Στο όριο της κατάρρευσης βρίσκεται η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ, καθώς το ισραηλινό υπερορθόδοξο κόμμα, βασικός κυβερνητικός εταίρος, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον συνασπισμό.
Οι δύο συνιστώσες της Ιουδαϊστικής Ένωσης Τορά (United Torah Judaism) αποχωρούν λόγω διαφωνιών σχετικά με το σχέδιο να καταταγούν σπουδαστές μέλη της υπερορθόδοξης κοινότητας στον ισραηλινό στρατό, ένα ενδεχόμενο που αποκλείουν κατηγορηματικά, καθώς υποστηρίζουν πως θα πρέπει να εξαιρούνται για να μελετούν ιουδαϊκά θρησκευτικά κείμενα.
Το θέμα αυτό έχει αποτελέσει μακροχρόνιο σημείο τριβής στο εσωτερικό του Ισραήλ, καθώς η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική σχεδόν για όλους τους Εβραίους πολίτες, πλην των υπερορθόδοξων. Πρόκειται για μια διαμάχη που έχει ενταθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και την αύξηση των αναγκών σε στρατιώτες.
Η αποχώρηση του κόμματος, που για χρόνια έχει διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή στο πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ, δεν απειλεί άμεσα την εξουσία του Νετανιάχου. Ωστόσο, μόλις τεθεί σε ισχύ σε 48 ώρες, ο Νετανιάχου θα βρεθεί με μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εξαρτώμενος περισσότερο από δύο άλλα ακροδεξιά κόμματα.
Τα κόμματα αυτά αντιτίθενται σε κάθε είδους παραχώρηση στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς και έχουν απειλήσει με αποχώρηση από την κυβέρνηση σε ενδεχόμενο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Το κορυφαίο ζήτημα στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα ήταν και παραμένει εάν αυτή θα σημαίνει και το τέλος του πολέμου, κάτι που ακροδεξιά κόμματα το απορρίπτουν κατηγορηματικά.
Η πολιτική αναταραχή έρχεται τη στιγμή που Ισραήλ και Χαμάς διαπραγματεύονται τους όρους μιας εκεχειρίας για τον πόλεμο που διαρκεί πλέον 21 μήνες. Παρά την έντονη πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες —τον βασικό σύμμαχο του Ισραήλ— καθώς και από μεσολαβητές όπως η Αίγυπτος και το Κατάρ, δεν έχει επιτευχθεί ακόμα καμία ουσιαστική πρόοδος. Ένα μόνιμο ζήτημα στις συνομιλίες είναι το αν η κατάπαυση του πυρός θα σημαίνει και τερματισμό του πολέμου, κάτι που τα ακροδεξιά κόμματα απορρίπτουν, ιδιαίτερα όσο η Χαμάς παραμένει ενεργή.
Η αποχώρηση της Ενωμένης Τορά Ιουδαϊσμού δεν θα είναι άμεσα οριστική — υπάρχει παράθυρο 48 ωρών στο οποίο ο Νετανιάχου μπορεί να επιχειρήσει συμβιβασμό και να επαναφέρει το κόμμα στον συνασπισμό.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σούκι Φρίντμαν, αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Πολιτικής του Εβραϊκού Λαού, οι διαφορές μεταξύ του νομοσχεδίου και των απαιτήσεων του κόμματος παραμένουν μεγάλες, και ένας άμεσος συμβιβασμός φαντάζει απίθανος.
Ο Φρίντμαν σημειώνει ότι η αποχώρηση δεν θέτει άμεσα σε κίνδυνο την κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση δεν μπορεί, για διαδικαστικούς λόγους, να καταθέσει πρόταση διάλυσης της Κνεσέτ (Βουλής) και πρόωρες εκλογές πριν από το τέλος του έτους.
Επιπλέον, η θερινή διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου, που ξεκινά αργότερα μέσα στον μήνα και διαρκεί έως τον Οκτώβριο, προσφέρει στον Νετανιάχου χρόνο για να γεφυρώσει τις διαφορές.
Ο υπουργός Μίκι Ζοχάρ, από το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το κόμμα μπορεί να επιστρέψει. «Με τη βοήθεια του Θεού, όλα θα πάνε καλά», δήλωσε.