Σε σκηνικό τρόμου μετατράπηκε διαδήλωση στο Μπόλντερ του Κολοράντο, όταν σημειώθηκε επίθεση που η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) χαρακτήρισε ξεκάθαρα ως «στοχευμένη τρομοκρατική ενέργεια». Το περιστατικό σημειώθηκε χθες Κυριακή (1/6), σε διαμαρτυρία υπέρ της απελευθέρωσης των ισραηλινών ομήρων που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας.
Ειδικότερα, ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI, η ομοσπονδιακή αστυνομία) Κας Πατέλ αναφέρθηκε μέσω X σε «στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση». Ο αρχηγός της αστυνομίας στην Μπόλντερ, ο Στίβεν Ρέντφερν, φάνηκε πιο συγκρατημένος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Reports of a deadly attack against pro-Israel protestors in Boulder, Colorado
Allegedly a Molotov Cocktail thrown with multiple killed
THIS COMES ON THE SAME DAY THE THE MEDIA SPREAD A BLOOD LIBEL
Jews are not safe in America right now
— Shaun Maguire (@shaunmmaguire) June 1, 2025
«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω προς το παρόν ότι (η ενέργεια) είχε στόχο συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων», είπε. «Οι πρώτες κλήσεις ανέφεραν πως υπήρχε άνδρας που ήταν οπλισμένος και ότι άνθρωποι καίγονταν. Οι αστυνομικοί μας έφθασαν πολύ γρήγορα επιτόπου. Όταν φθάσαμε βρήκαμε αρκετούς τραυματίες με εγκαύματα και άλλα τραύματα», εξήγησε ο κ. Ρέντφερν.
«Τα θύματα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία. Ύποπτος υποδείχθηκε στους αστυνομικούς μας επιτόπου, που τον συνέλαβαν αμέσως και τον έθεσαν υπό κράτηση» χωρίς να προβληθεί αντίσταση, συνέχισε.
Σύμφωνα με την αστυνομία στην Μπόλντερ, πόλη περίπου 100.000 κατοίκων κάπου 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ντένβερ, υπάρχουν τουλάχιστον έξι τραυματίες, κάποιοι σε πιο σοβαρή κατάσταση.
Η ισραηλιτική οργάνωση ADL (Anti-Defamation League) έκανε λόγο από την πλευρά της για «επίθεση» κατά τη διάρκεια «εβδομαδιαίας συγκέντρωσης μελών της εβραϊκής κοινότητας που τρέχουν, ή κάνουν πορείες, για τους ομήρους που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου» 2023 στο νότιο Ισραήλ, όταν έγινε η άνευ προηγουμένου έφοδος της Χαμάς που υπήρξε έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο δράστης της επίθεσης σε διαδήλωση στο Κολοράντο
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, άνδρας θεάθηκε να εκσφενδονίζει κάτι που έμοιαζε με κοκτέιλ μολότοφ εναντίον ομάδας διαδηλωτών για τους ομήρους.
Σε βίντεο που κυκλοφορεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και μοιάζει να γυρίστηκε με κινητό τηλέφωνο τη στιγμή της επίθεσης, διακρίνεται άνδρας, γυμνόστηθος, με δυο μπουκάλια στα χέρια και φλόγες σε χώρο με γρασίδι. Φωνάζει μεταξύ άλλων «η Παλαιστίνη είναι ελεύθερη».
BOULDER, COLORADO – Apparent video shows the suspect in the targeted terror attack holding Molotov cocktails. pic.twitter.com/3LgCGji7tq
— AZ Intel (@AZ_Intel_) June 1, 2025
Terror attack in Boulder, Colorado against jewish and activist during a “Run for their lives” to release the hostages held by Hamas in Gaza.
Injured on scene including children.
This what “globalize the intifada” means. Terror attack after terror attack. pic.twitter.com/sRzdlES9lH
— Jonathan Elkhoury- جوناثان الخوري (@Jonathan_Elk) June 1, 2025
«Πληροφορηθήκαμε με λύπη ότι ρίχτηκε εμπρηστικός μηχανισμός εναντίον συμμετεχόντων στην πορεία ‘Run for Their Lives’ (σ.σ. ‘τρέξτε για τη ζωή τους’) ενώ ευαισθητοποιούσαν την κοινή γνώμη για την υπόθεση των ομήρων που συνεχίζουν πάντα να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η εβραϊκή κοινότητα στην Μπόλντερ σε ανακοίνωσή της. «Είμαστε με όλη μας την καρδιά στο πλευρό όσων έγιναν μάρτυρες αυτής της φρικιαστικής επίθεσης και προσευχόμαστε οι τραυματίες να αναρρώσουν γρήγορα».
Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «ενημερώθηκε» για το γεγονός στην Μπόλντερ.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο τόνισε μέσω X πως «προσεύχεται για τα θύματα αυτής της στοχευμένης τρομοκρατικής επίθεσης» και πρόσθεσε ότι «η τρομοκρατία δεν έχει θέση στη σπουδαία χώρα μας».
«Η τρομοκρατία εναντίον των εβραίων δεν σταματά στα σύνορα της Γάζας — καίει ήδη τους δρόμους της Αμερικής», υπερθεμάτισε ο Ντάνι Ντάνον, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη. «Σήμερα στο Μπόλντερ, στο Κολοράντο, Εβραίοι έκαναν πορεία με ηθικό και ανθρώπινο αίτημα: να επιτρέψουν οι όμηροι. Σε αντίδραση, οι εβραίοι διαδηλωτές υπέστησαν βάρβαρη επίθεση, με τον δράστη να τους πετάει κοκτέιλ μολότοφ. Μην απατάσθε: δεν πρόκειται για πολιτική διαδήλωση αλλά για τρομοκρατία. Ο καιρός για δηλώσεις έχει παρέλθει. Είναι καιρός να ληφθούν σθεναρά μέτρα εναντίον των υποκινητών, όπου κι αν βρίσκονται».
Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε πως παρακολουθεί την υπόθεση και ότι δράστης θα διωχθεί με «όλη την ισχύ του νόμου».
Δυο εργαζόμενοι στην πρεσβεία του Ισραήλ στις ΗΠΑ –άνδρας και γυναίκα– σκοτώθηκαν από σφαίρες την 21η Μαΐου κοντά στο εβραϊκό μουσείο της αμερικανικής πρωτεύουσας Ουάσιγκτον. Ο οπλοφόρος, που φώναξε «λευτεριά στην Παλαιστίνη», συνελήφθη και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τους φόνους.