Κόσμος

Live: Η πρόταση της Ρωσίας για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία – Συμφωνία για ανταλλαγή 6.000 νεκρών στρατιωτών και νεαρών αιχμαλώτων

Μέσα σε μια ώρα ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος συνομιλιών Μόσχας - Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη. Όλες οι εξελίξεις.

Στην Κωνσταντινούπολη διεξήχθη ο δεύτερος γύρος απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών συναντήθηκαν για να καταθέσει η μια στην άλλη τις θέσεις της σχετικά με μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τερματισμού του πολέμου. Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν σε χρόνο εξπρές, με τους εκπροσώπους της Μόσχας και του Κιέβου να μένουν στην αίθουσα μόλις μια ώρα.

Τα βασικότερα σημεία των σημερινών συνομιλιών

  • Η ρωσική και ουκρανική αντιπροσωπεία ολοκλήρωσαν μέσα σε περίπου μια ώρα τη σημερινή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Μόσχα και Κίεβο παρέδωσαν υπομνήματα με τις θέσεις τους για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός.
  • Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια ακόμη ανταλλαγή τραυματισμένων κρατουμένων, έως 25 ετών, την μεγαλύτερη ως τώρα, όπως ειπώθηκε, αλλά και στην παράδοση περίπου 6.000 σορών στρατιωτών.
  • Η Ουκρανία πρότεινε μια νέα συνάντηση με τη Ρωσία, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα μιας τριμερούς συνάντησης με τη συμμετοχή Πούτιν, Τραμπ και Ζελένσκι. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ανακοίνωση των συνομιλιών δήλωσε πως θα εργαστεί για να φιλοξενήσει μια τέτοια συνάντηση κορυφής.
  • Η Ρωσία στο υπόμνημά της, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, παρουσίασε ένα λεπτομερές σχέδιο για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός, χωρίς ωστόσο να δοθούν περαιτέρω διευκρινήσεις για τους όρους θέτει. Σε αυτό το πλαίσιο απέρριψε η ρωσική αντιπροσωπεία απέρριψε την πρόταση των Ουκρανών για μια «άνευ όρων κατάπαυση του πυρός».
  • Επιπλέον η Μόσχα πρότεινε μια ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός – 2 ή 3 ημερών – σε συγκεκριμένες περιοχές, ώστε να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η ανταλλαγή αιχμαλώτων και σορών που αποφασίστηκε.
  • Η Ουκρανία ζήτησε από τη Ρωσία την απελευθέρωση όλων των «απαχθέντων» παιδιών, με τη Μόσχα να αρνείται κατηγορηματικά αυτό τον όρο. Όπως τόνισε η ρωσική αντιπροσωπεία, τα παιδιά σε καμία περίπτωση δεν είναι χιλιάδες, όπως ισχυριζόταν αρχικά το Κίεβο, και δεν έχουν απαχθεί. Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν οι Ρώσοι, πρόκειται για παιδιά που διασώθηκαν από τις εμπόλεμες ζώνες και εάν διαπιστωνόταν πως υπήρχε οικογένεια τότε επιστρέφονταν. Τα παιδιά που συνεχίζουν και βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος είναι αυτά για τα οποία δεν βρέθηκαν συγγενείς. Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας δήλωσε πως το Κίεβο παρέδωσε τελικά μια λίστα με 339 ονόματα παιδιών, τα στοιχεία των οποίων θα εξεταστούν και εάν ταυτοποιηθούν και βρίσκονται όντως σε ρωσικό έδαφος, τότε η Μόσχα θα εργαστεί για να επιστρέψουν στην Ουκρανία.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο Live Blog του iEidiseis

LIVE

19:11:34

Η δήλωση Μεντίνσκι για τα «χαμένα παιδιά»

Η επανένωση των παιδιών με τις οικογένειές τους είναι «θέμα τιμής» για τη Ρωσία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Μόσχας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, σχολιάζοντας τα αιτήματα του Κιέβου για την επιστροφή όλων των παιδιών, που κατά τους Ουκρανούς, έχουν «απαχθεί» από τη Ρωσία.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ουκρανία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι η ομάδα του έλαβε μια λίστα με ονόματα παιδιών που το Κίεβο θέλει να επιστραφούν. «Δεν είναι ενάμιση εκατομμύριο, δεν είναι 20.000. Έχει 339 ονόματα», δήλωσε ο Μεντίνσκι.

