Η προηγούμενη κυβέρνηση στη Βρετανία δημιούργησε ένα μυστικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης Αφγανών μετά την ακούσια διαρροή των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων ανθρώπων, όπως αποκαλύφθηκε την Τρίτη (15/7).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, τα στοιχεία σχεδόν 19.000 ανθρώπων που είχαν υποβάλει αίτηση για να μετακομίσουν στη Βρετανία μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν, δόθηκαν στη δημοσιότητα από Βρετανό αξιωματούχο της άμυνας τον Φεβρουάριο του 2022.
Thousands of Afghans relocated to UK under secret government scheme after defence data breach https://t.co/N33MMKjMKF
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) July 15, 2025
Περίπου 4.500 Αφγανοί έφτασαν στη Βρετανία
Το Υπουργείο Άμυνας στη Βρετανία έμαθε για την παραβίαση τον Αύγουστο του 2023 και δημιούργησε ένα νέο πρόγραμμα επανεγκατάστασης εννέα μήνες αργότερα. Στο πλαίσιο αυτό, έφτασαν στη Βρετανία περίπου 4.500 Αφγανοί, ενώ απομένουν να φτάσουν ακόμη 600 άτομα και οι οικογένειές τους. Η ύπαρξη της διαρροής και του προγράμματος παρέμεινε μυστική για περισσότερα από τρία χρόνια.
Οι λεπτομέρειες της μεγάλης παραβίασης των δεδομένων, η αντίδραση και ο αριθμός των Αφγανών στους οποίους χορηγήθηκε το δικαίωμα να ζήσουν στη Βρετανία ως αποτέλεσμα δημοσιοποιήθηκαν , αφού δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου αποφάσισε ότι η εντολή αποσιώπησης πρέπει να αρθεί.
Η διαρροή περιείχε τα ονόματα, τα στοιχεία επικοινωνίας και ορισμένες οικογενειακές πληροφορίες ατόμων που ενδεχομένως κινδύνευαν από τους Ταλιμπάν.
Πώς έγινε η παραβίαση των δεδομένων
Η παραβίαση διαπράχθηκε κατά λάθος από έναν ανώνυμο υπάλληλο του Υπουργείου Άμυνας στη Βρετανία. Τα άτομα των οποίων τα στοιχεία διέρρευσαν, ενημερώθηκαν μόλις την Τρίτη (15/7). Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Τζον Χίλι, ζήτησε μια «ειλικρινή συγγνώμη» σε εκείνους των οποίων τα στοιχεία είχαν συμπεριληφθεί στη διαρροή.
Ακόμα, η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι ήταν αποτέλεσμα ενός υπολογιστικού φύλλου που εστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο «εκτός των εξουσιοδοτημένων κυβερνητικών συστημάτων», το οποίο χαρακτήρισε ως «σοβαρό σφάλμα του υπουργείου», αν και η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει ήδη αποφασίσει ότι δεν ήταν απαραίτητη η διεξαγωγή αστυνομικής έρευνας.
Ο Τζον Χίλι δήλωσε ότι η διαρροή ήταν «μία από τις πολλές απώλειες δεδομένων», που σχετίζονταν με την απομάκρυνση από το Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και περιείχε τα ονόματα ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων, κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών.
Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να πει πόσοι άνθρωποι μπορεί να συνελήφθησαν ή να σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της παραβίασης δεδομένων, αλλά ο Τζον Χίλι δήλωσε στους βουλευτές ότι μια ανεξάρτητη εξέταση διαπίστωσε ότι ήταν «εξαιρετικά απίθανο» να έχει στοχοποιηθεί ένα άτομο μόνο εξαιτίας της.
Ακόμα, ο ίδιος δήλωσε ότι η εν λόγω επανεξέταση έκρινε ότι το μυστικό σύστημα ήταν μια «εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση», δεδομένου του «δυνητικά περιορισμένου» κινδύνου που εγκυμονούσε η διαρροή.
Σε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που εκδόθηκε την Τρίτη (15/7), ο Τζάστις Τσαμπερλέιν δήλωσε ότι ήταν αρκετά πιθανό» πως ορισμένοι από εκείνους που είδαν την ανάρτηση στο Facebook, η οποία περιείχε τα προσωπικά δεδομένα που διέρρευσαν, «ήταν συνεργάτες των Ταλιμπάν ή μίλησαν γι’ αυτό σε άτομα που πρόσκεινται στους Ταλιμπάν».
“This official mistakenly believed that they were sending the names of 150 applicants, however the spreadsheet in fact contained personal information associated to 18,714 Afghans”
Defence Secretary John Healey outlines details of the MoD data breach https://t.co/5AXbelzree pic.twitter.com/EokKzOK9Lp
— BBC Politics (@BBCPolitics) July 15, 2025