Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μαδρίτης για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, και να απαιτήσουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Το κόμμα του, η κυβέρνησή του και η οικογένειά του συνεχίζουν να πλήττονται από μια διαδοχή καταγγελιών για διαφθορά, με την διαδήλωση της Κυριακής, που οργανώθηκε από το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) υπό το σύνθημα «μαφία ή δημοκρατία», να προσελκύει περίπου 50.000 άτομα, σύμφωνα με την αντιπροσωπεία της κεντρικής κυβέρνησης στην περιφέρεια. Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 100.000 παρευρισκόμενους.
Η κυβέρνηση Σάντσεθ και το στενό του περιβάλλον έχουν αντιμετωπίσει σειρά καταγγελιών για διαφθορά τον τελευταίο χρόνο.
Η πίεση στο Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, αφού πρώην μέλος του κόμματος κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να στήσει εκστρατεία δυσφήμησης κατά της μονάδας της Guardia Civil που ερευνά τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μπεγόνια Γκόμεθ, τον αδελφό του, Νταβίδ Σάντσεθ, και τον πρώην υπουργό Μεταφορών Χοσέ Λουίς Άβαλος.
Η Λέιρε Ντίας, η οποία παραιτήθηκε από το PSOE μετά τη διαρροή ηχητικών ντοκουμέντων όπου φέρεται να προσφέρει δικαστική επιείκεια με αντάλλαγμα ενοχοποιητικές πληροφορίες για υψηλόβαθμα μέλη της μονάδας, αρνείται ότι ενεργούσε εκ μέρους του πρωθυπουργού ή του κόμματος, λέγοντας ότι έκανε έρευνα για ένα βιβλίο σχετικά με τη διαφθορά.
Καθώς οι διαδηλωτές συγκεντρώνονταν κάτω από τον ήλιο στην Πλάθα ντε Εσπάνια, κρατώντας πλακάτ με μηνύματα όπως «Σάντσεθ προδότης» και «παραιτηθείτε κυβέρνηση», ο ηγέτης του PP, Αλμπέρτο Νούνιες Φεϊχόο, ανανέωσε το αίτημά του για πρόωρες εκλογές.
«Η Ισπανία χρειάζεται επανάσταση αξιοπρέπειας και ελευθερίας – και θα ηγηθούμε αυτής της επανάστασης στους δρόμους και στην κάλπη», είπε στο πλήθος.
«Κύριε Σάντσεθ, σταματήστε να κρύβεστε, σταματήστε να λέτε ψέματα και να το βάζετε στα πόδια. Η Ισπανία ξέρει καλά ποιος είστε και τι έχετε κάνει. Υποταχθείτε στη δημοκρατία. Προκηρύξτε εκλογές: τις θέλουμε τώρα γιατί κανείς δεν ψήφισε γι’ αυτό, ούτε καν οι υποστηρικτές σας.»
Ισπανία: Στο επίκεντρο της κριτικής ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του
Ο πρωθυπουργός έχει κατηγορήσει τους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς του αντιπάλους ότι διεξάγουν μια «εκστρατεία παρενόχλησης και εκφοβισμού» εναντίον του ίδιου και της συζύγου του, υποστηρίζοντας ότι οι ψευδείς κατηγορίες εις βάρος της στοχεύουν στην «προσωπική και πολιτική του κατάρρευση».
Η Γκόμεθ ερευνάται για φερόμενη διαφθορά και επιρροή, μετά από καταγγελία της ομάδας πίεσης Manos Limpias (Καθαρά Χέρια), μιας αυτοαποκαλούμενης συνδικαλιστικής οργάνωσης με ακροδεξιές συνδέσεις, που έχει μακρά ιστορία αξιοποίησης των δικαστηρίων για να διώκει πολιτικούς στόχους, όπως αναφέρει ο Guardian.
