Κόσμος

Κένυα: Δεκάδες τραυματίες σε ογκώδεις διαδηλώσεις στο Ναϊρόμπι

Ορισμένοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την Αστυνομία στην Κένυα και οι Αρχές έριξαν δακρυγόνα και κανόνια νερού.
Κένυα Διαδηλώσεις
AP | Brian Inganga

Τουλάχιστον 56 άνθρωποι τραυματίστηκαν την Τετάρτη (25/6) στην Κένυα, οι περισσότεροι από πλαστικές σφαίρες, μετά τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τις φονικές διαδηλώσεις κατά ενός φορολογικού νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, χιλιάδες διαδηλωτές στην Κένυα βγήκαν στους δρόμους του Ναϊρόμπι για να τιμήσουν τις περσινές διαδηλώσεις, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 60 άνθρωποι, με την Αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα και κανόνια νερού για να τους διαλύσει, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μαζικές διαδηλώσεις στην Κένυα

Δεν ήταν αμέσως σαφές ποιος τους πυροβόλησε και ο εκπρόσωπος της κενυατικής Aστυνομίας, Μουτσίρι Νιάγκα, αρνήθηκε να σχολιάσει τους τραυματισμούς. Ορισμένοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την Αστυνομία και αξιωματούχος του κύριου Εθνικού Νοσοκομείου στην Κένυα δήλωσε ότι είχαν δεχθεί δεκάδες τραυματίες.

«Έως τις 16:00 [τοπική ώρα], 56 ασθενείς είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο από τα τραύματα που σχετίζονται με τις διαδηλώσεις και η πλειονότητα είχε τραύματα από σφαίρες καουτσούκ», δήλωσε η νοσοκομειακή πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι δεν είχε αναφερθεί κανένας θάνατος. Η πηγή αυτή και η τηλεόραση Citizen Television στην Κένυα είχαν μεταδώσει, νωρίτερα, ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Μεγάλα πλήθη εθεάθησαν να κατευθύνονται προς τον Κρατικό Οίκο, το Γραφείο του Προέδρου στην Κένυα, σε σκηνές που μετέδωσε το κενυατικό κανάλι NTV, το οποίο και αψήφησε την εντολή να σταματήσει η ζωντανή μετάδοση των διαδηλώσεων. Η εντολή της Αρχής Επικοινωνιών στην Κένυα καταδικάστηκε από τη Συντεχνία Συντακτών της Κένυας, η οποία τη χαρακτήρισε ως «κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος».

Κένυα Διαδηλώσεις
AP | Brian Inganga

Δεν ηρεμεί η λαϊκή οργή

Πάντως, διαδηλωτές πυρπόλησαν δικαστικές εγκαταστάσεις στην πόλη Κικούγιου, στα περίχωρα του Ναϊρόμπι, όπως μετέδωσε το Citizen TV. Φλόγες και πυκνός καπνός βγήκαν από το κτήριο του δικαστηρίου σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του ραδιοτηλεοπτικού φορέα στο Χ.

Μεμονωμένες συγκρούσεις αναφέρθηκαν στην πόλη-λιμάνι της Μομπάσα, σύμφωνα με το NTV, ενώ διαμαρτυρίες σημειώθηκαν επίσης και σε άλλες μεγάλες πόλεις στην Κένυα.

Αν και οι περσινές διαδηλώσεις ηρέμησαν εφόσον ο Πρόεδρος στην Κένυα, Γουίλιαμ Ρούτο, απέσυρε τις προτεινόμενες αυξήσεις φόρων, η δημόσια οργή παρέμεινε για τη χρήση υπερβολικής βίας από τις υπηρεσίες ασφαλείας, με νέες διαδηλώσεις αυτόν τον μήνα ύστερα από τον θάνατο ενός μπλόγκερ, ο οποίος τελούσε σε αστυνομική κράτηση. Έξι άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικοί, κατηγορήθηκαν την Τρίτη (24/6) για τη δολοφονία ενός 31χρονου μπλόγκερ και δασκάλου. Όλοι δήλωσαν αθώοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ψυχρολουσία μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Συμφωνία Λιβύης και Τουρκίας για σεισμικές έρευνες ανοιχτά της Κρήτης