Σειρήνες ήχησαν, το πρωί της Κυριακής (22/6), στο κεντρικό και βόρειο Ισραήλ και στην – ελεγχόμενη από το Ισραήλ – Ιερουσαλήμ, καθώς το Ιράν εκτόξευσε ένα νέο κύμα βαλλιστικών πυραύλων.
Οι Ισραηλινοί στις πληγείσες περιοχές έλαβαν οδηγίες να παραμείνουν σε καταφύγια, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αυτή η κίνηση σηματοδότησε το πρώτο χτύπημα με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν στο Ισραήλ εδώ και πάνω από μία ημέρα – και το πρώτο από τότε που οι ΗΠΑ επιτέθηκαν σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Το Ισραήλ έκλεισε τον εναέριο χώρο του σε ένα προφανές προληπτικό μέτρο μετά το χτύπημα των ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως ανακοίνωσε η Αρχή Αεροδρομίων του Ισραήλ.
➤ Διαβάστε εδώ όλες τις σημερινές εξελίξεις στη Μ. Ανατολή
Η έκτακτη ανακοίνωση των IDF
Σε ανακοίνωση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) αναφέρεται ότι με την έγκριση του υπουργού Άμυνας του εβραϊκού κράτους, Ισραήλ Κατς, και μετά την αξιολόγηση της κατάστασης, αποφασίστηκε ότι από την Κυριακή στις 03:45 π.μ. (τοπική ώρα) γίνονται άμεσες αλλαγές στις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου.
Μάλιστα, στο πλαίσιο των αλλαγών, αποφασίστηκε να περιοριστεί η δραστηριότητα σε πάρα πολλές περιοχές του Ισραήλ. Οι οδηγίες περιλαμβάνουν την απαγόρευση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, συγκεντρώσεων και χώρων εργασίας, εκτός από τους βασικούς τομείς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε το Σάββατο (22/6) ότι οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν τις επιθέσεις σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, δηλαδή «στο Φόρντοου, στη Νατάνζ και στο Ισφαχάν».
חיל האוויר החל כעת בגל תקיפות לעבר מטרות צבאיות במערב איראן.
בנוסף, חיל האוויר תקף הבוקר באיראן משגרי טילים מוכנים לשיגור לעבר שטח מדינת ישראל, חיילים בכוחות הצבאיים האיראניים, וסגרו מעגל והשמידו משגרים שביצעו שיגורים לעבר שטח מדינת ישראל לפני זמן קצר
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) June 22, 2025
Νέο κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στο δυτικό Ιράν
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η Πολεμική του Αεροπορία μόλις ξεκίνησε ένα νέο κύμα επιθέσεων εναντίον «στρατιωτικών στόχων» στο δυτικό Ιράν.
Αυτή η κίνηση, σύμφωνα με το BBC, έγινε μετά την προειδοποίηση που εξέδωσαν οι IDF, την τελευταία ώρα, ότι εντόπισαν πυραύλους που εκτοξεύονται από το Ιράν προς το ισραηλινό έδαφος.
Οι IDF προσθέτουν ότι έχουν, επίσης, πραγματοποιήσει πλήγματα κατά εκτοξευτών πυραύλων στο ιρανικό έδαφος.