Η ρωσική πλευρά θα την εξετάσει διεξοδικά για να διαπιστώσει εάν αυτά τα παιδιά βρίσκονται όντως στη χώρα. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, περίπου 150 ανήλικοι, η εξαφάνιση των οποίων είχε προηγουμένως αποδοθεί στη Μόσχα, βρέθηκαν τελικά στη Γερμανία. «Το ζήτημα της απαγωγής παιδιών είναι μια παράσταση που στήνουν οι ουκρανικές αρχές και στοχεύει να συγκινήσει τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Μεντίνσκι. «Αυτή η επαίσχυντη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων πρέπει να σταματήσει».

18:51:50

Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας: Η Ρωσία απέρριψε ξανά μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός (Βίντεο)

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας και εκ των επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας δήλωσε πως η Μόσχα απέρριψε εκ νέου μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.

Σημειώνεται πως η Μόσχα, κατά τις σημερινές συνομιλίες, κατέθεσε ένα υπόμνημα για τους όρους που θέτει ώστε να υπάρξει μια κατάπαυση πυρός. Όπως έχει υπογραμμίσει η «άνευ όρων» συμφωνία επί του θέματος δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, καθώς το μόνο που έχει ως στόχο είναι να κερδίσει χρόνο το Κίεβο ώστε να επανεξοπλιστεί και να ανασυνταχθεί, σε μια περίοδο που οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν και καταγράφουν εδαφικά κέρδη στα πεδία των μαχών.

18:39:29

Τα βασικότερα σημεία των σημερινών συνομιλιών

► Η ρωσική και ουκρανική αντιπροσωπεία ολοκλήρωσαν μέσα σε περίπου μια ώρα τη σημερινή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Μόσχα και Κίεβο παρέδωσαν υπομνήματα με τις θέσεις τους για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός.

► Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια ακόμη ανταλλαγή τραυματισμένων κρατουμένων, έως 25 ετών, αλλά και στην παράδοση περίπου 6.000 σορών στρατιωτών.

► Η Ουκρανία πρότεινε μια νέα συνάντηση με τη Ρωσία, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα μιας τριμερούς συνάντησης με τη συμμετοχή Πούτιν, Τραμπ και Ζελένσκι. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ανακοίνωση των συνομιλιών δήλωσε πως θα εργαστεί για να φιλοξενήσει μια τέτοια συνάντηση κορυφής.

► Η Ρωσία στο σχέδιό της, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, παρουσίασε ένα λεπτομερές σχέδιο για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός, χωρίς ωστόσο να δοθούν περαιτέρω διευκρινήσεις για τους όρους θέτει. Επιπλέον η Μόσχα πρότεινε μια ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός – 2 ή 3 ημερών – σε συγκεκριμένες περιοχές, ώστε να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η ανταλλαγή αιχμαλώτων και σορών που αποφασίστηκε.

► Η Ουκρανία ζήτησε από τη Ρωσία την απελευθέρωση όλων των «απαχθέντων» παιδιών, με τη Μόσχα να αρνείται κατηγορηματικά αυτό τον όρο. Όπως τόνισε η ρωσική αντιπροσωπεία τα παιδιά σε καμία περίπτωση δεν είναι χιλιάδες και δεν έχουν απαχθεί. Αντίθετα, όπως τονίζουν οι Ρώσοι, διασώθηκαν από τις εμπόλεμες ζώνες και εάν υπήρχε οικογένεια επιστρέφονταν. Τα παιδιά που συνεχίζουν και βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος είναι αυτά για τα οποία δεν βρέθηκε κάποια οικογένεια. Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας δήλωσε πως θα εργαστούν για την επιστροφή όλων των παιδιών, εάν υπάρξει σχετική ταυτοποίηση. 

