Σενάρια για συμφωνία επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα – Το Βρετανικό Μουσείο κρατά κλειστά χαρτιά

«Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου συμφώνησε», αναφέρει το περιοδικό The Critic. Επιστροφή στην Ελλάδα μέχρι το 2030 προβλέπει καθηγητής της Οξφόρδης.
Γλυπτά του Παρθενώνα
Φωτογραφία αρχείου

Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας, έπειτα από δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού The Critic, σύμφωνα με το οποίο έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης για την παραχώρησή τους μέσω «μακροπρόθεσμου δανεισμού».

Το περιοδικό υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος του Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, έχει ήδη δώσει τη συγκατάθεσή του, με την κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας να φέρεται να μην προτίθεται να παρέμβει ώστε να μπλοκάρει τη συμφωνία, ακόμη κι αν δεν αλλάξει επισήμως ο Νόμος του 1963 που απαγορεύει τη μεταβίβαση κυριότητας αντικειμένων από τα εθνικά μουσεία.

Το Βρετανικό Μουσείο, έσπευσε να απάντησε στα περί συμφωνίας.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε στο The Critic ότι η επίσημη θέση του ιδρύματος δεν έχει αλλάξει: «Οι συζητήσεις με την Ελλάδα συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές. Πιστεύουμε ότι μια μακροχρόνια συνεργασία επιτυγχάνει την ισορροπία ανάμεσα στην παγκόσμια διάδοση των σημαντικότερων εκθεμάτων μας και τη διατήρηση της ακεραιότητας της συλλογής του Μουσείου μας».

Καθυστέρηση πτήσεων: Μεγάλη αλλαγή στις αποζημιώσεις

Αντίστοιχα, και η εφημερίδα The Times μετέδωσε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει από τα τέλη του 2023, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα στον τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης, σερ Κιρ Στάρμερ. Η Ντάουνινγκ Στριτ, μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής της νομοθεσίας», η οποία αποτελεί εμπόδιο για την πλήρη επιστροφή των Μαρμάρων.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν διαψεύδει τις συνομιλίες.

Nimbus: Η νέα άκρως μεταδοτική μετάλλαξη του covid που απειλεί το φετινό καλοκαίρι

Αντίθετα, πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις επισημαίνουν ότι κάθε συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει την επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα για μια παρατεταμένη περίοδο, όχι για 1–2 χρόνια ούτε με συμβατικούς όρους δανεισμού 50 ή 100 ετών.

Στην υπόθεση παρενέβη και ο Νταν Χικς, καθηγητής σύγχρονης αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος χαρακτήρισε το δημοσίευμα του The Critic «μπερδεμένο» και με λανθασμένη νομική βάση. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, «λανθασμένα αναφέρεται ότι ο Νόμος περί Φιλανθρωπικών Οργανώσεων θα υπερίσχυε του Νόμου περί Βρετανικών Μουσείων ή του Νόμου περί Εθνικής Κληρονομιάς».

Ωστόσο, παρά τις επιφυλάξεις του ως προς το νομικό πλάισιο, ο καθηγητής Χικς εκφράζει την πεποίθηση ότι η επιστροφή των Γλυπτών πλησιάζει:

«Έχω προβλέψει ότι τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Αθήνα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, και φαίνεται ότι είμαστε σε καλό δρόμο για αυτό το χρονοδιάγραμμα», σημειώνει.

Και συμπληρώνει με έμφαση:

«Ήρθε η ώρα για πραγματική διαφάνεια και δημόσια τεκμηρίωση σχετικά με τις συλλογές που φυλάσσονται εις βάρος των φορολογουμένων — αποτιμώντας και επενδύοντας στο κρίσιμο επιμελητικό έργο των βρετανικών μουσείων».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dan Hicks (@profdanhicks)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Τάκης Μπαλτάκος Chevron Left
Επιστροφή Μπαλτάκου στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός: «Θα εξαρθρωθεί η Εγκληματική Οργάνωση στο μπάσκετ»
Σεισμός στο Άγιο Όρος – Βίντεο με τη στιγμή που «χτυπούν» τα 5,3 Ρίχτερ
Σεισμός Χαλκιδική Άγιο Όρος Chevron Right