά από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, χαρακτηρίζοντάς την «ειδεχθή».
Ωστόσο, οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν πως, ενώ στηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα απέναντι στην τρομοκρατία, η συνεχιζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση είναι απολύτως δυσανάλογη.

Μπαϊρού: Το κίνημα αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους δεν θα σταματήσει
Στο πλαίσιο των πιέσεων προς το Ισραήλ και ενώ η κατάσταση στη Γάζα δείχνει να φτάνει στο απροχώρητο, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαϊρού, επιβεβαίωσε την Τρίτη (20/5) πως το κίνημα αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους, όπως το οραματίζονται η χώρα του, η Βρετανία και ο Καναδάς, «δεν θα σταματήσει».
«Για πρώτη φορά, τρεις μεγάλες χώρες, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία και ο Καναδάς αποφάσισαν από κοινού να αντιταχθούν σε αυτό που συμβαίνει» στη Λωρίδα της Γάζας «και ότι θα αναγνωρίσουν μαζί το κράτος της Παλαιστίνης. Και αυτό το κίνημα δεν θα σταματήσει», ανέφερε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Εθνοσυνέλευση.
Ο Μπαϊρού απαντούσε στην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ματίλντ Πανό, η οποία τον ρώτησε εάν σκοπεύει «να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, όταν δεν θα υπάρχουν πια Παλαιστίνιοι».
Νωρίτερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, σημείωσε ότι το Παρίσι είναι αποφασισμένο να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, γιατί αυτό είναι «προς το συμφέρον των Παλαιστινίων, αλλά και για την ασφάλεια του Ισραήλ».
Η αναγνώριση ενδέχεται να γίνει κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης που θα διεξαχθεί μεταξύ 17-20 Ιουνίου, προκειμένου να δοθεί μια νέα ώθηση στην ειρηνική λύση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης. Στη διάσκεψη αυτή θα συμπροεδρεύσουν η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία.
Η Σουηδία υπέρ των κυρώσεων κατά ορισμένων Ισραηλινών υπουργών
Υπέρ ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά «ορισμένων Ισραηλινών υπουργών», καθώς δεν υπάρχει βελτίωση της κατάστασης των αμάχων στη Γάζα, τάχθηκε και η Σουηδία, όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Μαρία Μάλμερ Στένεργαρντ.
«Η Σουηδία είναι φίλη του Ισραήλ αλλά στο εξής οφείλουμε ακόμη να υψώσουμε τον τόνο. Θα ταχθούμε υπέρ ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος ορισμένων Ισραηλινών υπουργών που υποστηρίζουν μια πολιτική παράνομου εποικισμού και αντιτίθενται επίμονα σε μια μελλοντική λύση δύο κρατών», έγραψε σε μήνυμα προς το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο κατάλογος των προσώπων που θα αποτελούν στόχο των κυρώσεων πρέπει να συζητηθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε, ενώ την Τρίτη (20/5) πραγματοποιείται η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες.
«Εξετάζουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα τον τρόπο με τον οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να επιδεινώνει την κατάσταση τόσο με τις δηλώσεις της όσο και με τις ενέργειές της», υπογράμμισε η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας στο μήνυμά της και πρόσθεσε: «Εδώ και πολύ καιρό, σε όλες τις σχέσεις μας με την ισραηλινή κυβέρνηση, απαιτήσαμε καλύτερη ανθρωπιστική πρόσβαση και γίναμε πολύ επικριτικοί για το γεγονός ότι αυτό δεν το εγγυήθηκε».
Σημειώνεται, τέλος, ότι η Σουηδία αναγνωρίζει παλαιστινιακό κράτος από το 2014.
Βραζιλία: Σφαγή στη Γάζα, μια φρικτή κατάσταση
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Μάουρο Βιέιρα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην μείνει με «σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά σε όσα εκτυλίσσονται στη Γάζα.
Η Βραζιλία είναι μια από τις πιο επικριτικές φωνές παγκοσμίως απέναντι στην κυβέρνηση Νετανιάχου, η οποία κλιμάκωσε τις τελευταίες ημέρες τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο παλαιστινιακό έδαφος.
«Είναι μια φρικτή κατάσταση, μια σφαγή», δήλωσε ο Βιέιρα κατά τη διάρκεια ακρόασης σε επιτροπή της Γερουσίας, στην Μπραζίλια. Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά σκοτωμένα. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να τα παρακολουθεί αυτά με σταυρωμένα τα χέρια».
Επίσης, ο Βραζιλιάνος ΥΠΕΞ αποδοκίμασε την «παραλυσία» του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέναντι σε «μια εισβολή που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο».
«Αυτό είναι εισβολή, όπως όλες οι άλλες, και η Βραζιλία τις καταδικάζει όλες, όπως αυτή στην Ουκρανία από τη Ρωσία. Ωστόσο, δεν βλέπω όλες τις χώρες να καταδικάζουν αυτήν την εισβολή», στο παλαιστινιακό έδαφος, πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν την ώρα που αρκετές χώρες ύψωσαν τον τόνο στο Ισραήλ.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα «γενοκτονία» και λόγω αυτού κηρύχτηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο (persona non grata) στο εβραϊκό κράτος.
Ο Λούλα είχε επίσης καταδικάσει «τις τρομοκρατικές επιθέσεις που διέπραξε η Χαμάς» την 7η Οκτωβρίου 2023, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για διευθέτηση της σύγκρουσης με βάση τη συνύπαρξη δύο κρατών.