Κόσμος

Στην αντεπίθεση το Χάρβαρντ – Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης Τραμπ

Το Χάρβαρντ μηνύει την κυβέρνηση Τραμπ για να σταματήσει την ομοσπονδιακή απαγόρευση εγγραφής διεθνών φοιτητών.
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
AP Photo

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανοίγει ένα νέο μέτωπο στη νομική μάχη που δίνει εναντίον της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς την Παρασκευή (23/5) κατέθεσε αγωγή στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, ως απάντηση στην ανάκληση της δυνατότητας εγγραφής διεθνών φοιτητών.

Όπως αναφέρει το CNN, η αγωγή του παλαιότερου και πλουσιότερου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η απόφαση της Πέμπτης 22 Μαΐου, του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, να διαγραφεί η σχολή από το πρόγραμμα φοιτητών και ανταλλαγής επισκεπτώνπαραβιάζει τον νόμο.

«Πρόκειται για την τελευταία πράξη της κυβέρνησης ως ξεκάθαρο αντίποινο για το Χάρβαρντ που άσκησε τα δικαιώματα της Πρώτης Τροποποίησης για την απόρριψη των απαιτήσεων της κυβέρνησης να ελέγξει τη διακυβέρνηση του Χάρβαρντ, το πρόγραμμα σπουδών και την “ιδεολογία” των καθηγητών και των φοιτητών του», σύμφωνα με αντίγραφο της καταγγελίας που παρείχε το Χάρβαρντ.

Το Χάρβαρντ ζητά από δικαστή να μπλοκάρει άμεσα τη διαταγή της υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νόεμ.

Τι σημαίνει αυτή η απόφαση για τους ξένους φοιτητές;

Οι φοιτητές που έχουν ήδη ολοκληρώσει τις σπουδές τους αυτό το εξάμηνο, θα μπορέσουν να αποφοιτήσουν κανονικά. Ωστόσο, όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει το πτυχίο τους, θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλα πανεπιστήμια, αλλιώς θα χάσουν το νομικό τους δικαίωμα να παραμείνουν στις ΗΠΑ.

Η απόφαση θα ισχύσει για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

Τι ισχύει για τους νέους ξένους φοιτητές που έγιναν δεκτοί;

Δεν θα μπορέσουν να εγγραφούν, εκτός αν η κυβέρνηση ανακαλέσει την απόφαση ή παρέμβει κάποιο δικαστήριο. Η Νόεμ έδωσε στο Χάρβαρντ διορία 72 ωρών για να συμμορφωθεί με συγκεκριμένες απαιτήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Πειθαρχικά αρχεία διεθνών φοιτητών
  • Ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα διαδηλώσεων εντός του campus

Το Χάρβαρντ αρνούνταν μέχρι τώρα να παραδώσει τα στοιχεία αυτά, δηλώνοντας ότι η ενέργεια της κυβέρνησης είναι παράνομη και υπονομεύει την ερευνητική αποστολή του ιδρύματος.

Έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν;

Η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να αφαιρεί πανεπιστήμια από το Πρόγραμμα Ανταλλαγής και Επισκεπτών Φοιτητών (SEVP), το οποίο επιτρέπει σε ξένα πανεπιστήμια να υποδέχονται διεθνείς φοιτητές. Ωστόσο, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Ένωσης Πανεπιστημίων των ΗΠΑ, Σάρα Σπράιτσερ, τέτοια αφαίρεση έχει γίνει μόνο για διοικητικούς λόγους, όπως:

  • απώλεια ακαδημαϊκής διαπίστευσης,
  • έλλειψη κατάλληλων εγκαταστάσεων,
  • μη ύπαρξη επαγγελματικού προσωπικού.

«Ποτέ δεν έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα για πολιτικούς ή ιδεολογικούς λόγους. Αυτό είναι πρωτοφανές», σημειώνει.

Πώς ξεκίνησε η διαμάχη με το Χάρβαρντ

Η διαμάχη ξεκίνησε από τον Απρίλιο, όταν το Χάρβαρντ αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις κυβερνητικές εντολές να περιορίσει τις φιλο-Παλαιστινιακές διαμαρτυρίες και να καταργήσει τις πολιτικές DEI (Διαφορετικότητα, Ισότητα, Ένταξη).

Η κυβέρνηση έχει ήδη:

  • παγώσει νέα ερευνητικά κονδύλια,
  • αφαιρέσει 450 εκατ. δολάρια σε επιχορηγήσεις από το πανεπιστήμιο,

ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι το Χάρβαρντ πρέπει να χάσει το φορολογικό του καθεστώς, κάτι που θα επηρεάσει σοβαρά τη δυνατότητα του ιδρύματος να αντλεί δωρεές από πλούσιους χορηγούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Στην Hμέρα Καριέρας της ΔΥΠΑ ο Μητσοτάκης: «Η γενιά του brain drain μετατρέπεται σε γενιά του brain gain» Chevron Left
Στην Hμέρα Καριέρας της ΔΥΠΑ ο Μητσοτάκης: «Η γενιά του brain drain μετατρέπεται σε γενιά του brain gain»
«Εκκολαπτήριο» ηγετών το Χάρβαρντ: Ποιους αρχηγούς κρατών «έβγαλε» το εμβληματικό πανεπιστήμιο - Οι 3 Έλληνες
«Εκκολαπτήριο» ηγετών το Χάρβαρντ: Ποιους αρχηγούς κρατών «έβγαλε» το εμβληματικό πανεπιστήμιο - Οι 3 Έλληνες Chevron Right