18:29:52

Κίεβο: Η σημαντικότερη πρόοδος έγινε στο ανθρωπιστικό μέτωπο της σύγκρουσης

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ουμέροφ επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν να επιστρέψουν τις σορούς 6.000 πεσόντων στρατιωτών η καθεμία. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Κισλίτσα δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε ένα σημείο όπου μπορούν να επιτευχθούν συγκεκριμένα ανθρωπιστικά αποτελέσματα.

Αυτό σύμφωνα με το Κίεβο ήταν και το σημαντικότερο αποτέλεσμα των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, δηλαδή οι αποφάσεις στο ανθρωπιστικό μέτωπο και στη συμφωνία για ανταλλαγές αιχμαλώτων και νεκρών. Όπως επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν να ανταλλάξουν σοβαρά τραυματισμένους αιχμαλώτους πολέμου ηλικίας 18 έως 25 ετών.

18:25:16

Ζελένσκι: Δεν πρέπει να επιτραπεί στον Πούτιν να αποφασίζει ποιος μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

«Το κλειδί για διαρκή ειρήνη είναι σαφές: ο επιτιθέμενος δεν πρέπει να λάβει καμία ανταμοιβή για τον πόλεμο. Ο Πούτιν δεν πρέπει να λάβει τίποτα που θα δικαιολογούσε την επιθετικότητά του. Οποιαδήποτε ανταμοιβή θα του έδειχνε μόνο ότι ο πόλεμος αποδίδει», δήλωσε ο Ζελένσκι από τη Λιθουανία, όπου συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής των Σκανδιναβικών χωρών.

«Αν ο Πούτιν αποφασίσει ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τότε το μόνο που θα συμβεί είναι να αυξηθεί η όρεξη της Ρωσίας για πόλεμο», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι να τερματιστεί εντελώς «επιθετικότητα της Ρωσίας».

18:03:20

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος: «Καμιά σημαντική πρόοδος, μόνο μικρά βήματα»

Η Ρωσία και η Ουκρανία δεν έχουν επιτύχει καμία σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, δήλωσε στους Financial Times ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Μόνο μικρά βήματα όπως περιμέναμε».

17:58:53

Ο Ερντογάν θέλει να φιλοξενήσει συνάντηση με Πούτιν, Ζελένσκι και Τραμπ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι ελπίζει να φιλοξενήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ντόναλντ Τραμπ στην Τουρκία.

Λέει ότι η Τουρκία θα κάνει βήματα προς μια συνάντηση ηγετών μετά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως «εξαιρετικό».

17:54:10

Κίεβο: Οι Ρώσοι μας έδωσαν το έγγραφο τελευταία στιγμή, δεν προλάβαμε να δούμε τις θέσεις τους

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Σεργκέι Κισλίτσα, δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά εξακολουθεί να απορρίπτει μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία επέκρινε επίσης για άλλη μια φορά τη Ρωσία επειδή δεν επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν σε αυτήν τη συνάντηση ή στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα.

Όπως τόνισε το Κίεβο υπάρχει ανάγκη για κάποιον που να παρακολουθεί τις συνομιλίες και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η καταλληλότερη για αυτό. Παράλληλα οι Ουκρανοί ανέφεραν ότι έλαβαν το έγγραφο με τις ρωσικές θέσεις κατά την έναρξη της συνάντησης, επομένως δεν μπορούσαν να εξετάσουν την πρόταση και να δουν τι απαιτούσε η Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση τονίζουν πως η βάση για την πρόοδο είναι η άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. «Όταν τα όπλα σωπάσουν, μπορούμε να συζητήσουμε».

17:38:50

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι πρότεινε κατάπαυση του πυρός για 2-3 ημέρες σε ορισμένες περιοχές

Ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ο οποίος ηγείται της αντιπροσωπείας της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις, μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε:

