Κόσμος

Μήνυμα Μπαϊρού στο Ισραήλ: Το κίνημα αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους δεν θα σταματήσει

Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Καναδάς αποφάσισαν «από κοινού να αντιταχθούν σε αυτό που συμβαίνει» στη Λωρίδα της Γάζας.
Παλαιστίνιοι παιδιά Γάζα εκτοπισμός από στρατό Ισραήλ
AP Photo / Jehad Alshrafi

Πολύπλευρες πιέσεις δέχεται το Ισραήλ και ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα την εξαθλίωση των κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα.

Μάλιστα, τα συνεχιζόμενα πλήγματα που πραγματοποιούν οι στρατιωτικές του δυνάμεις, στρέφουν το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας κατά του Τελ Αβίβ και την ίδια ώρα έρχεται στο προσκήνιο όλο και πιο επιτακτικά η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που πραγματοποίησε την Τρίτη (20/5) ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος επιβεβαίωσε πως το κίνημα αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους, όπως το οραματίζονται η χώρα του, η Βρετανία και ο Καναδάς, «δεν θα σταματήσει».

«Για πρώτη φορά, τρεις μεγάλες χώρες, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία και ο Καναδάς αποφάσισαν από κοινού να αντιταχθούν σε αυτό που συμβαίνει» στη Λωρίδα της Γάζας «και ότι θα αναγνωρίσουν μαζί το κράτος της Παλαιστίνης. Και αυτό το κίνημα δεν θα σταματήσει», ανέφερε ο Μπαϊρού, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση.

Ο πρωθυπουργός απαντούσε στην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ματίλντ Πανό, η οποία τον ρώτησε αν σκοπεύει «να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, όταν δεν θα υπάρχουν πια Παλαιστίνιοι».

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και του Καναδά προειδοποίησαν τη Δευτέρα (19/5) ότι «δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια» απέναντι στις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της ισραηλινής κυβέρνησης στη Λωρίδα της Γάζας και απείλησαν να λάβουν «συγκεκριμένα μέτρα» εάν δεν σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση και δεν επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Αυτή η καταδίκη, αυτές οι προειδοποιήσεις είναι απολύτως σαφείς… Αλλά, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι αυτή η “έκρηξη”, με τα δράματα που προκάλεσε, είχε ένα έναυσμα. Και το έναυσμα που θέλησε η Χαμάς, είναι αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου (2023), με ένα πογκρόμ», πρόσθεσε ο Μπαϊρού, ο οποίος προωθεί τη λύση των δύο κρατών.

Πότε αναμένεται να γίνει η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Νωρίτερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, σημείωσε ότι το Παρίσι είναι αποφασισμένο να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, γιατί αυτό είναι «προς το συμφέρον των Παλαιστινίων, αλλά και για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Η αναγνώριση ενδέχεται να γίνει κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης που θα διεξαχθεί μεταξύ 17-20 Ιουνίου, προκειμένου να δοθεί μια νέα ώθηση στην ειρηνική λύση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης. Στη διάσκεψη αυτή θα συμπροεδρεύσουν η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία.

Η Σουηδία υπέρ των κυρώσεων κατά ορισμένων Ισραηλινών υπουργών

Υπέρ ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά «ορισμένων Ισραηλινών υπουργών», καθώς δεν υπάρχει βελτίωση της κατάστασης των αμάχων στη Γάζα, τάχθηκε και η Σουηδία, όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Μαρία Μάλμερ Στένεργαρντ.

«Η Σουηδία είναι φίλη του Ισραήλ αλλά στο εξής οφείλουμε ακόμη να υψώσουμε τον τόνο. Θα ταχθούμε υπέρ ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος ορισμένων Ισραηλινών υπουργών που υποστηρίζουν μια πολιτική παράνομου εποικισμού και αντιτίθενται επίμονα σε μια μελλοντική λύση δύο κρατών», έγραψε σε μήνυμα προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο κατάλογος των προσώπων που θα αποτελούν στόχο των κυρώσεων πρέπει να συζητηθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε, ενώ την Τρίτη (20/5) πραγματοποιείται η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες.

«Εξετάζουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα τον τρόπο με τον οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να επιδεινώνει την κατάσταση τόσο με τις δηλώσεις της όσο και με τις ενέργειές της», υπογράμμισε η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας στο μήνυμά της και πρόσθεσε: «Εδώ και πολύ καιρό, σε όλες τις σχέσεις μας με την ισραηλινή κυβέρνηση, απαιτήσαμε καλύτερη ανθρωπιστική πρόσβαση και γίναμε πολύ επικριτικοί για το γεγονός ότι αυτό δεν το εγγυήθηκε».

Η Σουηδία είχε αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος από το 2014

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 19 Μαΐου η Σουηδή ΥΠΕΞ είχε ήδη καταδικάσει το σχέδιο του Ισραήλ να πάρει τον έλεγχο όλης της Λωρίδας της Γάζας, καταγγέλλοντας «μια προσάρτηση που είναι αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο».

Η Μάλμερ Στένεργκαρντ κάλεσε επίσης το Ισραήλ να δώσει άδεια για την επανέναρξη της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σήμανε συναγερμό για τον κίνδυνο να πεθάνει κόσμος από πείνα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου «δύο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν».

Ο ΟΗΕ δήλωσε την Τρίτη (20/5) ότι έλαβε άδεια για την είσοδο «περίπου 100» φορτηγών με βοήθεια στο πολιορκούμενο παλαιστινιακό έδαφος. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Γάζας ανακοίνωσε παράλληλα τον θάνατο 44 ανθρώπων σε νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Σημειώνεται ότι η Σουηδία αναγνωρίζει παλαιστινιακό κράτος από το 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Μεξικό Chevron Left
Nέες εκτελέσεις αξιωματούχων στο Μεξικό: Γάζωσαν τη γραμματέα και έναν σύμβουλο της δημάρχου της πρωτεύουσας