Ως «καλό τηλεφώνημα» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πάολα Πινό, την επικοινωνία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με επίκεντρο τους δασμούς.
Παράλληλα επιβεβαίωσε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, με την ίδια, μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, να τονίζει πως οι διαπραγματεύσεις είναι «περίπλοκες και απαιτούν χρόνο».
Όμως, όπως υπογράμμισε, το θετικό στοιχείο είναι η δέσμευση και από τις δύο πλευρές για συνέχιση του διαλόγου, ενώ σήμερα θα συνεχιστούν οι συνομιλίες των δύο πλευρών.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής για θέματα Εμπορίου, Όλαφ Γκιλ, απέφυγε να σχολιάσει τις επικριτικές δηλώσεις του κ. Τραμπ σχετικά με τον αργό ρυθμό των συνομιλιών και την πρόθεσή του να αυξήσει κατά 50% τους δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα.
«Η Παρασκευή είναι παρελθόν», ανέφερε , εστιάζοντας στη θετική τροπή που σύμφωνα με τα όσα είπε, έχουν πάρει οι επαφές μεταξύ του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εμπορίου Μάρο Σέφκοβιτς και του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ.
Ο κ. Γκιλ επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταθέσει πρόταση για αμοιβαία κατάργηση των δασμών και παράλληλα συνεχίζει να εργάζεται πάνω σε πιθανά αντίμετρα, σε περίπτωση κλιμάκωσης.
Αναφορικά με την 6η Ιουλίου, ημερομηνία που έθεσε η Ουάσιγκτον ως καταληκτική, διευκρίνισε ότι αυτή σχετίζεται με την πάροδο των 90 ημερών από το ευρωπαϊκό μορατόριουμ στους δασμούς, υπογραμμίζοντας πως η επιλογή της ημερομηνίας έγινε μονομερώς από τις ΗΠΑ.