Ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε εμμέσως πλην σαφώς πως εγκαταλείπει την Ουκρανία. Ολοκληρώνοντας το δίωρο τηλεφώνημα με τον Ρώσο Πρόεδρο, το οποίο χαρακτήρισε ως «εξαιρετικό», ο Αμερικανός Πρόεδρος επικοινώνησε με τους Ευρωπαίους για να τους ενημερώσει τόσο για το περιεχόμενο της συνομιλίας, όσο και για τις προθέσεις του.
Σύμφωνα με τρία πρόσωπα που γνωρίζουν τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ Τραμπ και Ευρωπαίων, και μίλησαν στη Wall Street Journal, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τους ενημέρωσε ότι ο Βλανιμίρ Πούτιν δεν είναι έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία διότι θεωρεί ότι κερδίζει.
Η τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Εμανουέλ Μακρόν, Φρίντριχ Μερτς, Τζόρτζια Μελόνι και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σηματοδότησε και το τέλος των προσπαθειών των Ευρωπαίων για να πείσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να ασκήσει περαιτέρω πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενόψει της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.
Η παραδοχή αυτή επιβεβαίωσε αυτό που οι Ευρωπαίοι πίστευαν εδώ και καιρό για τον Πούτιν — αλλά ήταν η πρώτη φορά που το άκουγαν από τον Τραμπ. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επανειλημμένα δηλώσει δημόσια πως πιστεύει ότι ο Πούτιν θέλει πραγματικά την ειρήνη.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει και παρέπεμψε σε ανάρτηση του Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα σχετικά με τη συνομιλία του με τον Πούτιν. «Ο τόνος και το πνεύμα της συνομιλίας ήταν εξαιρετικά. Αν δεν ήταν, θα το έλεγα τώρα», ανέφερε σε αυτήν χαρακτηριστικά.
Ο Τραμπ εγκαταλείπει την Ουκρανία, η «μπάλα» στους Ευρωπαίους
Παρότι φαίνεται ότι ο Τραμπ έχει αποδεχτεί την ιδέα πως ο Πούτιν δεν είναι έτοιμος για ειρήνη, αυτό φαίνεται πως δεν τον οδηγεί να υιοθετήσει τη «γραμμή» που επιθυμούν οι Ευρωπαίοι και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλαδή να συνεχίσει τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και να εντείνει τις πιέσεις στη Μόσχα με περαιτέρω κυρώσεις.
Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ στο παρελθόν, αλλά και στην επικοινωνία που είχε με τους Ευρωπαίους, μια ημέρα νωρίτερα από το τηλεφώνημα με τον Πούτιν, υποστήριξε πως θα μπορούσε να επιβάλει ισχυρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν αντιλαμβανόταν πως δεν είναι πρόθυμη για μια ειρήνη, τελικά άλλαξε και πάλι στάση. Αντί για κυρώσεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει επί της ουσίας το Κίεβο και τον ρόλο του μεσολαβητή, προτρέποντας τις δύο πλευρές να προχωρήσουν γρήγορα σε συνομιλίες για το τέλος του πολέμου. Πρότεινε μάλιστα πως αυτές θα μπορούσαν να διεξαχθούν στο Βατικανό, με μεσολάβηση του νέου πάπα Λέων ΙΔ.
«Δεν είναι δικός μου πόλεμος», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα μετά την επικοινωνία του με τον Πούτιν. «Μπλεχτήκαμε σε κάτι στο οποίο δεν έπρεπε να είχαμε εμπλακεί», τόνισε, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο επισήμανε μιλώντας σε Επιτροπή της Γερουσίας πως οι ΗΠΑ έχουν σημαντικότερα ζητήματα από την Ουκρανία για να ασχοληθούν και πως κάθε δολάριο που στέλνεται στο Κίεβο σημαίνει ότι δεν μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλα κρίσιμα πεδία για τα αμερικανικά συμφέροντα, όπως για παράδειγμα στον ανταγωνισμό με την Κίνα, στον Ινδο-Ειρηνικό ωκεανό.
Ενδεικτικό των προθέσεων του Τραμπ είναι πως στην τηλεδιάσκεψη τους Ευρωπαίους ηγέτες είχε ενημερώσει πως προτίθεται να στείλει υψηλόβαθμους αξιωματούχους για να εκπροσωπήσουν τις ΗΠΑ σε πιθανές συνομιλίες στο Βατικανό. Είχε μάλιστα αναφερθεί στον υπ. Εξωτερικών Μάρκιο Ρούμπιο, αλλά καις τον ειδικό απεσταλμένο για την Ουκρανί, Κιθ Κέλογκ. Ωστόσο μετά την επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός για το εάν οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν παρουσία στις συνομιλίες.
Όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, η Ευρώπη θα πρέπει στο εξής να αναλάβει η ίδια την υποστήριξη της Ουκρανίας. Πάντως πηγές, που μίλησαν στη Wall Street Journal, ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι δεν πιστεύουν πως η κυβέρνηση Τραμπ θα σταματήσει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, εφόσον η Ευρώπη ή το Κίεβο πληρώνουν για αυτές.