Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ ασκεί ο Έλον Μασκ.
Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, που είχε αναλάβει να περιορίσει δραστικά τις δαπάνες του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ αλλά πρόσφατα αποχώρησε για να επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις του, επέκρινε το «μεγάλο και όμορφο» νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που προωθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λόγω της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος που θα επιφέρει.
«Απογοητεύτηκα βλέποντας αυτό το νομοσχέδιο των μαζικών δαπανών που, ειλικρινά, θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα», δήλωσε ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News. Ένα μέρος της συνέντευξης μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτη 28/5.
Το «μεγάλο και ωραίο» νομοσχέδιο, όπως το αποκαλεί ο Τραμπ, συζητιέται αυτήν την περίοδο στο Κογκρέσο. Στόχος είναι να εφαρμοστούν ορισμένες από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, όπως οι κολοσσιαίου ύψος «φοροεπιστροφές Τραμπ» τις οποίες είχε εγκρίνει κατά την πρώτη θητεία του αλλά θα λήξουν στο τέλος του έτους. Σύμφωνα με μια ανάλυση του ανεξάρτητου Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το νομοσχέδιο αυτό θα αυξήσει το ομοσπονδιακό έλλειμμα, που ήδη φτάνει τα 36,2 τρισ. δολάρια, κατά 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Elon Musk in new interview: “I was disappointed to see the massive spending bill, frankly, which increases the budget deficit and undermines the work the DOGE team is doing. I think a bill could be big, or it could be beautiful—I don’t know if it can be both.” pic.twitter.com/DnyjHN7xCY
— Sawyer Merritt (@SawyerMerritt) May 28, 2025
«Πιστεύω ότι ένας νόμος μπορεί να είναι μεγάλος ή μπορεί να είναι ωραίος. Αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να είναι και τα δύο» τόνισε ο Μασκ στη συνέντευξη στο CBS News, που θα μεταδοθεί στο σύνολό της την Κυριακή.
«Χειρότερη απ’ όσο νόμιζα η γραφειοκρατία»
Σε άλλη συνέντευξη, στην εφημερίδα Washington Post, ο ιδιοκτήτης της Tesla μίλησε για το πέρασμά του από την Ουάσινγκτον και την αποστολή του στην υπηρεσία DOGE, στην οποία ο Τραμπ είχε αναθέσει να περικόψει τις κρατικές δαπάνες. «Η ομοσπονδιακή γραφειοκρατία είναι χειρότερη απ’ όσο νόμιζα. Ήξερα ότι υπάρχουν προβλήματα, όμως πραγματικά δίνεις μάχη για να προσπαθήσεις να βελτιώσεις την κατάσταση στην Ουάσινγκτον», υποστήριξε.
Ο επιχειρηματίας βρέθηκε σε πρώτο πλάνο κατά τις πρώτες εβδομάδες της δεύτερης θητείας του Τραμπ. Στα τέλη Απριλίου όμως ανακοίνωσε ότι αποχωρεί για να επικεντρωθεί περισσότερο στις επιχειρήσεις του, ιδίως στην Tesla. Λίγες ημέρες αργότερα παραδέχτηκε ότι η DOGE δεν πέτυχε τους αρχικούς στόχους της, παρά την απόλυση χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων και τη διάλυση ή τη μείωση του μεγέθους πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
Στην Washington Post ο Μασκ είπε ότι θα συνεχίσει το έργο του στην DOGE αλλά θα επικεντρωθεί πλέον στη βελτίωση των πληροφοριακών συστημάτων του ομοσπονδιακού κράτους και όχι στη μείωση του προσωπικού του.