Κόσμος

Γάλλος δισεκατομμυριούχος ελέγχεται για παράνομη χρηματοδότηση του κόμματος της Λεπέν – Τι υποστηρίζει

Ο Pierre-Edouard Stérin χορήγησε δάνεια σε υποψήφιους του κόμματος Λεπέν.
H Μαρίν Λεπέν στη διάρκεια συνέντευξης της πήρε θέση για την καταδίκη της από τη γαλλική δικαιοσύνη
Thomas Samson, Pool via AP

Στο μικροσκόπιο των γαλλικών Αρχών μπήκε Γάλλος δισεκατομμυριούχος για την παράτυπη χρηματοδότηση της Εθνικής Συσπείρωσης της Σιδηράς Κυρίας της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα με τη Le Monde πρόκειται για τον Pierre-Edouard Stérin, ο οποίος φέρεται να βρέθηκε στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας το 2024, ενώ ανακρίθηκε από τις Αρχές στο πλαίσιο υπόθεσης για ενδεχόμενες παραβιάσεις της χρηματοδότησης του ακροδεξιού κόμματος.

Η υπόθεση σχετίζεται με δάνεια ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, που φέρονται να χορηγήθηκαν σε υποψήφιους του κόμματος για τις τοπικές εκλογές του 2020 και τις περιφερειακές εκλογές του 2021, σε πόλεις όπως η Λιόν και η Νίκαια.

Ενδελεχής έρευνα

Σύμφωνα με το γαλλικό μέσο η εισαγγελία της Μασσαλίας εξετάζει το ενδεχόμενο τα δάνεια να παραβίασαν τη γαλλική νομοθεσία περί χρηματοδότησης πολιτικών. Ειδικότερα, εξετάζεται αν πρόκειται για περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και παράνομης άσκησης τραπεζικής δραστηριότητας.

Οι Αρχές τονίζουν ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Stérin, δημιουργός της εταιρείας Smartbox, δηλώνει υποστήριξε τα δάνεια δόθηκαν με πλήρη διαφάνεια και σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Εκπρόσωπός του Stérin δήλωσε ότι πρόκειται για «προσωπικά δάνεια», τα οποία «δομήθηκαν από εμπειρογνώμονα» και δηλώθηκαν κανονικά.

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία οι ιδιώτες επιτρέπεται να χρηματοδοτούν εκστρατείες, αλλά απαγορεύεται η τακτική ή συστηματική παροχή δανείων.

Για χρόνια ο Stérin κινούνταν στο παρασκήνιο, ζώντας στο Βέλγιο, δηλώνοντας «φορολογικός εξόριστος». Όμως, πρόσφατα αναδύθηκε στο προσκήνιο ως χρηματοδότης και υποστηρικτής μιας υπερφιλελεύθερης οικονομικής ατζέντας με συντηρητικές κοινωνικές θέσεις, επιχειρώντας να επηρεάσει την πολιτική ζωή στη Γαλλία, σύμφωνα με το περιοδικό Politico.

Στα δίχτυα των Αρχών

H Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν αντιμετωπίζει συστηματική άρνηση χρηματοδότησης από τις γαλλικές τράπεζες κάτι που ωθεί στελέχη του κόμματος ωθεί να αναζητούν εναλλακτικές πηγές δανεισμού. Όμως, αυτές οι επιλογές έχουν συχνά φέρει το κόμμα και την ηγεσία του στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης.

Πρόσφατα η γαλλική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Παρίσι, στο πλαίσιο ξεχωριστής έρευνας για άλλα δάνεια που χορηγήθηκαν κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2022 και 2024. Ο πρόεδρος του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά, έκανε λόγο για κίνηση «πολιτικά υποκινούμενη».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διερευνά υποθέσεις κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων που σχετίζονται με την πρώην ευρωομάδα του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο. Η ίδια η Λεπέν έχει καταδικαστεί για κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων και της έχει επιβληθεί 5ετής απαγόρευση διεκδίκησης δημόσιου αξιώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Η UEFA «έριξε» την Κρίσταλ Πάλας στο Conference - Στο Europa League η Νότιγχαμ Φόρεστ