Καθώς ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να καταγράφει εδαφικά κέρδη, εντείνοντας τις επιθέσεις και καταλαμβάνοντας για πρώτη φορά ολόκληρο το Λουγκάνσκ, οι ΗΠΑ με την απόφαση για πάγωμα της αποστολής κρίσιμων όπλων στην Ουκρανία βυθίζει ακόμη περισσότερο το Κίεβο στα αδιέξοδά του. Όπως σχολίασε και η Μόσχα με ικανοποίηση, η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ «φέρνει πιο κοντά το τέλος του πολέμου».
«Από όσο καταλαβαίνουμε, ο λόγος για αυτήν την απόφαση είναι πως περιορίζονται τα αποθέματα όπλων των ΗΠΑ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και πρόσθεσε: «σε κάθε περίπτωση, όσο λιγότερα όπλα παραδίδονται στην Ουκρανία, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει και η ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Πεντάγωνο, η Ουάσινγκτον θα αναστείλει την παράδοση όπλων στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων αναχαίτισης Patriot, αλλά και των πυραύλων Hellfire, Stinger και AIM, επί της ουσίας «απονευρώνοντας» την άμυνα της Ουκρανίας. Αξιωματούχοι του Κίεβου κάνουν λόγο για μια «οδυνηρή» απόφαση και εναποθέτουν όλες τις ελπίδες τους στους Ευρωπαίους.
Αμερικανικές κυβερνητικές πηγές αιτιολόγησαν την απόφαση επικαλούμενες τον περιορισμό των οπλικών αποθεμάτων. Όμως στην πραγματικότητα η απόφαση αντικατοπτρίζει τη νέα ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των ΗΠΑ, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. Και η Ουκρανία, όπως έχει διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους και από όλους τους ανώτατους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές.
«Κάθε δολάριο που δαπανάται για την Ουκρανία το στερούμαστε από άλλα κρίσιμα πεδία για τα συμφέροντα των ΗΠΑ», είχε τονίσει τον περασμένο Μάιο ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσία. «Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά από αναθεώρηση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουμε παγκοσμίως», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άννα Κέλι. «Η ισχύς των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει αδιαμφισβήτητη – ρωτήστε το Ιράν», πρόσθεσε, διαψεύδοντας πως υπάρχει ζήτημα στα αποθέματα όπλων.
Το παρασκηνιακό deal Τραμπ – Πούτιν
Οι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να έχουν πλέον αναπτύξει ένα ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας, με επίσημες αλλά και παρασκηνιακές επικοινωνίες, κάτι που αποδείχτηκε και με τις άμεσες επαφές που είχαν για τη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν. Στο ουκρανικό, οι ενέργειές τους μοιάζουν να εναρμονίζονται με το «τελικό σχέδιο» που είχε προτείνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου.
Η «πρόταση» Τραμπ, η οποία είναι και η μοναδική που παραμένει στο τραπέζι και φέρεται να έχει την έγκριση της Ρωσίας ως βάση για μια τελική διευθέτηση της κρίσης, προβλέπει – συνοπτικά – την αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία, αλλά και σε όλες τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από την έναρξη του πολέμου, και τη δέσμευση για μη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Το «πάγωμα» της αποστολής κρίσιμων όπλων για την ουκρανική άμυνα, εξυπηρετεί απόλυτα την προώθηση του σχεδίου, το οποίο – μέχρι σήμερα – απορρίπτεται από το Κίεβο. Η ουκρανική ηγεσία τονίζει πως δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ παράδοση εδαφών, αλλά όπως είχε προειδοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις, «διαφορετικά κινδυνεύει να μην του μείνει χώρα για να υπερασπιστεί».
Αξίζει να σημειωθεί πως λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Χάγη, είχε μιλήσει δημόσια για το αίτημα του Κιέβου να παραδοθούν περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, αναγνωρίζοντας πως αυτά θα βοηθούσαν σημαντικά την ουκρανική άμυνα.
