Μια δυστοπική πραγματικότητα περιγράφουν όσοι ζουν την ανθρωπιστική κρίση που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας.
Καθώς τα ισραηλινά πλήγματα έκοψαν απότομα το νήμα της ζωής σε τουλάχιστον 52 ανθρώπους από τα ξημερώματα της Πέμπτης (22/5), εν μέσω μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης σε όλη την επικράτεια, 29 παιδιά και ηλικιωμένοι πέθαναν από την πείνα στη Γάζα τις τελευταίες δύο ημέρες, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.
Η προειδοποίηση αυτή ήρθε, καθώς η επισιτιστική βοήθεια αναμένεται να φτάσει στους Παλαιστίνιους της Γάζας κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, αφού το Ισραήλ άρχισε να επιτρέπει τη διέλευση περιορισμένων αγαθών μετά από σχεδόν τρεις μήνες.
Παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις πιέσεις να άρει τον αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας και να σταματήσει τη διευρυμένη επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακα που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ συνεχίζει την πολιτική της.

Γάζα: Η ανθρωπιστική βοήθεια πέφτει θύμα λεηλασίας
Ο Γενς Λάερκε, εκπρόσωπος της Ανθρωπιστικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ, OCHA, δήλωσε την Πέμπτη (22/5) ότι περίπου 90 φορτηγά, από τα σχεδόν 200, που μετέφεραν φάρμακα, αλεύρι σίτου και τροφές, εισήλθαν στη Γάζα.
Ο Λάερκε ανέφερε ότι οι ομάδες βοήθειας αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τη διανομή της βοήθειας, λόγω της ανασφάλειας, του κινδύνου λεηλασίας και ζητημάτων συντονισμού με τις ισραηλινές Αρχές.
Παράλληλα, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος Τύπου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, έκανε λόγο για έναν «μικρό αριθμό» περίπου 90 φορτηγών του ΟΗΕ που μπόρεσαν για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Ωστόσο, η πορεία τους «ανεκόπη» από κατοίκους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή του λιμού. «Καταλαβαίνουμε πως κάτοικοι σταμάτησαν έναν μικρό αριθμό φορτηγών που μετέφεραν αλεύρι και το φορτίο τους αποσύρθηκε», δήλωσε ο Ντουζαρίκ, ο οποίος δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «λεηλασία».
«Όσο γνωρίζω, δεν επρόκειτο για μια εγκληματική ενέργεια από ένοπλους άνδρες, ήταν κάτι που εγώ ορισμένες φορές περιγράφω ως αυτό-διανομή, κάτι που αντικατοπτρίζει το αυξημένο επίπεδο αγωνίας των κατοίκων της Γάζας που δεν γνωρίζουν πότε θα λάβει χώρα η επόμενη παράδοση», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Περίπου 90 φορτηγά» που μετέφεραν κυρίως βρεφική τροφή, αλεύρι και φάρμακα μπόρεσαν την Τετάρτη (22/5) να αποχωρήσουν από το Κερέμ Σαλόμ για να φθάσουν σε «διάφορους προορισμούς στη Γάζα», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανακοίνωσε επίσης ότι μπόρεσε να παραδώσει αλεύρι σε κάποιους φούρνους, επιτρέποντας την παρασκευή «φρέσκου ψωμιού για πρώτη φορά εδώ και δύο και πλέον μήνες».
Πάντως, σύμφωνα με τον Ντουζαρίκ, το φορτίο «είναι περιορισμένο ποσοτικά και δεν επαρκεί για να ανταποκριθεί στο εύρος (των αναγκών) των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας» και πως η είσοδος άλλων ειδών αγαθών, όπως τα φρέσκα τρόφιμα, τα προϊόντα υγιεινής ή τα καύσιμα δεν έχει ακόμη επιτραπεί.
Γάζα: Κανένας άμαχος δεν έχει λάβει ακόμη καμία βοήθεια
Ωστόσο, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι κανένας άμαχος κάτοικος της Λωρίδας της Γάζας δεν έχει λάβει ακόμη βοήθεια από τις προμήθειες που πέρασαν τα σύνορα αυτήν την εβδομάδα και προειδοποίησε ότι η αποστολή βοήθειας με τόσο λίγα φορτηγά είναι μια «πρόσκληση σε θάνατο», λόγω του κινδύνου μαζικής συρροής όχλου.