  • Η Ρωσία και η Ουκρανία αντάλλαξαν μνημόνια με όρους ειρηνευτικής διευθέτησης.
  • Το υπόμνημα της Μόσχας περιέχει σαφή και λεπτομερή βήματα για την επίτευξη πλήρους κατάπαυσης του πυρός.
  • Οι πλευρές συμφώνησαν για τη μεγαλύτερη ανταλλαγή των τραυματισμένων αιχμαλώτων, κάτω των 25 ετών. 
  • Η Μόσχα θα παραδώσει επίσης περισσότερες από 6.000 σορούς στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα.
  • Η Ρωσία πρότεινε κατάπαυση του πυρός για δύο έως τρεις ημέρες σε ορισμένες περιοχές, ώστε να μπορέσει να γίνει η παράδοση των σορών.
  • Η Μόσχα και το Κίεβο θα δημιουργήσουν μια επιτροπή για την ανταλλαγή βαριά τραυματισμένων στρατιωτών χωρίς πολιτικές αποφάσεις

Σχετικά με το αίτημα του Κιέβου για την επιστροφή των χαμένων παιδιών, ο εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπροσωπείας σημείωσε πως πρόκειται για μια «παράσταση για να συγκινήσει τους Ευρωπαίους». Όπως τόνισε όλο το προηγούμενο διάστημα ζητούσαμε τεκμηρίωση για το ποια είναι αυτά τα «κλεμμένα παιδιά από τη Ρωσία».

«Δεν υπήρχαν ονόματα, δεν υπήρχαν λίστες. Ορισμένα παιδιά βρέθηκαν στις εμπόλεμες περιοχές, οι οποίες εκκενώθηκαν για να προστατευτούν. Εάν υπήρχαν οικογένειες τότε επιστρέφονταν σε αυτές. Τελικά έχουμε καταγράψει 339 παιδιά που δεν είχαν οικογένειες. Όχι χιλιάδες, όπως αναφέρεται. Θα εργαστούμε για το καθένα από αυτά», τόνισε.

17:33:21

Νέες συνομιλίες πριν από τα τέλη Ιουνίου ζήτησε η Ουκρανία

Η ουκρανική αντιπροσωπεία πρότεινε τη διεξαγωγή της επόμενης συνάντησης με τους Ρώσους διαπραγματευτές πριν από τα τέλη Ιουνίου, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ούμεροφ στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες. Η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει την πρόταση μέχρι στιγμής.

17:15:43

Κίεβο: «Στο τραπέζι και συνάντηση Πούτιν, Τραμπ, Ζελένσκι»

Ο Ρουστέμ Ουμέροφ δήλωσε πως συζητήθηκε μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Ζελένσκι και του Πούτιν, στην οποία ενδεχομένως θα συμμετέχει και ο Τραμπ στο τέλος του μήνα. «Ζητούμε πραγματική εργασία για τον τερματισμό αυτού του πολέμου – κατάπαυση του πυρός, ανθρωπιστικές δράσεις, συνάντηση ηγετών. Αν η Ρωσία είναι σοβαρή, θα συμφωνήσει. Αν όχι, πρέπει να ακολουθήσουν κυρώσεις», λέει.

 

17:13:11

Ουμέροφ: Έχουμε στα χέρια μας το υπόμνημα της Ρωσίας – Θα το μελετήσουμε για να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα

Ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ούμεροφ δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει πλέον λάβει το υπόμνημα της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι η αντιπροσωπεία θα χρειαστεί τώρα μια εβδομάδα «για να αποφασίσει τα περαιτέρω βήματα».

Κατά τις δηλώσεις του, ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας δήλωσε πως οι δύο πλευρές «συμφώνησαν να ανταλλάξουν όλους τους σοβαρά τραυματίες ή ασθενείς ή κάτω των 18 ετών». Θα επιστραφούν επίσης οι σοροί των νεκρών στρατιωτών.

17:09:34

Η αποχώρηση της ουκρανικής αντιπροσωπείας

Η ουκρανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ούμεροφ, αποχωρεί από το Μέγαρο Τσιραγκάν μετά από έναν δεύτερο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία στην Τουρκία.

Φωτογραφία από Reuters

Η ουκρανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ούμεροφ, αποχωρεί από το Μέγαρο Τσιραγκάν μετά από έναν δεύτερο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία στην Τουρκία.