«Τους ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα Patriots. Θα δούμε αν μπορούμε να διαθέσουμε μερικά. Τα χρειαζόμαστε κι εμείς. Τα στέλνουμε στο Ισραήλ και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. Σχεδόν 100% επιτυχία. Αυτά θέλουν (σ.σ. οι Ουκρανοί) περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», είχε δηλώσει. Σχεδόν μια εβδομάδα μετά, ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο δεν έλαβε απόφαση για αποστολή περισσότερων συστημάτων Patriots στην Ουκρανία, αλλά αποφάσισε και το πάγωμα των πυραύλων που χρησιμοποιούνται από αυτά, στέλνοντας ένα – έμμεσο αλλά σαφές – μήνυμα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η «ώρα της κρίσης» για την Ευρώπη, η «μεγάλη ευκαιρία» για τη Ρωσία
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επισημάνει πως η Ευρώπη θα πρέπει στο εξής να αναλάβει η ίδια την ασφάλεια της Ουκρανίας και πλέον οι ευρωπαίοι καλούνται πλέον να αποφασίσουν πώς και πόσο θα στηρίξουν το Κίεβο.
Μόνο ως σύμπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί το γεγονός πως μερικές ώρες πριν την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για αναστολή της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία, ο Εμανουέλ Μακρόν, με μια ριζική στροφή στη στάση του, ανέλαβε την πρωτοβουλία για την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν από την έναρξη του πολέμου.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επί δύο ώρες, με τον Γάλλο Πρόεδρο να σπάει την «απομόνωση» της Ευρώπης στον Πούτιν, την οποία ο ίδιος διατυμπάνιζε ως επικεφαλής, μαζί με τον Κιρ Στάρμερ, του «Συνασπισμού των Προθύμων» για την υποστήριξη της Ουκρανίας. «Ήταν ιδέα της γαλλικής πλευράς», σημείωσε με νόημα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν είχε «επαναλάβει την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε διάλογο».
Την ίδια ημέρα, ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς δήλωνε ότι η απόφαση για την αποστολή των πυραύλων Taurus στην Ουκρανία παραμένει υπό εξέταση. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως η Γερμανία, σε καμία περίπτωση, δεν επιθυμεί και δεν πρόκειται να γίνει μέρος της σύρραξης. «Ήταν πάντα σαφές πως, αν σταλούν οι Taurus, δεν θα χρησιμοποιηθούν από Γερμανούς στρατιώτες, αλλά από Ουκρανούς», υποστήριξε, προσθέτοντας πως το ίδιο ισχύει, και για τους πυραύλους τύπου SCALP και Storm Shadow, που προμηθεύουν η Βρετανία και η Γαλλία.
Ο παραπάνω ισχυρισμός απορρίπτεται από τη Μόσχα, η οποία έχει προειδοποιήσει πως η αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς – που εκτός των άλλων απαιτούν και τη χρήση δυτικών δορυφορικών συστημάτων για να χτυπήσουν κάποιον στόχο εντός της ρωσικής επικράτειας – θα σηματοδοτεί την άμεση εμπλοκή των ευρωπαϊκών χωρών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντίδραση της Ρωσίας.
Σε κάθε περίπτωση, με την απόσυρση των ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για την Ουκρανία με τα κρίσιμα ερωτήματα να παραμένουν, τόσο ως προς τις δυνατότητες υποστήριξης χωρίς την αμερικανική ισχύ, όσο και ως προς την ενότητα του ευρωπαϊκού μπλοκ για το μέγεθος και τη χρονική διάρκεια της στρατιωτικής βοήθειας.
Εν τω μεταξύ, η Μόσχα θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί το «κενό», καταλαμβάνοντας περισσότερα εδάφη πριν καθίσει στο τραπέζι για οποιαδήποτε σοβαρή διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου. Διακηρυγμένος στόχος του Κρεμλίνου είναι η κατάληψη ολόκληρων των περιοχών Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια. Το Λουγκάνσκ βρίσκεται πλέον ολόκληρο στα χέρια των Ρώσων και οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα για την επίτευξη και των υπόλοιπων στόχων.