Στην αποθήκευση κρίσιμων ορυκτών και κιτ επισκευής καλωδίων προχωρά η Ε.Ε, την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες για την ευπάθεια της Ένωσης σε τυχόν επιθέσεις, όπως αποκαλύπτουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
«Η Ε.Ε αντιμετωπίζει ένα ολοένα και πιο σύνθετο και επιδεινούμενο τοπίο κινδύνου που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων, τις αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τις κυβερνοαπειλές», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ένα προσχέδιο που καθορίζει μια στρατηγική αποθεματοποίησης, το οποίο περιήλθε σε γνώση των Financial Times.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συντονίσουν εφεδρικές προμήθειες τροφίμων, φαρμάκων, ακόμη και πυρηνικών καυσίμων, ανέφερε το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ. Θα επιταχύνει επίσης τις εργασίες για αποθέματα σε επίπεδο ΕΕ για είδη όπως μονάδες επισκευής καλωδίων «για να διασφαλιστεί η άμεση αποκατάσταση από διαταραχές σε ενεργειακά ή οπτικά καλώδια» και αγαθά όπως σπάνιες γαίες και μαγνήτες, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τα ενεργειακά και αμυντικά συστήματα.
Αρκετές περιπτώσεις πιθανών δολιοφθορών σε υποβρύχια καλώδια επικοινωνίας και αγωγούς φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει ανησυχία για την ευπάθεια των υποδομών ζωτικής σημασίας.
Η στρατηγική αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να βελτιώσει την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα του μπλοκ των 27 χωρών. Τον περασμένο μήνα, ο στρατηγός Carsten Breuer, ο επικεφαλής του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε κράτος μέλος της ΕΕ εντός των επόμενων τεσσάρων ετών.
Όπως αναφέρει το προσχέδιο, το περιβάλλον υψηλότερου κινδύνου οφείλεται στην «αυξημένη δραστηριότητα από χακτιβιστές, εγκληματίες του κυβερνοχώρου και ομάδες που χρηματοδοτούνται από το κράτος».
Η ΕΕ είναι επίσης πιο ευάλωτη από πολλές άλλες περιοχές στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι πυρκαγιές στην Κρήτη ανάγκασαν 5.000 άτομα να εκκενώσουν το νησί αυτή την εβδομάδα.
Σε έκθεση που ανέθεσε η ΕΕ τον Οκτώβριο, ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinistö δήλωσε ότι η ασφάλεια θα πρέπει να θεωρείται «δημόσιο αγαθό» και κάλεσε σε νοοτροπία ετοιμότητας.
Όσον αφορά στη δημιουργία αποθεμάτων, είπε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει «να καθορίσουν στόχους για να εξασφαλίσουν ελάχιστα επίπεδα ετοιμότητας σε διάφορα σενάρια κρίσης, μεταξύ άλλων σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης ή διαταραχής μεγάλης κλίμακας των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού».
Η ΕΕ συνέστησε επίσης τον Μάρτιο στα νοικοκυριά να αποθηκεύσουν βασικά εφόδια για να επιβιώσουν τουλάχιστον 72 ώρες κρίσης.
Η Ε.Ε διατηρεί ήδη έναν στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, ένα αεροπλάνο ιατρικής εκκένωσης, νοσοκομεία πεδίου και κρίσιμα ιατρικά είδη σε 22 χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για φυσικές καταστροφές.
Ωστόσο, η Επιτροπή δήλωσε ότι θα δημιουργήσει ένα «δίκτυο αποθεματοποίησης» για τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Υπήρχε «περιορισμένη κοινή αντίληψη για το ποια βασικά αγαθά χρειάζονται για να υπάρχει ετοιμότητα σε περίπτωση κρίσης στο πλαίσιο ενός ταχέως εξελισσόμενου τοπίου κινδύνου», αναφέρεται στο έγγραφο.
Θα αρχίσει επίσης να καταρτίζει τακτικά επικαιροποιημένους καταλόγους βασικών προμηθειών προσαρμοσμένους σε κάθε περιοχή και τύπο κρίσης. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να δώσουν καλύτερα κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα να βοηθήσει στη δημιουργία αποθεμάτων, όπως μέσω φορολογικών πιστώσεων, ανέφερε.
Η Ε.Ε θα πρέπει επίσης να συνεργαστεί με τους συμμάχους για την «κοινή αποθήκευση» και να συντονίσει καλύτερα τη διαχείριση των πόρων και των υποδομών διπλής χρήσης με το ΝΑΤΟ.
Η ανάγκη για επενδύσεις σε κρίσιμα αποθέματα θα εξεταστεί επίσης στις προτάσεις για τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε, οι οποίες αναμένεται να υποβληθούν αργότερα αυτόν τον μήνα.
Το εν λόγω προσχέδιο αναμένεται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα και δεν αποκλείονται αλλαγές πριν από την παρουσίασή του.