Το φως της δημοσιότητας βλέπει η προανακριτική έκθεση για το αεροπορικό δυστύχημα της Air India, το οποίο πριν από έναν μήνα στοίχισε τη ζωή σε 260 ανθρώπους.
Η 15σέλιδη αναφορά αποκαλύπτει νέα στοιχεία, τα οποία προκαλούν ακόμα περισσότερα ερωτήματα και ανησυχία.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της Υπηρεσίας Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων (AAIB), η παροχή καυσίμων προς τους κινητήρες του αεροσκάφους φαίνεται να διακόπηκε λίγα λεπτά μετά την απογείωση, οδηγώντας το στο να προσκρούσει στη γη με τραγικές συνέπειες.
Σύμφωνα με το Sky News, οι διακόπτες παροχής καυσίμου των δύο κινητήρων μετακινήθηκαν από τη θέση λειτουργίας (RUN) στη θέση διακοπής (CUTOFF) ο ένας μετά τον άλλον, μέσα σε μόλις ένα δευτερόλεπτο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι στροφές των κινητήρων να μειωθούν απότομα, αφού έπαψαν να τροφοδοτούνται με καύσιμο.
Αεροπορική τραγωδία στην Ινδία – Πανικός στο πιλοτήριο
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε μεγάλη σύγχυση στο πιλοτήριο, όπως προκύπτει από την ηχητική καταγραφή των διαλόγων στο κόκπιτ. Ο ένας από τους δύο πιλότους ρωτούσε τον άλλον γιατί «έκοψε», για να λάβει την απάντηση πως δεν το έκανε εκείνος.
Ένας από τους κινητήρες μπόρεσε να ξεκινήσει ξανά, αλλά δεν κατάφερε να αντιστρέψει την επιβράδυνση του αεροσκάφους, σύμφωνα με την έκθεση.
Παρά την προσπάθεια των πιλότων να θέσουν σε λειτουργία εκ νέου τουλάχιστον έναν κινητήρα, το αεροπλάνο δεν κατάφερε να ανακτήσει την απαιτούμενη ώση και έχασε ύψος, με ταχύτητα που δεν μπορούσε να αντιστραφεί.
Λίγα λεπτά αργότερα ήρθε η συντριβή σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, σκοτώνοντας 241 επιβάτες και 19 ανθρώπους στο έδαφος. Η πρόσκρουση και η πυρκαγιά που ακολούθησε αποτέφρωσαν οχήματα, σπίτια και ό,τι βρέθηκε γύρω από το σημείο της τραγωδίας.
Όπως εξηγεί η προκαταρκτική έκθεση, που συντάχθηκε 30 ημέρες μετά το δυστύχημα, «δεν έχει εντοπιστεί κανένα σημαντικό σφάλμα στο αεροσκάφος ή στους κινητήρες του».
Η αναφορά δεν δίνει ακόμη οριστικές απαντήσεις για το πώς και γιατί κόπηκαν τα καύσιμα. Αποτελεί, ωστόσο, το πρώτο βήμα σε μια μακρά έρευνα, που καλείται να ρίξει φως στις ακριβείς συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος και να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα για πιθανό ανθρώπινο ή τεχνικό λάθος