«Μπορώ να αποδείξω ότι κανείς δεν έχει λάβει (βοήθεια). Κανένας άμαχος δεν έχει λάβει ακόμα τίποτα. Στην πραγματικότητα, ας πούμε ότι τα περισσότερα από αυτά τα φορτηγά βρίσκονται ακόμα στο Καρέμ Σαλόμ, στα σύνορα. Έχουν ελεγχθεί, αλλά δεν έχουν μπει στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γιούνις αλ Χατίμπ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS).
«Είναι πολύ δύσκολο να κρύψουμε την ένταση ή τις λεηλασίες που θα συμβούν», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της PRCS δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις της οργάνωσης στη Γάζα ενδέχεται να σταματήσουν εντός των ημερών, ελλείψει νέων προμηθειών και λόγω του ότι ο στόλος ασθενοφόρων της οργάνωσης να λειτουργεί μόνο κατά το ένα τρίτο, λόγω έλλειψης καυσίμων.
Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι «πρόσκληση σε θάνατο»
Αλεύρι και άλλα είδη βοήθειας άρχισαν να φτάνουν σε ορισμένες από τις πιο ευάλωτες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα την Πέμπτη (22/5), αλλά όχι αρκετών για να καλύψουν τις ελλείψεις που προκλήθηκαν από τον 11 εβδομάδων ισραηλινό αποκλεισμό, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη (21/5) ότι επέτρεψε την είσοδο 100 φορτηγών, τα οποία μετέφεραν παιδικές τροφές και ιατρικό εξοπλισμό, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της πρώτης χαλάρωσης του αποκλεισμού.

Ερωτηθείς για πόσο ακόμη η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στη Γάζα, ο Γιούνις αλ Χατίμπ απάντησε: «Είναι θέμα χρόνου. Μπορεί ημερών».
«Μας τελειώνουν τα καύσιμα. Τα ασθενοφόρα με τα οποία συνεργαζόμαστε, τώρα έχουν περιοριστεί στο ένα τρίτο», πρόσθεσε, λέγοντας ότι τα βενζινοκίνητα οχήματα παροχής πρώτων βοηθειών της οργάνωσης έχουν ήδη σταματήσει, αλλά υπάρχουν κάποια που κινούνται με ηλιακή ενέργεια, τα οποία παρέχονται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Αλ Χατίμπ επέκρινε τη μικρή ποσότητα βοήθειας που έχει επιτρέψει το Ισραήλ να εισέλθει στη Γάζα μέχρι στιγμής, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο επιθέσεων από τη μαζική συρροή όχλου.
«Νομίζω ότι αυτό αποτελεί πρόσκληση σε θάνατο. Αυτοί οι άνθρωποι λιμοκτονούν», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε τη φωνή του στην κριτική για ένα νέο οργανισμό που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και στοχεύει να αρχίσει έως τα τέλη Μαΐου να δραστηριοποιείται στη Γάζα, επιβλέποντας ένα νέο μοντέλο διανομής βοήθειας. «Δεν χωρά συζήτηση. Όχι, όχι, όχι. Ο κόσμος δεν πρέπει να εγκαταλείψει το σύστημα όπως το ξέρουμε», σημείωσε.
Οι IDF συνεχίζουν το σφυροκόπημα της Γάζας
Παρά την ανθρωπιστική κρίση, ο Ισραηλινός Στρατός συνεχίζει το σφυροκόπημα της Γάζας, με δεκάδες νεκρούς το τελευταίο 24ωρο, την ώρα που οι κάτοικοι του θύλακα δίνουν καθημερινά μάχη για να γεμίσουν ένα πιάτο με σούπα για τις οικογένειές τους.
Την Πέμπτη (22/5) οι IDF προειδοποίησαν με φυλλάδια τους κατοίκους της Τζαμπάλια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, να φύγουν προς το νότιο τμήμα της περιοχής.
Ο Νετανιάχου δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει πίσω
Εν μέσω έντονων διπλωματικών πιέσεων, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη (22/5) ότι η κατασκευή των πρώτων ζωνών «διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Λωρίδα της Γάζας θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.
