Ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας, ακόμη και εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται πηγές κοντά στον Αμερικανό Πρόεδρο. Όπως ισχυρίστηκαν η απογοήτευσή του σχετικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αυξηθεί εξαιτίας της συνέχισης των επιθέσεων στην Ουκρανία, αλλά και της αργής προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Σύμφωνα με μία από τις πηγές, οι πιθανές νέες κυρώσεις δεν θα περιλαμβάνουν τραπεζικούς περιορισμούς, ωστόσο εξετάζονται άλλα μέτρα που θα μπορούσαν ασκήσουν πίεση στον Ρώσο ηγέτη για να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ένα προτεινόμενο 30ήμερο κατάπαυσης του πυρός, το οποίο υποστηρίζει η Ουκρανία αλλά η Ρωσία απορρίπτει εδώ και καιρό.
Μιλώντας την Κυριακή, ο Τραμπ παραδέχθηκε πως σκέφτεται «απολύτως» την επιβολή κυρώσεων: «Σκοτώνει πολύ κόσμο», είπε για τον Πούτιν. «Δεν ξέρω τι του συνέβη. Τι στο καλό του συνέβη;», τόνισε. «Τον ξέρω πολλά χρόνια, πάντα τα πηγαίναμε καλά, αλλά τώρα εκτοξεύει ρουκέτες και σκοτώνει ανθρώπους. Δεν μου αρέσει καθόλου», ανέφερε και πρόσθεσε: «Την ώρα που συζητάμε, εκείνος βομβαρδίζει το Κίεβο και άλλες πόλεις. Δεν μου αρέσει καθόλου.»
Απαντώντας, το Κρεμλίνο τόνισε ότι οι επιθέσεις αποτελούσαν αντίποινα για ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικό έδαφος και απέδωσε την αντίδραση του Τραμπ σε «συναισθηματική υπερφόρτωση», ευχαριστώντας τον παράλληλα για τις προσπάθειές του και τον μεσολαβητικό του ρόλο για την επίτευξη της ειρήνης.
Πιο πιθανό είναι ο Τραμπ να αποχωρήσει από τις συνομιλίες
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρά τις διαρροές περί πιθανών κυρώσεων, εκτιμάται πως τελικά είναι πολύ πιθανό να μην προχωρήσει σε οποιοδήποτε μέτρο κατά της Ρωσίας. Παρότι η ενόχλησή του για την έλλειψη προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες είναι δεδομένη, η πιθανότερη αντίδρασή του είναι να τις εγκαταλείψει εντελώς εάν δεν υπάρξει σύντομα κάποιο αποτέλεσμα.
Παραμένει ασαφές τι θα συμβεί αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη διαδικασία ειρήνευσης και αν ο Τραμπ θα συνεχίσει τη στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία. «Ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν σαφής ότι επιθυμεί μια ειρηνευτική συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ. «Παράλληλα, έχει φροντίσει έξυπνα να κρατήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά».
«Από τα λόγια του φαίνεται πως ο Πρόεδρος Τραμπ αρχίζει να καταλαβαίνει τον Πούτιν», δήλωσε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Ουίλιαμ Τέιλορ. «Το ερώτημα είναι αν θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα — αν θα τον τιμωρήσει με κυρώσεις».
Οι τρεις παράγοντες που ορίζουν τη στάση του Τραμπ
Σύμφωνα με πηγές, τρεις βασικές πεποιθήσεις επηρεάζουν τις αποφάσεις του Τραμπ: η αντιπάθεια προς τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την κλιμάκωση, η άποψη ότι νέες κυρώσεις δεν θα περιορίσουν τη ρωσική πολεμική ικανότητα αλλά θα βλάψουν τις οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ–Ρωσίας και η πεποίθηση ότι ο Πούτιν θα τερμάτιζε τον πόλεμο από προσωπική διάθεση προς τον ίδιο.
Όμως η απροθυμία του Πούτιν να συναινέσει σε κατάπαυση του πυρός – ιδίως μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία τους την περασμένη εβδομάδα – έχει αλλάξει τη γνώμη του Τραμπ. Σύμφωνα με το Wall Street Journal, αμέσως μετά ο Τραμπ είπε στον Ζελένσκι και στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν πιστεύει πια πως ο Πούτιν θέλει ειρήνη. Ήταν η πρώτη φορά που πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωνε κάτι τέτοιο, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως εάν οι δύο πλευρές δεν αποφασίσουν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν οριστικά τις προσπάθειες για μεσολάβηση. Όπως τόνισε και ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, Μάρκο Ρούμπιο, οι ΗΠΑ έχουν να ασχοληθούν με πολύ σημαντικότερα ζητήματα από την Ουκρανία, και κάθε δολάριο που πηγαίνει στο Κίεβο στερεί ζωτικούς πόρους από άλλα κρίσιμα πεδία αμερικανικών συμφερόντων.