17:00:10

Συμφωνία για νέο γύρο ανταλλαγής αιχμαλώτων

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ ανακοίνωσε από την Κωνσταντινούπολη ότι επετεύχθη συμφωνία με τη ρωσική αντιπροσωπεία για νέο γύρο ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου. Όπως δήλωσε, η διαδικασία θα επικεντρωθεί σε βαριά τραυματισμένους στρατιώτες και νέους σε ηλικία

16:52:55

Ζελένσκι: Χωρίς κυρώσεις ο Πούτιν θα «συνεχίσει να παίζει παιχνίδια» - Ζήτησε μέτρα και από ΗΠΑ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την ομιλία του στη Λιθουανία τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει «ένα νέο επίπεδο πίεσης, νέες κυρώσεις – και όχι μόνο από την Ευρώπη». Όπως τόνισε οι κυρώσεις θα πρέπει να είναι σε επίπεδο G7, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αλλά και «όλων των χωρών στον κόσμο που επιθυμούν ειρήνη».

Οι κυρώσεις είναι απαραίτητες για να «περιοριστεί σοβαρά το εμπόριο», τόνισε, συμπληρώνοντας πως χωρίς αυτές «ο Πούτιν απλώς θα συνεχίσει να παίζει παιχνίδια».

16:46:01

Ζελένσκι: Προετοιμάζεται μια νέα ανταλλαγή κρατουμένων

Η Ρωσία και η Ουκρανία προετοιμάζουν επίσης μια νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τη Λιθουανία, όπου βρίσκεται συμμετέχοντας σε συνάντηση Σκανδιναβικών χωρών και κρατών της Κεντρικής Ευρώπης. Υπενθυμίζεται πως στον τελευταίο γύρο συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανταλλάξουν 1.000 αιχμαλώτους πολέμου η καθεμία, κάτι που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα.

16:44:41

Το Κίεβο ζήτησε από τη Μόσχα την επιστροφή «όλων των απαχθέντων παιδιών»

Ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ, δήλωσε πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, η ουκρανική αντιπροσωπεία παρέδωσε στους Ρώσους διαπραγματευτές λίστα με ονόματα παιδιών που όπως καταγγέλλουν οι Ουκρανοί έχουν «απαχθεί» από τις κατεχόμενες περιοχές και που το Κίεβο ζητά την επιστροφή τους. Η Μόσχα υποστηρίζει πως πολλά από τα τα παιδιά μετακινήθηκαν για να προστατευτούν από τις μάχες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι εκατοντάδες παιδιά απομακρύνθηκαν βίαια από το ουκρανικό έδαφος από τις ρωσικές δυνάμεις. Πρόκειται για έναν από τους τρεις όρους που έθεσε την Κυριακή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Πρώτον – πλήρης και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Δεύτερον – απελευθέρωση κρατουμένων. Τρίτον – επιστροφή των απαχθέντων παιδιών».

16:29:45

TASS: Δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχεια των συνομιλιών για σήμερα – Αναχωρούν οι αντιπροσωπείες

Δεν θα υπάρξει συνέχεια των απευθείας διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία σήμερα, σύμφωνα με πηγή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS. Οι δύο αντιπροσωπείες αναμένεται να αναχωρήσουν από την Κωνσταντινούπολη εντός της ημέρας, χωρίς να έχει προγραμματιστεί νέος γύρος συνομιλιών.

16:23:56

Εικόνες από την αίθουσα όπου διεξήχθησαν οι συνομιλίες

16:21:49

Η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ επιμένει σε ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία

Η σύνοδο κορυφής Σκανδιναβικών χωρών στη Λιθουανία, όπου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμμετείχε σε συνομιλίες για την άμυνα, σε κοινή της δήλωση επισημαίνει τη δέσμευσή της στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα όπως τονίζεται θα «ενισχύσει περαιτέρω» τις προσπάθειες για τον «περιορισμό» της Ρωσίας. Η Ρωσία δεν έχει δείξει «κανένα γνήσιο ενδιαφέρον» για ειρήνη, προστίθεται στη δήλωση.

16:15:36

TASS: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Tass. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών διήρκεσαν περίπου μία ώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

16:14:09

Με δύο ώρες καθυστέρηση ξεκίνησαν οι συνομιλίες

Σημειώνεται πως οι Ουκρανοί αξιωματούχοι άμυνας δήλωσαν ότι συνομιλίες ξεκίνησαν σχεδόν δύο ώρες μετά την προγραμματισμένη έναρξή τους.  Οι Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές αντάλλαξαν υπομνήματα στα οποία περιέγραφαν τα αντίστοιχα σχέδιά τους για μια κατάπαυση του πυρός.

16:10:05

Το σχέδιο της Ουκρανίας για το τέλος του πολέμου

Η Μόσχα έλαβε το σχέδιο μνημονίου της Ουκρανίας για ειρηνευτική συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες ρωσικών πρακτορείων που επικαλούνται δήλωση του Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Η Ουκρανία ζήτησε επανειλημμένα να λάβει εκ των προτέρων το «μνημόνιο» της Ρωσίας, κάτι που το Κρεμλίνο αρνήθηκε. Η Ρωσία σχεδιάζει να παρουσιάσει το σχέδιό της μόνο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, μετέδωσε το ρωσικό φιλοκρατικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο πηγές του.

Σύμφωνα με την ουκρανική πρόταση, η διαδικασία θα ξεκινήσει με μια εκεχειρία τουλάχιστον 30 ημερών, ακολουθούμενη από πλήρη ανταλλαγή αιχμαλώτων και την επιστροφή των παιδιών της Ουκρανίας που έχουν μεταφερθεί σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία, οδηγώντας τελικά σε μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Το σχέδιο δημοσιεύτηκε την 1η Ιουνίου από το Reuters, το οποίο εξέτασε αντίγραφο του εγγράφου.

Σύμφωνα με το Reuters ο οδικός χάρτης για διαρκή ειρηνευτική συμφωνία προβλέπει:

  • Άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, με δυνατότητα παράτασης.
  • Ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων πολέμου και επιστροφή των παιδιών από την Ουκρανία που μεταφέρθηκαν σε ρωσικά εδάφη.
  • Σύνοδο κορυφής μεταξύ των Προέδρων Ζελένσκι και Πούτιν για την επίτευξη τελικής συμφωνίας.
  • Διατήρηση της στρατιωτικής ισχύος της Ουκρανίας και διασφάλιση του δικαιώματός της να ενταχθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
  • Μη αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη και απαίτηση για αποζημιώσεις.
  • Χρήση των υφιστάμενων γραμμών του μετώπου ως βάση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις εδαφικής διευθέτησης.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια επανέλαβε στις 30 Μαΐου ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός μόνο εάν η Ουκρανία σταματήσει την επιστράτευση και σταματήσει να λαμβάνει ξένη στρατιωτική βοήθεια.

16:06:37

Συνάντηση Ουκρανών με Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία πριν από τις συνομιλίες με τους Ρώσους

Πριν από τη συνάντηση με τη ρωσική αντιπροσωπεία, τα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για «να συντονίσουν τις θέσεις τους», ανακοίνωσε η ουκρανική διπλωματία.

«Ο πρώτος υφυπουργός Εξωτερικών Σέρχιι Κισλίτσια και ο Ολεξάντρ Μπεβζ, μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας, συναντήθηκαν με εκπροσώπους των ευρωπαίων εταίρων της Ουκρανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου», ανακοίνωσε στο Χ ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Γκεόργκι Τίχι. «Οι πλευρές συντόνισαν τις θέσεις εν όψει της σημερινής συνάντησης», πρόσθεσε.

16:04:11

Τα πρόσωπα στις αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας

Ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ ηγείται της 14μελούς αντιπροσωπείας της Ουκρανίας, η οποία περιλαμβάνει αρκετές προσωπικότητες από τον στρατιωτικό, τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον νομικό τομέα της Ουκρανίας που δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις της 16ης Μαΐου.

Των ρώσων αντιπροσώπων θα ηγηθεί ο προεδρικός σύμβουλος Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ο οποίος εκπροσώπησε τη Μόσχα τόσο κατά τη διάρκεια των πρώτων ανεπιτυχών ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη το 2022 όσο και στη συνέχεια και πάλι τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Σύμβουλοι ασφαλείας από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία σχεδιάζουν επίσης να συμμετάσχουν, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ.

