Το πολυπόθητο για την Ουκρανία πακέτο υποστήριξης των 60 δισ. δολαρίων εγκρίθηκε τελικά από τις ΗΠΑ, μετά από μήνες καθυστέρησης. Η απόφαση αναπτέρωσε – τουλάχιστον σε επίπεδο επικοινωνίας – το ηθικό του Κίεβου, ωστόσο η πραγματικότητα στα πεδία των μαχών παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της μεγάλης έλλειψης στρατιωτών και της ανισορροπίας σε ισχύ και πυρομαχικά.
Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν πως είναι μάλλον απίθανο να αλλάξει δραματικά την κατάσταση υπέρ του Κιέβου στην πρώτη γραμμή. Όπως αναφέρει το Reuters, οι εξαντλημένοι ουκρανοί στρατιώτες επισημαίνουν πως η καθυστέρηση έχει ήδη κοστίσει σημαντικές απώλειες σε ζωές και εδάφη. Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως μεγάλο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας βρίσκεται ήδη συσκευασμένο σε αποθήκες στην Πολωνία, αλλά και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη, και είναι έτοιμο για άμεση μεταφορά στην Ουκρανία μόλις ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες έγκρισης.
Ο Μάθιου Σάβιλ, διευθυντής στρατιωτικών επιστημών του think tank RUSI με έδρα το Λονδίνο, εκτίμησε, μιλώντας στο CNBC, πως «η βοήθεια θα μπορούσε να κλείσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά είναι απίθανο να επιτευχθεί άμεσα μια εξισορρόπηση με τον ρωσικό όγκο πυρών». «Η Ρωσία θα συνεχίσει να έχει πλεονέκτημα στο πυροβολικό, απλώς δεν θα είναι τόσο σπουδαίο», συμφωνεί ο Ρομπ Λι, στρατιωτικός αναλυτής και ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, μιλώντας στους Financial Times.
Υπενθυμίζεται πως στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει όλο το προηγούμενο διάστημα το τεράστιο χάσμα και με τη ρωσική πολεμική βιομηχανία να «τρέχει» σε φρενήρης ρυθμούς, η ανισορροπία αυτή θα μπορούσε να διπλασιαστεί το προσεχές διάστημα. Ο ίδιος ο Ζελένσκι, σε δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες, εκτίμησε τη διαφορά δυναμικής των δύο στρατιών σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα. Όπως είπε ο ουκρανικός στρατός είναι σε θέση να εκτοξεύει μόλις ένα βλήμα πυροβολικού για κάθε δέκα από τους Ρώσους.
Επιπλέον εκτός από την εισροή όπλων, ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ ερωτήματα υπάρχουν και για την αμυντική οχύρωση κατά μήκος της πρώτης γραμμής, που εκτείνεται σε περίπου 1.000 χιλιόμετρα. «Η πιο σημαντική πηγή αδυναμίας της Ουκρανίας είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού», τόνισε στο Reuters ο Κονραντ Μουζίκα, διευθυντής της στρατιωτικής εταιρείας συμβούλων Rochan στην Πολωνία.
«Εκτιμώ ότι η κατάσταση πιθανότατα θα συνεχίσει να επιδεινώνεται τους επόμενους τρεις μήνες, αλλά εάν η αποστολή πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων προχωρήσει σύμφωνα με το σχέδιο και η αμερικανική βοήθεια φτάσει γρήγορα, τότε η κατάσταση θα βελτιωθεί από το φθινόπωρο και μετά», σημείωσε. Αναλυτές εκτιμούν πως το πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ μπορεί να κερδίσει επίσης λίγο χρόνο για την Ουκρανία, καθώς το Κίεβο προσπαθεί με νέους νόμους να ενισχύσει την επιστράτευση και να αντιμετωπίσει την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.
Επίσης πολλοί ειδικοί σημειώνουν πως η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για το Κίεβο παραμένει ένα ακανθώδες ζήτημα και η περαιτέρω βοήθεια των ΗΠΑ δεν είναι εγγυημένη, ιδιαίτερα καθώς η έκβαση των επικείμενων προεδρικών εκλογών είναι αβέβαιη. Οι δηλώσεις και οι διαρροές περί των προθέσεων του Ντόναλντ Τραμπ έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο Κίεβο αλλά και τους ευρωπαίους εταίρους.
Ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, παραδέχτηκε στους Financial Times πως η εισροή όπλων, ιδιαίτερα βλημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών, «μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της ρωσικής προέλασης, αλλά δεν πρόκειται να τη σταματήσει». «Ένα τόσο μεγάλο πακέτο βοήθειας μπορεί να είναι το τελευταίο για φέτος. Επιπλέον, υπάρχει μια αρκετά μεγάλη πιθανότητα όλα τα επόμενα πακέτα βοήθειας για την Ουκρανία να είναι πολύ μικρότερα», δήλωσε επίσης ένας πρώην Ουκρανός αξιωματικός, επικεφαλής της ομάδας αναλύσεων Frontelligence Insight. «Η βοήθεια που παρέχεται από τις ΗΠΑ αγοράζει σε εμάς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου ένα χρόνο», εκτιμάται σε σχετική έκθεση.
Η νέα μάχη ορόσημο και η αντίδραση της Μόσχας
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, που παρακολουθούν τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών, υπογραμμίζουν πως το επόμενο σημείο καμπής του πολέμου είναι η μάχη στο Τσασίβ Γιαρ, μια πόλη περίπου 10 με 15 χιλιόμετρα δυτικά του Μπαχμούτ, το οποίο κατελήφθη από τον ρωσικό στρατό τον περασμένο Μάιο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να επιδιώκει την κατάληψή της πριν από τις 9 Μαΐου, ημέρα που η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας. Ο έλεγχος του Τσασίβ Γιαρ θα επιτρέψει στα ρωσικά στρατεύματα να θέσουν στο στόχαστρο του πυροβολικού τους πολλές κοντινές στρατηγικές πόλεις και ταυτόχρονα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως «βάση» για νέες επιθέσεις πιο βαθιά στην Ουκρανία.
Σημειώνεται πως η Μόσχα, αντιδρώντας στην έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας των ΗΠΑ, προειδοποίησε πως αυτό θα οδηγήσει μόνο σε περισσότερες σφαγές. «Το νέο πακέτο θα κάνει τις ΗΠΑ πλουσιότερες, θα καταστρέψει περαιτέρω την Ουκρανία θα έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο ακόμη περισσότερων Ουκρανών, εξαιτίας του καθεστώτος του Κιέβου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η ομόλογός του στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε από την πλευρά της πως το νέο πακέτο βοήθειας «θα επιδεινώσει την παγκόσμια κρίση». «Η Ουκρανία δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει», είπε ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Ντμίτρι Πολυάνσκι. Αν και όπως είπε μπορεί να προσφέρει «λίγο περισσότερο χρόνο στο καθεστώς του Κιέβου», «το άδοξο τέλος του είναι αναπόφευκτο, ανεξάρτητα από αυτό το νέο πακέτο [βοήθειας] και όλες τις μάταιες προσπάθειες των υποστηρικτών τους στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».