Η Ρωσία θα διαβιβάσει στην Ουκρανία ένα έγγραφο, στο οποίο θα θέτει τους όρους της για μια μακροχρόνια ειρηνευτική συμφωνία, μόλις ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των αιχμαλώτων πολέμου, ανακοίνωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Η Ρωσία και η Ουκρανία απελευθέρωσαν την Παρασκευή (23/5) 390 κρατούμενους η καθεμία και ανέφεραν ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι εντός του Σαββατοκύριακου, στη μεγαλύτερη μέχρι τώρα ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.
«Μόλις ολοκληρωθεί (η ανταλλαγή) θα είμαστε έτοιμοι να διαβιβάσουμε στην ουκρανική πλευρά το προσχέδιο της ρωσικής πλευράς, το οποίο είναι σε διαδικασία οριστικοποίησης», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι αυτό το προσχέδιο περιέχει «τους όρους μιας βιώσιμης, συνολικής και μακροχρόνιας συμφωνίας» για τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία.
Το Κίεβο θα πρέπει επίσης να προετοιμάσει ένα παρόμοιο έγγραφο, όπως συμφωνήθηκε στις συνομιλίες που είχαν οι δύο πλευρές στην Κωνσταντινούπολη, στα μέσα Μαΐου.
Σε εκείνες, τις πρώτες απευθείας διαπραγματεύσεις από το 2022, συμφωνήθηκε επίσης η ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων πολέμου από κάθε πλευρά.
Έγινε η πρώτη ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (23/5) πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή 390 αιχμαλώτων, 270 αιχμάλωτοι πολέμου και 120 πολίτες η κάθε πλευρά, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα.
Ειδικότερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας γνωστοποίησε ότι πήρε πίσω 270 στρατιωτικούς και 120 πολίτες που κρατούνταν από την Ουκρανία. Αντίστοιχα το Κίεβο πήρε πίσω τον ίδιο αριθμό ανθρώπων που κρατούνταν από τη Μόσχα.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται: «270 Ρώσοι στρατιωτικοί, όπως και 120 πολίτες, μεταξύ των οποίων και συλληφθέντες από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κάτοικοι της περιοχής του Κουρσκ, επέστρεψαν στη Ρωσία στο πλαίσιο της ανταλλαγής». Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στη Λευκορωσία, όπου τους παρέχεται ιατρική περίθαλψη.
Στο Κίεβο παραδόθηκαν επίσης 270 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου και 120 πολίτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Ζελένσκι: Αναμένουμε οι ανταλλαγές με τη Ρωσία να συνεχιστούν
Την ανταλλαγή επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε ότι γύρισαν πίσω 390 άνθρωποι από «τη ρωσική αιχμαλωσία» στην πρώτη φάση της ανταλλαγής 1.000 με 1.000 που συμφωνήθηκε με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη.
«Η πρώτη φάση της συμφωνίας ανταλλαγής 1.000 με 1.000 ολοκληρώθηκε» με τον επαναπατρισμό «390 ανθρώπων», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Χ. «Αναμένουμε ότι η ανταλλαγή θα συνεχιστεί το Σάββατο και την Κυριακή», πρόσθεσε.
«Είναι πολύ σημαντικό να επιστρέψουν όλοι όσοι βρίσκονται στην αιχμαλωσία. Ελέγχουμε κάθε επώνυμο, πληροφορίες για κάθε άτομο», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram.
«Θα συνεχίσουμε το διπλωματικό μας έργο για να καταστήσουμε τέτοια βήματα δυνατά», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η ανταλλαγή θα συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Λαβρόφ: «Όχι» στο Βατικανό ως έδρα για τις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Παρασκευή (23/5), ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απέρριψε το ενδεχόμενο της διεξαγωγής συνομιλιών Μόσχας – Κιέβου στο Βατικανό, όπως πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Λαβρόφ υπογράμμισε πως είναι «άβολο» να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ ορθόδοξων χωρών σε μια «καθολική τοποθεσία».
Παράλληλα, τόνισε ότι το προσχέδιο συμφωνίας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.
Δεν παρέλειψε επίσης να εξαπολύσει και νέα «πυρά» κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντας την Προεδρία του ως «χούντα» και υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να επιτρέψει στους ρωσόφωνους πολίτες της Ουκρανίας να παραμείνουν υπό τη «κυριαρχία» αυτής της κυβέρνησης.
«Θα ήταν έγκλημα για τη Ρωσία να το επιτρέψει», τόνισε και πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να απαιτήσει από το Κίεβο την ακύρωση νόμων που εισάγουν διακρίσεις κατά των ρωσόφωνων.