Κόσμος

Για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο γερμανικά στρατεύματα αναπτύσσονται μόνιμα στο εξωτερικό

Η Γερμανία στέλνει 4.800 στρατιώτες και 200 άτομα πολιτικό προσωπικό στη Λιθουανία.
AP Photo/Mindaugas Kulbis

Ο Γερμανός καγκελάριος επισκέφθηκε τη Λιθουανία για να στείλει μήνυμα με την πρώτη μόνιμη ανάπτυξη στρατευμάτων από το Βερολίνο στο εξωτερικό μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς κάλεσε τους συμμάχους να επεκτείνουν δραματικά τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας έναντι μιας εχθρικής Ρωσίας.

Καθώς ένα πλήθος ανέμιζε λιθουανικές, γερμανικές και ουκρανικές σημαίες, ο Φρίντριχ Μερτς και ο υπουργός Άμυνας του, Μπόρις Πιστόριους, παρακολούθησαν μια τελετή για την επίσημη έναρξη του σχηματισμού μιας τεθωρακισμένης ταξιαρχίας που αποσκοπεί στην προστασία της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Η νέα μονάδα μάχης, η 45η ταξιαρχία τεθωρακισμένων, θα αποτελείται από 4.800 Γερμανούς στρατιώτες και 200 άτομα πολιτικό προσωπικό. Ανακοινώθηκε ως απάντηση στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και προγραμματίζεται να φτάσει σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα μέχρι το 2027.

Μερτς: Αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το έδαφος της συμμαχίας

«Μαζί με τους εταίρους μας, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το έδαφος της συμμαχίας ενάντια σε οποιαδήποτε επίθεση. Η ασφάλεια των συμμάχων μας στη Βαλτική είναι και δική μας ασφάλεια», τόνισε ο Φρίντριχ Μερτς.

Η ανάπτυξη, πρωτοφανής για την Bundeswehr, αποσκοπεί στην ενίσχυση της άμυνας της Λιθουανίας και των άλλων βαλτικών δημοκρατιών Εσθονίας και Λετονίας, πρώην σοβιετικών κρατών που έχουν γίνει μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και φοβούνται μια ρωσική επίθεση.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Βίλνιους με τον πρόεδρο της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, ο Μερτς δήλωσε ότι ο «επιθετικός αναθεωρητισμός της Ρωσίας» που επιδιώκει να επανασχεδιάσει τον ευρωπαϊκό χάρτη δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου, όχι μόνο της Ουκρανίας.

Ο Μερτς, ο πρώτος καγκελάριος που υπηρέτησε ο ίδιος στην Bundeswehr, δήλωσε: «Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας, αλλά στεκόμαστε επίσης ενωμένοι ως Ευρωπαίοι στο σύνολό τους και παίζουμε, όποτε είναι δυνατόν, ως ομάδα με τις ΗΠΑ».

«Να ενισχύσουμε σταθερά τις ικανότητές μας»

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα στη Χάγη, ο Μερτς δήλωσε ότι η συμμαχία πρέπει «να ενισχύσει σταθερά τις ευρωπαϊκές αμυντικές ικανότητες και η αμυντική μας βιομηχανία πρέπει να επεκτείνει τις δυνατότητές της – πρέπει να παράγει περισσότερα για την Ευρώπη και να παράγει περισσότερα στην Ευρώπη».

Ο Ναουσέντα ευχαρίστησε τον Μερτς για την επίδειξη υποστήριξης της Γερμανίας με τη νέα μονάδα μάχης που συγκροτήθηκε κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας, η οποία με τα 2,9 εκατομμύρια κατοίκους της συνορεύει με τον ρωσικό αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ και τη συμμαχική με τη Μόσχα Λευκορωσία.

Ο ίδιος δήλωσε: «Αντιλαμβανόμαστε την απειλή και πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την απειλή με τους συμμάχους μας», σημειώνοντας ότι η Λιθουανία σχεδιάζει να επιτύχει έναν νέο στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανά το 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την άμυνα μέχρι το επόμενο έτος».

Ο Merz δήλωσε ότι η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα επιτύχει το ίδιο σημείο αναφοράς μέχρι το 2032 με βάση έναν υπολογισμό 3,5% του ΑΕΠ για στρατιωτικές προμήθειες και 1,5% για υποδομές στρατιωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένων δρόμων, γεφυρών και λιμανιών.

Η ρητορική του Μερτς χαιρετίστηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους ως συνέχεια και επέκταση του Zeitenwende (σημείο καμπής) στην αμυντική πολιτική που καθόρισε ο προκάτοχός του Όλαφ Σολτς.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πανελλήνιες 2025: Τα μέτρα όταν έχει καύσωνα - Ποια σχολεία θα κλείνουν