Με λόγια που προκάλεσαν αίσθηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχολίασε για πρώτη φορά δημόσια τη διάγνωση του Τζο Μπάιντεν με επιθετικό καρκίνο του προστάτη, αφήνοντας στην άκρη κάθε διάθεση συμπόνιας.
Μιλώντας μετά την κοινή του συνέντευξη Τύπου με τον Έλον Μασκ, ο Τραμπ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου.
«Ο Μπάιντεν υπήρξε ένα μέτριο άτομο σε όλη του τη ζωή. Όχι έξυπνος, αλλά κάπως φαύλος – θα το πω. Αν τον λυπάστε, μην το κάνετε τόσο εύκολα. Είναι ύπουλος. Πλήγωσε πολλούς ανθρώπους – και πολιτικά και προσωπικά. Οπότε, όχι, δεν τον λυπάμαι».
Η δήλωση αυτή ήρθε λίγες ημέρες μετά τη δημόσια ανακοίνωση ότι ο Μπάιντεν διαγνώστηκε με σοβαρή και επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη.
Αρχικά, ο Τραμπ είχε εμφανιστεί πιο συγκρατημένος, γράφοντας στο Truth Social ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Μελάνια «λυπούνται βαθιά για την κατάσταση της υγείας του Μπάιντεν».
Είχε προηγηθεί και άλλη δήλωσή του, στην οποία υπονοούσε ότι η διάγνωση δεν ήταν τόσο πρόσφατη όσο παρουσιάστηκε:
«Εκπλήσσομαι που το κοινό δεν είχε ενημερωθεί νωρίτερα. Παίρνει καιρό για να φτάσει κανείς στο στάδιο 9…», είχε σχολιάσει δηκτικά ο Τραμπ, ενισχύοντας τις φήμες ότι το επιτελείο του Μπάιντεν απέκρυπτε επί μήνες τη σοβαρότητα της κατάστασης, εν μέσω προεκλογικής περιόδου.