Η Manos Limpias κατηγορεί τη Γκόμεθ ότι χρησιμοποίησε τη θέση της ως σύζυγος του πρωθυπουργού για να εξασφαλίσει χορηγούς για ένα μεταπτυχιακό πανεπιστημιακό πρόγραμμα που διηύθυνε. Ο Σάντσεθ έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση σε βάρος της συζύγου του αβάσιμη και «μια χυδαία σκευωρία υποκινούμενη από τις ακροδεξιές ομάδες πίσω από την καταγγελία».
Παράλληλα, ο Νταβίδ Σάντσεθ αντιμετωπίζει δίκη για κατηγορίες περί επιρροής και άλλα αδικήματα σε μια υπόθεση που επίσης ξεκίνησε με καταγγελίες από τη Manos Limpias και άλλες ομάδες. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.
Η κυβέρνηση Σάντσεθ δέχεται ερωτήματα από τότε που αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο πέρυσι ότι ένας βοηθός του Άβαλος, κάποτε στενού συμμάχου και έμπιστου του πρωθυπουργού, είχε συλληφθεί με την υποψία ότι έλαβε πληρωμές για να διευκολύνει συμβάσεις για μάσκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Την ίδια ώρα, το PP, που εκδιώχθηκε από την εξουσία πριν από επτά χρόνια έπειτα από σειρά σκανδάλων διαφθοράς, βρίσκεται υπό εξέταση σε διάφορα μέτωπα – κυρίως για τη διαχείριση των φονικών πλημμυρών πέρυσι στη Βαλένθια, μια από τις περιφέρειες που κυβερνά.
Η Ισαμπέλ Ντίας Αγούσο, η λαϊκίστρια πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης από το PP – και μία από τις πιο έντονες επικριτές του πρωθυπουργού – συνεχίζει να δέχεται ερωτήματα για τα υγειονομικά πρωτόκολλα της κυβέρνησής της κατά την πανδημία, αφότου πάνω από 7.200 άνθρωποι πέθαναν σε γηροκομεία της περιοχής στα πρώτα στάδια της κρίσης. Έχει αναγκαστεί να υπερασπιστεί τη σχέση της με τον σύντροφό της, Αλμπέρτο Γκονθάλεθ Αμαδόρ, μετά την έναρξη δικαστικής έρευνας για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
Ο Γκονθάλεθ Αμαδόρ ερευνάται για μια σειρά φερόμενων αδικημάτων και έχει κατηγορηθεί για δύο αδικήματα φοροδιαφυγής και ένα για πλαστογραφία εγγράφου, σχετικά με αμοιβές που εισέπραξε από εταιρεία που εισήγαγε μάσκες κατά την πανδημία. Η Αγούσο έχει δηλώσει ότι ο σύντροφός της έχει στοχοποιηθεί από «όλες τις δυνάμεις του κράτους» αποκλειστικά λόγω της σχέσης του μαζί της, ενώ μέλος της κυβέρνησής της δήλωσε πρόσφατα ότι «η αρχή της αθωότητας πρέπει να γίνεται σεβαστή».
Η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαδηλώσεις, απορρίπτοντάς τις ως ένδειξη της απόγνωσης του PP.
Ο μαχητικός υπουργός Μεταφορών, Όσκαρ Πουέντε, δημοσίευσε εναέριες φωτογραφίες που έδειχναν ότι η πλατεία ήταν μακριά από το να είναι γεμάτη, ενώ ο υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Όσκαρ Λόπεθ, δήλωσε ότι η διαδήλωση οργανώθηκε για να αποσπάσει την προσοχή από την αδύναμη ηγεσία του Φεϊχόο και τα προβλήματα της Αγούσο.
«Είναι πραγματικά νευρικοί», έγραψε στο Χ. «Γιατί γέμισαν την Πλάθα ντε Εσπάνια με προσβολές αλλά όχι με ανθρώπους… Ενώ αυτοί ρίχνουν λάσπη, εμείς προχωράμε μπροστά.»