Γροθιά στο στομάχι αποτελούν οι εικόνες που έρχονται από τα φωτογραφικά πρακτορεία που καταγράφουν την μάχη των κατοίκων στην Γάζα για την επιβίωση.
O εφιάλτης που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι δεν έχει τέλος, καθώς παραμένουν αποκλεισμένοι από τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ την ίδια στιγμή τα ελάχιστα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας, λεηλατούνται πριν φτάσουν στον τελικό τους προορισμό.
Aξιωματούχοι του ΟΗΕ λένε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 500 με 600 φορτηγά με βοήθεια κάθε μέρα.
Οι παραδόσεις βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας ξανάρχισαν τη Δευτέρα για πρώτη φορά από τις 2 Μαρτίου, απέναντι στην αυξανόμενη αγανάκτηση κατά του ισραηλινού αποκλεισμού, ο οποίος προκάλεσε σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.
Σε ανακοίνωση, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανέφερε σήμερα ότι 15 από τα φορτηγά του «λεηλατήθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στο νότιο τμήμα της Γάζας, καθώς κατευθύνονταν σε αρτοποιεία».
«Η πείνα, η απελπισία και η αγωνία για το αν θα φθάσει περισσότερη επισιτιστική βοήθεια ενισχύει την επιτεινόμενη ανασφάλεια», δήλωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ καλώντας τις ισραηλινές αρχές να «επιτρέψουν την είσοδο πολύ περισσότερων φορτίων με ανθρωπιστική βοήθεια και πιο γρήγορα».
Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν λίγο φρέσκο ψωμί για τις οικογένειές τους. Σε φούρνο στην νότια Γάζα έχει ξεκινήσει η παραγωγή, μετά από εβδομάδες αδράνειας, προσφέροντας κάποια ψήγματα ελπίδας στους κατοίκους του θύλακα.
«Αυτό το ψωμί συναντάται παραδοσιακά στην Γάζα, αλλά συμβολικά, η μυρωδιά του φρέσκου ψωμιού είναι η μυρωδιά της ελπίδας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βλάντιμιρ Γιόφτσεφ, του Πάγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.
Δείτε εικόνες από τη Γάζα:




