Αυτή είναι η τελική πρόταση της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Η Ρωσία κατέθεσε μνημόνιο στην Ουκρανία ζητώντας εγγυήσεις ουδετερότητας και δεσμεύσεις για μη ένταξη στο ΝΑΤΟ και άρση κυρώσεων.
Βλαντίμιρ Πούτιν
AP | Gavriil Grigorov

Το μνημόνιο που κατάρτισε η Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, παραδόθηκε τη Δευτέρα (2/6) στην ουκρανική αντιπροσωπεία κατά τις συνομιλίες που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι, μεταξύ των όρων που θέτει η Ρωσία, είναι η ουδετερότητα της Ουκρανίας και η απαγόρευση οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας τρίτων χωρών στο έδαφός της.

Ακόμα, σύμφωνα με το TASS, η Ρωσία με στόχο τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης προτείνει τη διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία και, στη συνέχεια, την υπογραφή συνθήκης ειρήνης.

Το κείμενο του ρωσικού υπομνήματος για την Ουκρανία αποτελείται από τρία μέρη με βασικά σημεία:

  •  Διεθνής νομική αναγνώριση της ένταξης της Κριμαίας , του Λουχάνσκ, των περιοχών Ζαπορίζια και Χερσώνα στη Ρωσία.
  •  Διακήρυξη της ουδετερότητας της Ουκρανίας και άρνησή της να ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες.
  •  Απαγόρευση στρατιωτικών δραστηριοτήτων άλλων κρατών στο έδαφος της Ουκρανίας.
  • Απαγόρευση ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία
  • Καθορισμούς μέγιστου αριθμού ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων
  • Άρση των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας.
  • Διασφάλιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του ρωσόφωνου πληθυσμού, απαγόρευση της εξύμνησης του ναζισμού.
  • Σταδιακή αποκατάσταση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με την Ουκρανία.
  • Η Ουκρανία να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων
  • Επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την επανένωση οικογενειών και εκτοπισμένων.

Η Ρωσία έχει προτείνει δύο επιλογές για κατάπαυση του πυρός:

Πρώτη επιλογή:

  • Απόσυρση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα ρωσικά εδάφη που κατέχει η Ουκρανία στις περιοχές Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.

Δεύτερη επιλογή:

  • Απαγόρευση της αναδιάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
  • Το τέλος της επιστράτευσης και την έναρξη της αποστράτευσης.
  •  Αποκλεισμό της στρατιωτικής παρουσίας τρίτων χωρών.
  •  Διακοπή της ξένης στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.
  • Άρνηση του Κιέβου να προβεί σε δολιοφθορά κατά της Ρωσίας.
  •  Αμοιβαία αμνηστία πολιτικών κρατουμένων και απελευθέρωση κρατουμένων πολιτών.
  •  Άρση του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία.
  • Εκλογές στην Ουκρανία το αργότερο 100 ημέρες μετά την άρση του στρατιωτικού νόμου.

Οι όροι από τη Ρωσία για εκεχειρία

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο πρώτος όρος που θέτει η Ρωσία για εκεχειρία στην Ουκρανία είναι η πλήρης αποχώρηση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από τις περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια. Από τη στιγμή που οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αρχίσουν να αποσύρονται από τα εδάφη που ελέγχει η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία, τότε θα εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών. Η αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 30 ημερών από την κατάπαυση του πυρός.

Ακόμα, η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία συνεπάγεται την απαγόρευση της αναδιάταξης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, με εξαίρεση τις κινήσεις για την αποχώρηση σε συμφωνημένη απόσταση από τα σύνορα της Ρωσίας. Επίσης, αποκλείεται η προμήθεια δυτικών όπλων στην Ουκρανία, αυτό ισχύει και για την παροχή δεδομένων πληροφοριών.

Είναι απαραίτητο – όπως τονίζει η Ρωσία – να αποκλειστεί η στρατιωτική παρουσία τρίτων χωρών στο έδαφος της Ουκρανίας και να σταματήσει η συμμετοχή ξένων ειδικών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλευρό της Ουκρανίας. Η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία συνεπάγεται και την άρση του στρατιωτικού νόμου από το Κίεβο.

Ακόμα, σύμφωνα με τη Ρωσία, προβλέπεται η δημιουργία ενός διμερούς κέντρου παρακολούθησης και ελέγχου του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός. Μάλιστα, τότε το Κίεβο θα κληθεί να υπογράψει συμφωνία για την εφαρμογή των διατάξεων της τελικής διευθέτησης του πολέμου.

Οι όροι για διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία

Πάντως, σύμφωνα με το μνημόνιο που παρέδωσε η Ρωσία στην Ουκρανία για τη διευθέτηση του πολέμου, επιβάλλεται η διεθνής αναγνώριση της Κριμαίας, του Ντονμπάς και των κατεχόμενων τμημάτων της ανατολικής Ουκρανίας ως περιοχές της Ρωσίας. Επίσης, είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν τα πλήρη δικαιώματα, οι ελευθερίες και τα συμφέροντα των ρωσόφωνων.

Το Κίεβο πρέπει να προβεί σε αμνηστία των πολιτικών κρατουμένων και να απελευθερώσει κρατούμενους στρατιωτικούς και πολίτες. Ακόμα, προβλέπεται άμεση απαγόρευση της παραλαβής, διαμετακόμισης και ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. Το μνημόνιο προβλέπει και την ουδετερότητα της Ουκρανίας.

Η πρόταση της Ρωσίας για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία – Συμφωνία για ανταλλαγή 6.000 νεκρών στρατιωτών και νεαρών αιχμαλώτων

Στο ρωσικό μνημόνιο γίνεται λόγος για δημιουργία μέγιστου αριθμού ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς προβλέπεται η άρση όλων των σημερινών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουκρανία κατά της Ρωσίας και η εγκατάλειψη νέων. Επίσης, τονίζεται η παραίτηση από αμοιβαίες αξιώσεις με την Ουκρανία σε σχέση με ζημιές από στρατιωτικές επιχειρήσεις. Προβλέπεται η παύση της κινητοποίησης και η έναρξη της αποστράτευσης στην Ουκρανία για τη διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός.

Το εν λόγω έγγραφο προβλέπει τη σταδιακή αποκατάσταση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της διαμετακόμισης φυσικού αερίου.

Οι προϋποθέσεις για συνθήκη ειρήνης

Στο τρίτο τμήμα του μνημονίου, που παρέδωσε η Ρωσία στην Ουκρανία, καθορίζονται τόσο τα βήματα όσο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, αμέσως μετά τη μεταφορά από τη Ρωσία 6.000 σορών νεκρών στρατιωτών στην ουκρανική πλευρά. Έτσι, προβλέπεται «η υπογραφή ενός μνημονίου για την κατάπαυση του πυρός με συγκεκριμένες ημερομηνίες για την εφαρμογή όλων των διατάξεών του και τον καθορισμό της ημερομηνίας για την υπογραφή της μελλοντικής συνθήκης για την τελική διευθέτηση».

Οι ουκρανικές Αρχές πρέπει να ανακοινώσουν την ημερομηνία των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο 100 ημέρες μετά την άρση του στρατιωτικού νόμου. Μια συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας πρέπει να εγκριθεί με νομικά δεσμευτικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ζελένσκι: Η Μόσχα στοχεύει σε σύντομη παύση των μαχών

Οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας, που συμμετείχαν σήμερα στον δεύτερο γύρο συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, συμφώνησαν να καταρτίσουν λίστες με ονόματα αιχμαλώτων πολέμου που θα συμπεριληφθούν στη σχεδιαζόμενη ανταλλαγή, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όπως είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων, οι διαπραγματευτές της Ουκρανίας και της Ρωσίας συμφώνησαν σε ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων από κάθε πλευρά, με δυνατότητα να προστεθούν άλλοι 200 αιχμάλωτοι πολέμου.

Ανέφερε επίσης ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την επιστροφή λειψάνων στρατιωτών οι οποίοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια αυτού του πολέμου, υπογραμμίζοντας όμως πως κάτι τέτοιο απαιτεί προσεκτική προετοιμασία.

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία στοχεύει μόνο σε μια “σύντομη παύση” με την πρότασή της για μια διήμερη ή τριήμερη μερική κατάπαυση του πυρός, χαρακτηρίζοντάς την “παιχνίδι ρητορικής”.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ουκρανοί διαπραγματευτές έδωσαν στους Ρώσους ομολόγους τους λίστα με σχεδόν 400 παιδιά, τον επαναπατρισμό των οποίων ζητεί το Κίεβο καταγγέλλοντας πως εκτοπίστηκαν διά της βίας από ρωσικά στρατεύματα. Ωστόσο, η ρωσική αντιπροσωπεία δέχθηκε να εξετάσει την επιστροφή μόλις δέκα εξ αυτών.

Ο ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ιστός Αράχνης» κατά την οποία οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του κατάφεραν να εξαπολύσουν ευρείας κλίμακας επίθεση με drones εναντίον στρατιωτικών αεροδρομίων στη Ρωσία, καταστρέφοντας περισσότερα από 40 αεροσκάφη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η επιχείρηση απέδειξε πως η Ουκρανία είναι σε θέση να συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον των Ρώσων εισβολέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΑΑΔΕ: 30 μέρες προθεσμία σε μισθωτές και συνιδιοκτήτες για την αποδοχή των μισθωτηρίων
Πάνος Κατσαρίδης: Δεν θα ακολουθούσα τον Κώστα Τσουρό όπου κι αν πάει
Πάνος Κατσαρίδης Chevron Right