Αν υπάρχει κάποιος που θα διεκδικούσε με αξιώσεις τον τίτλο του «πατέρα της πληροφορικής» αυτός αναμφισβήτητα θα ήταν ο Μπιλ Γκέιτς.
Ο ιδρυτής της Microsoft έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άνοδο της πληροφορικής, μια εξέλιξη που άλλαξε το μέλλον μας και άνοιξε τον δρόμο για τους φορητούς υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα, αλλά και τον τρόπο που εργαζόμαστε γενικότερα.
Το πιο πρόσφατο σημείο καμπής στην τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών αποτελεί η Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία, ημέρα με την ημέρα, καταλαμβάνει όλο και περισσότερο «χώρο» στην καθημερινότητά μας. Τα πλεονεκτήματα και οι χρήσιμες εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης αυξάνονται συνεχώς, όπως και οι ανησυχίες για το πού μπορεί να οδηγήσει εάν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά.
Μία από τις διάχυτες ανησυχίες αφορά στον μετασχηματισμό της εργασίας, όπως συμβαίνει πάντα μετά από κάθε μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα. Συγκεκριμένα, αρκετοί είναι εκείνοι που ανησυχούν για το αν θα χάσουν τις δουλειές τους γιατί η Τεχνητή Νοημοσύνη θα υποκαταστήσει τα επαγγέλματά τους.
Στις ανησυχίες αυτές κλήθηκε να απαντήσει ο Μπιλ Γκέιτς.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Indian Express», ο Mr. Microsoft μοιράστηκε τις σκέψεις του για την Τεχνητή Νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των τριών επαγγελμάτων που πιστεύει ότι δεν θα αντικατασταθούν από την επέλαση της τεχνολογίας.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Μπιλ Γκέιτς, τρία επαγγέλματα θα είναι ασφαλή από την Τεχνητή Νοημοσύνη: οι βιολόγοι, οι ειδικοί σε θέματα ενέργειας και οι προγραμματιστές.
Σύμφωνα με τον Γκέιτς, οι βιολόγοι καθοδηγούν μεγάλο μέρος της ανθρώπινης ανάπτυξης και ανακάλυψης, μέσω δημιουργικών και διαισθητικών διαδικασιών που είναι δύσκολο να κατανοήσει και να αναπαράγει η τεχνητή νοημοσύνη. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα σπουδαίο εργαλείο για την έρευνα και την ανάλυση πληροφοριών, ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξακολουθεί να είναι ικανός να συνθέτει υποθέσεις και να κάνει άλματα στη σκέψη, με αποτέλεσμα μερικές από τις μεγαλύτερες εξελίξεις στην ανθρώπινη ιστορία.
Στην περίπτωση των εμπειρογνωμόνων ενέργειας και των προγραμματιστών, η κατάσταση είναι παρόμοια. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη είναι σε μεγάλο βαθμό εξοπλισμένη για να χειρίζεται την έρευνα και τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων, εξακολουθεί να μην έχει την ικανότητα που διαθέτει ο ανθρώπινος εγκέφαλος, επιτρέποντας στους ανθρώπους να δημιουργούν περίπλοκα κομμάτια λογισμικού ή να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της παγκόσμιας ενέργειας, ειδικά σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος.
Υπάρχουν όμως και άλλες θέσεις εργασίας που είναι ασφαλείς από την τεχνητή νοημοσύνη;
Σε μια συνέντευξη με τον γνωστό αμερικανό παρουσιαστή Τζίμι Φάλον, ο Μπιλ Γκέιτς αποκάλυψε ότι οι αθλητές μπορεί επίσης να αισθάνονται ασφαλείς.
«Ξέρετε, όπως το μπέιζμπολ. Δεν θα θέλουμε να βλέπουμε υπολογιστές να παίζουν μπέιζμπολ», είπε. «Έτσι θα υπάρχουν κάποια πράγματα που θα τα κρατήσουμε για τον εαυτό μας, αλλά όσον αφορά στην κατασκευή πραγμάτων και την κίνηση πραγμάτων και την καλλιέργεια τροφίμων, με την πάροδο του χρόνου, αυτά θα είναι βασικά λυμένα προβλήματα».