16:03:26

Συνομιλίες στη σκιά της μεγάλης ουκρανικής επίθεσης στη Ρωσία

Για το «Περλ Χάρμπορ της Ρωσίας» κάνει λόγο το βρετανικό δίκτυο Sky News τη μαζική επίθεση drones που εξαπέλυσε η Ουκρανία κατά αεροπορικών βάσεων σε όλη τη Ρωσία, τονίζοντας ότι αποτελεί μία «ταπεινωτική παραβίαση της ασφάλειας για τον Βλαντιμίρ Πούτιν» και προεξοφλώντας ότι «αναμφίβολα θα προκαλέσει μια οργισμένη απάντηση».

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

16:01:51

Ουκρανική πηγή: Οι Ρώσοι να μην επαναλάβουν τα ίδια τελεσίγραφα

Μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να λάβει «σημαντικά μέτρα για την ειρήνη» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη με τη Ρωσία και έχει καλέσει τη Μόσχα να μην επαναλάβει τα ίδια απαράδεκτα για το Κίεβο και τους συμμάχους του τελεσίγραφα.

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφθασε την Κωνσταντινούπολη με ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα και την βούληση να λάβει σημαντικά μέτρα για την ειρήνη», δήλωσε στο AFP μέλος της αντιπροσωπείας. «Αν (οι Ρώσοι) είναι έτοιμοι να προχωρήσουν και όχι να επαναλαμβάνουν τα ίδια τελεσίγραφα, τότε μπορεί να υπάρξουν καλές και σημαντικές ειδήσεις σήμερα», πρόσθεσε.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί «δεν γνωρίζουν τι έχουν φέρει οι Ρώσοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διότι δεν έχουν γνωστοποιήσει τη θέση τους ούτε σε μας, ούτε στην Τουρκία, ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες».

15:59:15

Ζελένσκι: Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα μέτρα για την ειρήνη

Έτοιμη να λάβει τα «αναγκαία» μέτρα ώστε να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία είναι η Ουκρανία σύμφωνα με σημερινή δήλωση του προέδρου της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η αντιπροσωπεία μας βρίσκεται τώρα στην Κωνσταντινούπολη και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για την ειρήνη. Φυσικά, ένα σημείο εκκίνησης θα ήταν μία κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστικού χαρακτήρα ενέργειες, απελευθέρωση αιχμαλώτων και επιστροφή των παιδιών που έχουν απαχθεί», δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι από τη Λιθουανία ζητώντας παράλληλα την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας αν η σημερινή συνάντηση στην Τουρκία δεν αποφέρει «τίποτε».

15:57:45

Σε εξέλιξη οι συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη

Ο Χακάν Φιντάν , υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε ότι είναι χαρούμενος που ξεκίνησε ένας δεύτερος γύρος άμεσων συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας . Οι συνομιλίες φιλοξενούνται στην Κωνσταντινούπολη. Ο Φιντάν δήλωσε ότι στόχος είναι να συζητηθούν οι απαιτήσεις εκεχειρίας και των δύο πλευρών.

Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να συμβάλλουν στην ειρηνευτική διαδικασία και δήλωσε βέβαιος ότι οι συνομιλίες θα φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η υποστήριξη των ΗΠΑ στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας είναι «εξαιρετικά σημαντική», είπε και πρόσθεσε: «Η αποφασιστικότητα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εδραιώσει την ειρήνη έχει ανοίξει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας. Το βασικό είναι να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ειρήνη».

«Πιστεύουμε ότι η ειρήνη είναι εφικτή», είπε και πρόσθεσε: «Στη σημερινή συνάντηση στοχεύουμε να συνεχίσουμε την αξιολόγηση των όρων και των δύο πλευρών για μια κατάπαυση του πυρός, με στόχο να λάβουμε περαιτέρω μέτρα», είπε.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Γιάννης Στουρνάρας Chevron Left
Στουρνάρας στη δίκη Novartis: «Υποκινούμενοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες»
Δέσποινα Γιαννακοπούλου: «Η ΚΑΕ Ολυμπιακός επικύρωσε δημόσια τη χυδαιότητα»
Δημήτρης Γιαννακόπουλος Δέσποινα Γιαννακοπούλου Chevron Right