«Η Λωρίδα της Γάζας θα περάσει στον έλεγχο του Ισραήλ», επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (21/5) ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του έχει έναν «ξεκάθαρο και αιτιολογημένο και δικαιολογημένο» στόχο στις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας: να νικήσει τη Χαμάς. «Είμαστε αφοσιωμένοι στην επίτευξη αυτού του στόχου μέχρι τέλους», πρόσθεσε.
«Το έργο μας δεν έχει τελειώσει ακόμα», είπε επίσης, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ έχει «ένα πολύ οργανωμένο σχέδιο».
Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την επίθεση στη Γάζα «μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση στην ιστορία των πολέμων» και επανέλαβε ότι οι IDF θα καταλάβουν όλα τα εδάφη του θύλακα, σημειώνοντας ωστόσο ότι το Τελ Αβίβ πρέπει «να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξει ανθρωπιστική κρίση».
Νετανιάχου: Σε τρεις φάσεις η επιχείρηση «Τα άρματα του Γεδεών»
Ακόμη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η νεοσύστατη επιχείρηση «Τα άρματα του Γεδεών» έχει σκοπό να «ολοκληρώσει το έργο» στη Γάζα και πρόσθεσε ότι «οι δυνάμεις μας καταφέρνουν ισχυρά πλήγματα που θα γίνουν ισχυρότερα εναντίον των προπυργίων της Χαμάς που εξακολουθούν να υπάρχουν στη Γάζα».
Όπως είπε ο Νετανιάχου, η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις: Οι IDF θα επιτρέψουν τη ροή ανθρωπιστικής βοήθεια για την αποτροπή ανθρωπιστικής κρίσης. Σε δεύτερο στάδιο, αμερικανικές εταιρείες θα ανοίξουν σημεία διανομής βοήθειας και σε τρίτο στάδιο οι IDF θα μετακινήσουν κατοίκους προς τα νότια της Λωρίδας, προκειμένου να εμποδίσουν τη διείσδυση της Χαμάς.
Στο τέλος της επιχείρησης, υποσχέθηκε ο Νετανιάχου, «όλα τα εδάφη της Γάζας θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ισραηλινής ασφάλειας και η Χαμάς θα έχει ηττηθεί πλήρως».
Παράλληλα, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, δήλωσε «έτοιμος» να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα υπό όρους που θα «διασφαλίζουν την ασφάλεια του Ισραήλ», την επιστροφή των ομήρων και με την εξορία της ηγεσίας της Χαμάς από την περιοχή.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι «20 όμηροι είναι σίγουρα ζωντανοί στη Γάζα», ενώ σημείωσε ότι «το Ισραήλ πρέπει να αποφύγει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, για να διατηρήσει την ελευθερία δράσης του».
Ακόμη, ο Νετανιάχου γνωστοποίησε ότι το Ισραήλ σκότωσε πιθανότατα τον ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Σινουάρ.
«Η ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα δεν είναι πολιτικό εργαλείο»
Νωρίτερα, μέσω μέσω κοινής τους δήλωσης οι ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν την άρση του αποκλεισμού της Γάζας από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ.
Όπως τονίζουν Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Γαλλία και Σλοβενία στο μήνυμά τους προς την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ, μέσω δήλωσης που εξέδωσε η Βρετανή μόνιμη αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, «η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί ποτέ να χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο ή στρατιωτική τακτική».
Οι πέντε χώρες καλούν το Ισραήλ σε άρση του αποκλεισμού της Γάζας και ταυτόχρονα πλήρη πρόσβαση του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων, ώστε να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές που κινδυνεύουν από λιμό, αλλά και από διάφορες αρρώστιες, τις οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα κατεστραμμένα νοσοκομεία στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ταυτόχρονα, οι ευρωπαϊκές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αιτήθηκαν την έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου την Τετάρτη (21/5) με θέμα την κατάσταση στη Γάζα, επαναλαμβάνουν το αίτημα για την άμεση απελευθέρωση και των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει υπάρξει συνεπές και σαφές: η Χαμάς δεν μπορεί να έχει κανέναν ρόλο στο μέλλον της Γάζας ούτε να απειλεί ξανά το Ισραήλ», αναφέρουν.
Αποκλεισμός της Γάζας: Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι αντιμέτωποι με τον λιμό
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταγγέλλουν τον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για πάνω από δύο μήνες, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη ενέργεια.
Παράλληλα, αναφέρουν τη διαφωνία τους με τα σχέδια του Ισραήλ για επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, αλλά και με κάθε προσπάθεια προσάρτησης εδαφών. «Θα ήταν απαράδεκτη και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Τα παλαιστινιακά εδάφη δεν πρέπει να συρρικνωθούν, ούτε να υποστούν οποιαδήποτε δημογραφική αλλοίωση», τονίζουν.
Ταυτόχρονα, γίνεται αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα, για την οποία «το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) μας ενημέρωσε ότι δεν έχει πια καθόλου αποθέματα τροφίμων. Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά, αντιμετωπίζουν πλέον τον λιμό»,.
Προειδοποιούν ότι «πλέον, χωρίς να υπάρξει άμεση άρση του αποκλεισμού της βοήθειας, Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν με θάνατο», προσθέτουν πως «η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί ποτέ να χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο ή στρατιωτική τακτική» και καλούν το Ισραήλ να διευκολύνει τη διέλευσή της.

Μήνυμα προς το Ισραήλ για άμεση κατάπαυση πυρός
Οι πέντε χώρες στέλνουν δύο σαφή μηνύματα προς την ισραηλινή κυβέρνηση: «Άρση του αποκλεισμού τώρα και πλήρης πρόσβαση του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων ώστε να σωθούν ζωές».
Παράλληλα, εκφράζουν την οργή τους για τη «δολοφονία εργαζομένων της Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης και το πλήγμα στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στις 19 Μαρτίου. Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια και οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ πρέπει να προστατεύονται. Καλούμε το Ισραήλ να ολοκληρώσει και να δημοσιοποιήσει τα πορίσματα της έρευνάς του για το περιστατικό στο κτιριακό συγκρότημα του ΟΗΕ και να λάβει απτά μέτρα ώστε κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά».
«Ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί το δράμα τόσο των Παλαιστινίων όσο και των Ισραηλινών είναι η άμεση επιστροφή σε κατάπαυση του πυρός, η απελευθέρωση όλων των ομήρων, και η επανεκκίνηση των προσπαθειών για λύση δύο κρατών», σημειώνουν οι πέντε χώρες στο κείμενό τους και καταληκτικά τονίζουν πως «αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τη διαρκή ειρήνη και ασφάλεια για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, και χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας να συγκαλέσουν διεθνή διάσκεψη για τη λύση δύο κρατών τον Ιούνιο στη Νέα Υόρκη».
