Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για το καθεστώς των αγροτικών εξαγωγών της Ουκρανίας κατέληξε η ΕΕ με το Κίεβο, όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς.
Η συμφωνία αφορά τις μελλοντικές εξαγωγές βασικών αγροτικών προϊόντων, με τον Σέφκοβιτς να την χαρακτηρίζει «δίκαιη και ρεαλιστική».
Όπως εξήγησε, θα τεθούν ποσοστώσεις σε «ευαίσθητα» προϊόντα όπως τα αυγά, η ζάχαρη και το σιτάρι, ώστε να προστατευθούν οι αγορές των κρατών-μελών.
Από το 2022, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η ΕΕ είχε άρει προσωρινά τους δασμούς στα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα, στηρίζοντας το Κίεβο και προσπαθώντας να αντισταθμίσει τον αποκλεισμό των θαλάσσιων εξαγωγικών διαδρομών από τη Ρωσία.
Το μέτρο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, που επηρεάστηκαν από την εισροή φθηνών ουκρανικών σιτηρών και ζάχαρης.
Έτσι, στις αρχές Ιουνίου, η ΕΕ επανήλθε στο προηγούμενο εμπορικό καθεστώς, με την επαναφορά δασμών και ποσοστώσεων.
Η Ουκρανία παραμένει ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων στην ενωμένη αγορά.