Κόσμος

Έσπασε ο πάγος μεταξύ Πούτιν – Μακρόν: Τι έλεγαν δύο ώρες στο τηλέφωνο

Μεγάλης διάρκειας τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Γάλλο ομόλογό του.
SHUTTERSTOCK

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε 2ωρη τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες έχουν μια συνομιλία μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Η επικοινωνία των δύο ηγετών του σηματοδοτεί στροφή από τον Μακρόν, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και η ΕΕ και ο «Συνασπισμός των Προθύμων» για την υποστήριξη της Ουκρανίας, του οποίου ηγείται μαζί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, απέρριπταν μέχρι σήμερα οποιαδήποτε επίσημη συνομιλία με το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη συνομιλία, ο Μακρόν ζήτησε κατάπαυση του πυρός και νέες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης, υπογραμμίζοντας, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας, «την ακλόνητη υποστήριξη της Γαλλίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας»

Από την πλευρά του ο Πούτιν, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, επισήμανε στον Γάλλο ομόλογό του πως η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι «άμεση συνέπεια» των δυτικών πολιτικών ενεργειών.

Ακόμη, του επισήμανε πως μια «μακροπρόθεσμη και ολοκληρωμένη» συμφωνία ειρήνης για την Ουκρανία θα πρέπει να προβλέπει την εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της ουκρανικής κρίσης και να βασίζεται στις σημερινές «εδαφικές πραγματικότητες», δηλαδή στην αποδοχή από το Κίεβο και τους Ευρωπαίους πως τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από την έναρξη του πολέμου θα παραμείνουν υπό ρωσικό έλεγχο.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται στη σχετική ενημέρωση από το Κρεμλίνο, «ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπενθύμισε (στον Μακρόν) ότι η ουκρανική σύγκρουση είναι άμεση συνέπεια της πολιτικής των δυτικών κρατών» και πρόσθεσε ότι τα δυτικά κράτη «για πολλά χρόνια αγνόησαν τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας, δημιουργώντας ένα αντιρωσικό προγεφύρωμα στην Ουκρανία».

Στο μικροσκόπιο η σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν

Οι Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν επίσης και για τις εξελίξεις σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν και για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο της ιρανοϊσραηλινής αντιπαράθεσης και των αμερικανικών επιθέσεων σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Οι δύο ηγέτες «σημείωσαν την ιδιαίτερη ευθύνη της Ρωσίας και της Γαλλίας ως μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εξασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, και τη διατήρηση του παγκόσμιου καθεστώτος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Υπογραμμίστηκε σε αυτό το πλαίσιο η σημασία του σεβασμού του νόμιμου δικαιώματος της Τεχεράνης στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια και η συνεχής εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τον ΔΟΑΕ. Οι ηγέτες ζήτησαν την επίλυση της κρίσης γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την επίλυση άλλων διαφωνιών στη Μέση Ανατολή αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα».

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε από το Κρεμλίνο και το Ελιζέ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή για πιθανό συντονισμό των θέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ισπανία Καύσωνας Chevron Left
Tραγωδία στην Ισπανία: Πέθανε 2χρονο παιδί που ξέχασαν στο αυτοκίνητο εν μέσω καύσωνα
Ήχησαν ξανά σειρήνες στο Ισραήλ - Αναχαιτίστηκε πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη
Ιερουσαλήμ συναγερμός στον Στρατό του Ισραήλ για πύραυλο Chevron Right