«Εντέλει, σκοπεύουμε να έχουμε μεγάλες, ασφαλείς ζώνες στη νότια Γάζα. Ο παλαιστινιακός πληθυσμός θα μετακινηθεί εκεί για τη δική του ασφάλεια, ενώ θα διεξάγουμε μάχες σε άλλες ζώνες», είπε ο Νετανιάχου σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι έτοιμος για «μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι που παραμένουν στον παλαιστινιακό θύλακα.
Σχολιάζοντας τους πυροβολισμούς Ισραηλινών στρατιωτών εναντίον ξένων διπλωματών και δημοσιογράφων στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης, ο Νετανιάχου επισήμανε ότι επρόκειτο για ένα «ατυχές γεγονός».

Η ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στο Ισραήλ. Στο Κοινοβούλιο οι τόνοι με αραβοϊσραηλινό αντιπολιτευόμενο βουλευτή να απομακρύνεται με συνοπτικές διαδικασίες από την αίθουσα όταν κατηγόρησε την κυβέρνηση για το θάνατο χιλιάδων παιδιών.
Επικοινωνία Νετανιάχου με Τραμπ
Επίσης, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε την Πέμπτη (22/5) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την υποστήριξή του στους στόχους της κυβέρνησης του Τελ Αβιβ στη Γάζα, καθώς και στην ανάγκη να αποτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.
Όπως αναφέρεται, Νετανιάχου και Τραμπ «συζήτησαν για τον πόλεμο στη Γάζα» και «ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του στους στόχους που έθεσε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου: να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας, να εξαλείψει τη Χαμάς και να προωθήσει το σχέδιο» για τη δημιουργία μιας… Ριβιέρας στη Μέση Ανατολή, στον παλαιστινιακό θύλακα που έχει πρόσβαση στη Μεσόγειο.
Ακόμα «συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα» και συζήτησαν για την επίθεση με πυροβολισμούς που στοίχισε τη ζωή σε δύο υπαλλήλους της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, για την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ «εξέφρασε βαθιά θλίψη για τη φρικτή δολοφονία» των θυμάτων.
Όπως μεταδίδει το Times of Israel, ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Τραμπ «για τις προσπάθειες που καταβάλλουν ο ίδιος και η κυβέρνησή του για την καταπολέμηση των εκδηλώσεων αντισημιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει καταληκτικά η ανακοίνωση.
Νετανιάχου: Βρετανία, Γαλλία, Καναδάς «ενθαρρύνουν τους δολοφόνους της Χαμάς»
Ακόμη, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε το Παρίσι, το Λονδίνο και την Οτάβα ότι «ενθαρρύνουν τους κατά συρροή δολοφόνους της Χαμάς» να συνεχίσουν να μάχονται ατέρμονα, αφού οι ηγέτες των τριών δυτικών χωρών κατήγγειλαν τις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της ισραηλινής κυβέρνησης στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ «θέλουν το Ισραήλ να κατεβάσει τα χέρια και να αποδεχτεί ότι ο στρατός των κατά συρροή δολοφόνων της Χαμάς θα επιβιώσει, θα αναδιοργανωθεί και θα επαναλάβει, ξανά και ξανά, τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», σημείωσε ο Νετανιάχου σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, στα αγγλικά.
Με τις δηλώσεις τους, «οι τρεις ηγέτες είπαν στην πραγματικότητα ότι θέλουν να παραμείνει η Χαμάς στην εξουσία», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Ίσως πιστεύουν ότι προωθούν την ειρήνη. Όμως, όχι. Ενθαρρύνουν τη Χαμάς να συνεχίσει να μάχεται για πάντα».

Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ «να αμύνεται απέναντι στην τρομοκρατία» και ζητώντας από τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως τους ομήρους που κρατά, οι τρεις ηγέτες προειδοποίησαν την Δευτέρα ότι «δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια» απέναντι στις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της ισραηλινής κυβέρνησης. «Εάν το Ισραήλ δεν βάλει τέλος στη νέα στρατιωτική επίθεση και δεν άρει τους περιορισμούς στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, θα λάβουμε άλλα συγκεκριμένα μέτρα» απείλησαν, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.