Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας το τελευταίο 24ωρο για το χαστούκι της συζύγου του Μπριζίτ. Ωστόσο τα πραγματικά προβλήματα για τον Γάλλο Πρόεδρο είναι άλλα και πολύ σοβαρότερα – πέρα από έναν «συζυγικό καβγά» ή όπως ισχυρίστηκε ο Εμανουέλ Μακρόν… ένα «αστειάκι που κάνουν συχνά».
Ο Φρανσουά Μπαϊρου, τον οποίο όρισε στην πρωθυπουργία της Γαλλίας ο Μακρόν, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του προηγούμενου «εκλεκτού» Μισέλ Μπαρνιέ τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν έχει καταφέρει να βρει τις λύσεις στα καίρια οικονομικά ζητήματα, παραμένει εγκλωβισμένος στα ίδια αδιέξοδα με τον προκάτοχό του, χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο – αλλά με πρόσκαιρες και ασταθείς συμμαχίες – και με σκάνδαλα – είτε δικά του, είτε συνεργατών του Μακρόν – που αποδυναμώνουν περαιτέρω τη θέση του.
Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα υπέρογκο έλλειμα και τη διαρκή αύξηση του χρέους, η εφαρμογή του προϋπολογισμού (που πέρασε παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο) παραμένει στον αέρα, οι αγρότες κατεβαίνουν στους δρόμους και το ελεγκτικό συνέδριο της χώρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική κατάσταση του κοινωνικού κράτους.
Συγκεκριμένα, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η ανώτατη ελεγκτική αρχή της Γαλλίας ανέφερε ότι οι κοινωνικές δαπάνες έχουν ξεφύγει «εκτός ελέγχου» και προειδοποιεί ότι μια κρίση ρευστότητες θα μπορούσε να επηρεάσει την καταβολή επιδομάτων ήδη τα επόμενα χρόνια, πλήττοντας την ικανότητα της Γαλλίας να δανείζεται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Μόνο για φέτος η γαλλική κυβέρνηση αναζητά περικοπές 40 δισεκατομμυρίων ευρώ και ο Μπαϊρου έφτασε στο σημείο να προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον προϋπολογισμό. Υπογράμμισε δε πως η Γαλλία βρίσκεται σε μια «επικίνδυνη παγίδα» υπέρογκου δημόσιου χρέους και δεν μπορεί να εξυπηρετεί 100 δισεκ. τόκους ετησίως, ένα μέγεθος που ισοδυναμεί με τους προϋπολογισμούς για την εκπαίδευση και την άμυνα μαζί.
Πολλά από τα μέτρα που παρουσιάστηκαν έχουν βρει ελάχιστη πολιτική υποστήριξη και χωρίς πλειοψηφία, η γαλλική κυβέρνηση εξαρτάται πλήρως από την «καλή θέληση» των Σοσιαλιστών, στο εσωτερικό των οποίων υπάρχουν σοβαρές διαμάχες σχετικά με τα όρια υποστήριξης της κυβέρνησης Μπαϊρού και θα μπορούσαν να τον εγκαταλείψουν ανά πάσα ώρα και στιγμή σε μια πρόταση μομφής. Το ίδιο εξάλλου συνέβη και στην κυβέρνηση Μπαρνιέ, η οποία ήταν «όμηρος» της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν.
► «Θερμό» επεισόδιο για το ζεύγος Μακρόν – Το «χαστούκι» της Μπριζίτ μπροστά στις κάμερες
Πάνω από 22 δισ. η τρύπα στα κρατικά ταμεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης κατέγραψε έλλειμμα 15,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2024 με τις επίσημες κυβερνητικές προβλέψεις να αναφέρουν πως για το 2025 η «τρύπα» θα ανέλθει σε 22,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα το Ελεγκτικό Συνέδριο σημειώνει πως αυτή η εκτίμηση μάλλον υποτιμά το πραγματικά μέγεθος του ελλείμματος, υπογραμμίζοντας πως θα είναι μεγαλύτερο, καθώς οι κυβερνητικές εκτιμήσεις βασίζονται σε «υπεραισιόδοξες» προβλέψεις για την ανάπτυξη και τα έσοδα από τη φορολογική πολιτική.
«Πρέπει να ξαναπάρουμε τον έλεγχο. Τα τελευταία χρόνια, και ιδίως το 2023 και το 2024, έχουμε χάσει τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και πρώην Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Στο 5,8% το έλλειμμα, πάνω από 113% το χρέος
Υπενθυμίζεται πως το έλλειμμα της Γαλλίας ανήλθε στο 5,8% του ΑΕΠ το 2024, πολύ πάνω από το όριο του 3% που ορίζουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για αυτό βρίσκεται σε καθεστώς ελέγχου. Η γαλλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να το μειώσει στο 5,4% του ΑΕΠ το 2025 και να το επαναφέρει στο όριο του 3% έως το 2029. Την ίδια στιγμή το χρέος ανήλθε στο 113% το 2024 και εκτιμάται πως η ανοδική του τάση θα συνεχιστεί, φτάνοντας στο 116% το 2025 και σε πάνω από 118% το 2026.
Το ΔΝΤ, σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε πως η Γαλλία θα πρέπει να μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες και να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού της συστήματος, ώστε να συγκρατήσει το τεράστιο έλλειμμα. Από την πλευρά του το Ελεγκτικό Συνέδριο στην έκθεσή του καλεί επίσης τη γαλλική κυβέρνηση να επανεξετάσει τις περικοπές στις υποχρεωτικές εισφορές των εργοδοτών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και τον περιορισμό του «ακριβού παραϊατρικού προσωπικού».
Όπως τόνισε το ΔΝΤ, αναμένει από τη γαλλική κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα, καθώς χωρίς αυτά το έλλειμμα θα μπορούσε να φτάσει στο 6% και το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται. Αμφισβητώντας έμμεσα την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού προγράμματος, σημείωσε πως η Γαλλία χρειάζεται ένα «αξιόπιστο και καλά σχεδιασμένο πακέτο μέτρων» που θα επικεντρώνεται στον εξορθολογισμό των δαπανών, με επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας μόνο σε όσους τα χρειάζονται περισσότερο.
► «Κάναμε πλάκα, όπως συχνά» – Η πρώτη αντίδραση Μακρόν μετά το χαστούκι από την Μπριζίτ